Icre de fasole cu ceapă și ulei de dovleac sau de floarea soarelui – rețeta de post. Icre false sau cremă de fasole boabe fiartă cu ulei, lămâie și ceapă tocată fin. Pastă aperitiv tartinabilă de post. Aperitiv din fasole frecată sau bătută cu ceapă și ulei. Rețete de mâncare de post.
Aceste icre de fasole cu ceapă și ulei sunt un fel modest de post. O pastă cremoasă asemănătoare cu fasolea frecată sau bătută, care poate fi unsă pe felii de pâine proaspătă sau prăjită. Un aperitiv sau o gustare ieftină și rapidă care se prepară în câteva minute dacă folosim fasole fiartă din conservă. Nu lipsesc din compoziție ceapa, zeama de lămâie și uleiul, în cazul meu, cel din semințe de dovleac. Oloi de ludaie se numește pe la Ardeal și este foarte apreciat! Are culoare brună cu irizații verde închis, este extrem de gustos și de aromat, dar are și un preț pe măsură. Se vinde în piețele locale la sticle de 250-500 ml și nu-mi lipsește din frigider (îl țin la rece ca să nu râncezească). Pe lângă gust și aromă deosebite, acest ulei de dovleac are și proprietăți terapeutice (face bine în afecțiunile de porstată, este antiparazitar – vermifug etc). Este foarte apreciat în Austria (Steiermark) și se produce acolo în cantități impresionante–Kürbiskernöl. A devenit popular în Ardeal și Banat din vremea Imperiului Austro-Ungar și uite că se face și azi.
De ce se numesc icre de fasole sau icre false? Probabil pentru că seamănă, oarecum, cu salata de icre – rețeta aici. Au ulei, ceapă și lămâie și pot fi unse pe pâine.
Mie mi se par mai apropiate de clasica fasole bătută, frecată sau sleită – rețeta aici. Mă refer la textură… Nu de alta dar fasolea aceea e cu usturoi și are ceapă friptă de decor (pârgălaș).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de icre de fasole cu ceapă și ulei. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.
Icre de fasole cu ceapă și ulei de dovleac sau de floarea soarelui – rețeta de post
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste Icre de fasole cu ceapă și ulei de dovleac sau de floarea soarelui – rețeta de post?
Ingrediente pentru pastă cremoasă din fasole boabe
Am pregătit boabele de fasole scurse, ceapa roșie, uleiul de dovleac și lămâia. Acum văd că pe sticla de ulei de dovleac (cumpărată în toamnă) este trecut numărul de telefon al producătorului: 0744 859 813. Poate puteți comanda de la el și vă trimite prin poștă. Conservele de fasole boabe conțin doar apă, sare și fasole (fără conservanți). Le folosesc adesea, ca și pe cele de năut sau linte, deoarece îmi scurtează mult timpul de pregătire al diferitelor preparate.
De data aceasta am recuperat lichidul scurs din conserva de fasole (se numește aquafaba) și l-am folosit la prepararea unei delicioase maioneze de post – rețeta aici.
Am decojit și spălat cepșoara. Am decis să toc mărunt doar jumătate din ea iar pe restul să o folosesc la decor.
Mod de preparare icre false sau salată aperitiv de post din fasole frecată cu ceapă, ulei de dovleac și lămâie
Am pus boabele de fasole fiartă într-un castron și le-am procesat cu blenderul de mână. Practic le-am transformat în pastă cremoasă.
Peste crema de fasole am pus uleiul cel gustos de dovleac, un pic de zeamă de lămâie și un praf de sare.
Am amestecat totul cu o lingură. Dacă folosiți ulei de floarea soarelui sau de măsline atunci aceste icre de fasole rămân mai deschise la culoare, mai albe. Ale mele s-au colorat de la uleiul verde-brun de dovleac. Dar ce gust și arome au de la el!
Ultima adăugată a fost ceapa tocată.
Am amestecat-o și pe aceasta și am gustat salata de icre false: de sare și lămâie. Puteți oricând corecta asezonarea acestei creme, după gust.
Am mutat aceste icre de fasole într-o cutie cu capac și le-am dat la frigider măcar 1-2 ore, cât să se împrietenească aromele. Ele se pot păstra la frigider 5-7 zile, fără probleme.
Servire Icre de fasole cu ceapă și ulei de dovleac sau de floarea soarelui – rețeta de post
Înainte de servire am mutat salata de icre de fasole într-un castron de servire și am decorat-o cu felii de ceapă, de lămâie și am stropit-o cu ulei de dovleac.
Tare faine au ieșit aceste icre false de post! Sunt fine, cremoase și extrem de gustoase!
Noi le-am mâncat pe felii de pâine prăjită și am fost foarte încântați de ele, mai ales de uleiul de dovleac din ele. Să încercați și voi rețeta!
Vă mai las două rețete faine de post cu fasole boabe. Prima este o cremă picantă de fasole cu usturoi și ardei copți – rețeta aici.
A doua este o pastă de fasole boabe cu avocado, părtrunjel verde, usturoi și lămâie – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de post (vegane) sărate și dulci