Iepure la cuptor in tajine cu couscous. Friptura de iepure suculenta si rumena. Se poate prepara si in vas roman din ceramica. Carnea de iepure este foarte fina dar si foarte slaba. Mai ales daca este iepure salbatic, „atlet”. Cei de casa sunt mult mai fragezi si mai usor de gatit. Exista totusi riscul, in ambele cazuri, ca iepurele gatit sa fie sec, atos sau fad. In multe retete este indicata invelirea bucatilor de carne in fasii de slaninuta sau kaiser (bacon) sau ungerea lor cu ulei de masline sau unt.
Neavand piele (ca puiul) riscul este ca la exteriorul carnii sa se formeze un strat uscat (asta la fripturi).
Am mai pregatit o friptura de iepure la cuptor (cu gnocchi)
si un iepure cu sos vanatoresc si galuste traditionale
Daca iepurele se gateste in cratita, tip tocanita, cu sos, acest risc este nul in schimb apare o alta problema: cand este patruns? Oare nu l-am gatit prea mult? Nimeni nu vrea sa manace niste bucati albicioase de carne seaca plutind intr-un sos. Am tot studiat problema si am decis sa mixez cele doua tehnici: rumenirea si gatirea in sos (braising).
A iesit foarte bine! Puteam lejer sa denumesc aceasta reteta „friptura de iepure” pentru ca asta a fost. Pentru gatirea in sos am ales un vas ceramic cu capac (tajine) dar sunt sigura ce iese la fel in orice alta cratita cu pereti mai grosi sau intr-un alt vas de ceramica (gen oala romana).
Tajine-ul meu nu este chiar ce-ar trebui sa fie…spun asta cu dezamagire. Mi l-am cumparat online si doar cand l-am despachetat am vazut eticheta cu „restrictii” lipita pe el. Daca era un produs din China, o imitatie, as fi zis …OK. Dare este fabricat in Marea Britanie si aveam cu totul alte asteptari. Pe scurt, tajine-ul meu NU are voie sa fie pus pe foc deschis, pe aragaz. Se poate folosi doar in cuptor. Doh! De ce-i mai spune tajine? Pentru ca are forma specifica? Tajine-ul clasic marocan este destinat gatirii pe foc deschis, carbuni incinsi (bine, asezat pe un suport deasupra lor). Este clar ca ceramica tajinelor originale este foarte rezistenta.
In loc de tajine puteti prepara acest iepure la cuptor intr-un vas roman din ceramica.
Acuma ce sa mai zic? Caldura care gateste mancare din tajine poate veni si din cuptor, chiar mai omogen distribuita. Chichita cu capacul tronconic (tuguiat) priveste acumularea si condensarea aburului din vas si transformarea lui in picaturi de apa care efectiv se scurg inapoi direct pe mancare, mentinand-o mereu umeda.
Garnitura a fost un cuscus simplu cu ulei de masline, patrunjel verde si lamaie – vezi aici.
Cu inima indoita am purces la pregatirea unui iepure de 1,2kg. Fie ce-o fi! Acest iepure la cuptor in tajine a fost foarte bun!
Iepure la cuptor in tajine cu couscous
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 40 minute
Ingrediente:
Am inceput prin a transa iepurele. Au rezultat 5 bucati: pulpele posterioare impreuna cu portiunea finala a coloanei, pulpele anterioare impreuna cu coastele (cutia toracica) si mult ravnita spinare (care are cea mai frageda carne).
Iepurele are o carne slaba care devine mai frageda si mai zemoasa daca se tine cateva ore la marinat. Am facut o saramura (brine) din apa rece si sare si am asezat bucatile de iepure in ea astfel incat sa fie bine acoperite (intr-o cutie de plastic cu capac). Am lasat cutia la rece peste noapte (minimum 3 ore). In acest rastimp bucatile de carne absorb partial apa si sarea din jur si devin mai zemoase.
Inainte de gatire le-am scos din saramura si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare, apoi le-am sters cu o carpa de bucatarie de orice urma de apa.
