Jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate (portocale, mere, gutui, clementine etc)
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate (portocale, mere, gutui, clementine etc)5 (1)

Jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate (portocale, mere, gutui, clementine etc). Pastă din fructe de iarnă, închegată cu gelatină sau tip gem. Cum putem valorifica fructele „trecute”? Rețete de dulciuri preparate din fructe. 

Sunt sigură că vă place cum arată aceste jeleuri de casă! Sunt preparate din ingrediente naturale și m-au ajutat să reciclez niște fructe care stăteau de ceva vreme prin fructiere. Practic am făcut un preparat 2 în 1: o marmeladă fină și o peltea sau un caș de fructe. Am folosit clementine, portocale, lămâi, limete, gutui, mere și pere.

Aici vedeți și marmelada fină preparată din fructele de mai sus. Este grozav de gustoasă și de aromată!

Aivi vedeți un video scurt (reel), de pe contul meu de Instagram, cu aceste minunate jeleuri și cu marmelada!

Din cantitățile de mai jos am făcut 1 borcan de 300 ml de marmeladă și o tavă de 22×32 cm cu jeleuri de casă din fructe de iarnă.

Jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 60 minute

Timp Total: 1 ora 30 minute



Ingrediente:

 

Cum se fac aceste jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate: mere, gutui, portocale etc?

Ingrediente pentru jeleu din fructe asortate de iarnă

Cum ziceam mai sus, am adunat toate fructele „nenorocite” de prin fructiere. Am avut niște clementine deshidratate, mere și pere mai ofilite, o gutuie, o limetă amărâtă (de la care am folosit doar sucul stors), niște portocale și o lămâie. În plus, am mai avut cojile unei portocale care tocmai a fost mâncată. În total am avut 2 kg de fructe.

Clementinele le-am decojit și le-am desfăcut în felii. Portocalele și lămâia le-am tăiat în bucăți cu tot cu coajă. Am păstrat și coaja gutuii, a merelor și a perelor (scobite de căsuțele de semințe și de zonele urâte și apoi feliate). Cojile acestor fructe conțin pectină – care ne ajută la legarea (închegarea) marmeladei și a jeleurilor sau peltelei.

Am stors sucul limetei, am tăiat în fâșii coaja de portocală și am amestecat bine fructele. După toaletare am rămas cu 1,7 kg de fructe.

Mod de preparare caș sau peltea din citrice cu gutui, mere, pere etc – jeleu natural de casă

Fierberea fructelor cu apă – 40  min (cu capac)

Am ales o oală încăpătoare în care am pus fructele de mai sus și 1 L de apă rece.

Am așezat oala (cu capac întredeschis) la foc mediu și am fiert fructele cca. 40 de minute. Am amestecat ocazional în oală.



Am stins focul și am tras deoparte oala cu fructele fierte. Le-am lăsat la răcorit 20 de minute.

Mărunțirea și pasarea fructelor fierte pentru jeleu

Am transferat fructele fierte (cu tot cu zeama lor) în robotul procesor și le-am transformat în pastă. Puteți folosi și un blender clasic sau de mână.

Așa arată pasta mea de fructe – imediat după procesare.

Pentru o textură mai fină am decis să pasez pasta de fructe prin sită fină.

A doua fierbere a pastei de fructe pentru jeleuri naturale de casă – cu zahăr și arome (15-20 min)

Am clătit oala și am pus pasta de fructe în ea. Am adăugat zahărul, vanilia, coaja rasă de portocală și zeama de lămâie. Am adus marmelada la fierbere, la foc mediu (fără capac), amestecând constant în ea ca să nu se prindă.



După 15-20 de minute de fierbere lentă marmelada de clementine cu portocale și alte fructe a scăzut și s-a legat frumos. Am stins focul de sub oală.

Cum se păstrează marmelada fină de citrice (portocale, clementine, lămâi, limete) cu mere, gutui și pere?

V-am zis mai sus că am pus deoparte doar 300 ml de marmeladă, într-un borcan mic. Am spălat și sterilizat borcanul și capacul (vezi aici cum se face) și l-am umplut cu marmelada fierbinte. Imediat l-am închis ermetic cu capacul din dotare și l-am mutat în cămară. Marmelada aceasta se păstrează bine peste 2 ani!

Cum se hidratează și încălzește gelatina pentru jeleuri?

Pentru că fructele mele nu au avut destulă pectină care să lege jeleul, am decis să adaug gelatină. Gelatina este un produs natural care se obține din piele, oase și cartilaje de animale.

Așa că, am pus la hidratat 40 g de gelatină granule în 300 ml de apă rece (într-o crăticioară). Am lăsat-o 10 minute ca să se umfle bine. Apoi am pus-o la încălzit, la foc mic, până ce a ajuns la 60 C. Am amestecat constant ca să nu se prindă. Cantitatea de gelatină este calculată exact pentru cantitatea aceasta de pastă de fructe, din care am scos doar 300