Am stropit bine bucatile de carne cu ulei de masline si le-am masat temeinic. Le-am presarat cu piper negru proaspat macinat si si cu 2-3 crengute de cimbrisor. Usturoiul l-am taiat transversal in doua iar cateii care s-au zburatacit i-am asezat printre bucatile de carne. Am lasat carnea condimentata si unsa sa stea vreo 1 ora la temperatura camerei.
Cimbrisorul se poate rupe in bucatele mai mici cu care se freaca bucatile de carne. Eu am vrut doar o aroma subtila, nu una pregnanta.
Dupa ce carnea unsa si condimentata a ajuns la temperatura camerei am trecut la prajirea ei. Am incins o tigaie de fonta emailata, cu fundul gros. Nu am adaugat ulei deloc pentru ca a fost suficient cel cu care am uns bucatile de carne. Am prajit bucatile in 2 transe (ca sa nu aglomerez tigaia). Fiecare transa a stat cam 3 minute pe fiecare parte, alaturi de capatana de usturoi si de cateii desprinsi din ea.
Iepurele meu a avut si organe (ficatel, inima si rinichi) pe care le-am rumenit scurt in ultima transa.
Bucatile rumene (dar inca crude la interior) de iepure le-am asezat in vasul tajine si le-am pastrat calde. Intre timp am pus cuptorul la incins, la 200C (treapta inalta la cele cu gaz).
In tigaie au ramas sucurile din carne, uleiul de pe ea si mici bucatele rumene lipite de pereti. Din acestea am facut sosul! Am „deglasat-o” cu vermut alb. A sfarait tare, a facut spume. Toate bucatelele acelea gustoase s-au dezlipit din tigaie si au format sosul. Pentru un plus de savoare si onctuozitate am pus si 50g de unt rece si am amestecat bine.
Am turnat acest sos parfumat peste bucatile de iepure din tajine, am pus capacul tuguiat si l-am bagat la cuptor pentru 20 de minute.
Pentru acest iepure la cuptor am ales o garnitura mai neobisnuita pentru unii – couscous. Couscous se prepara rapid, fara fierbere (doar prin oparire). Intr-un castron ceramic incapator am pus cele 250g de couscous granule si le-am acoperit cu 600ml de supa fierbinte . Am amestecat cu o furculita ca sa-l aerez (poate forma cocoloase). L-am potrivit de sare si i-am pus o bucatica de unt. L-am lasat 5 minute sa se odihneasca si sa absoarba supa. Inainte de servire am tocat o mana de patrunjel verde si cepsoara (chives) si le-am amestecat in couscous. I-am mai pus o lingurita de zeama de lamaie si putina coaja rasa – pentru un kick de prospetime si pentru a contrabalansa iepurele la cuptor, gatit cu unt.
Servire Iepure la cuptor in tajine cu couscous
Dupa 20 de minute de stat la 200C in tajine iepurele este gata. Miroase fantastic de bine acest tajine de iepure! Am intepat o pulpa cu un bat de frigarui si sucul care a iesit a fost clar, limpede. Usturoiul s-a caramelizat si s-a inmuiat frumos. Asa ar trebui sa arate orice iepure la cuptor. Sa nu fie sec, overcooked.
Am asezat vasul tajine pe masa (pe un suport izolator) si castronul cu couscous alaturi. Am mai rupt cateva fire de cimbrisor proaspat din ghiveci si le-am asezat deasupra. Ne-am impartit couscous in strachini mai adanci si ne-am ales fiecare bucatelele preferate de iepure apoi am impartit frateste linguri din sosul gustos peste carne si couscous. Este delicios acest iepure la cuptor in tajine cu couscous.
Carnea acestui iepure la cuptor a fost rozalie si frageda, perfect condimentata. Data viitoare am sa fac aceasta reteta cu pulpe de pui si turmeric (curry). Trebuie sa fie bun si asa.
Aici gasiti mai multe retete de friptura: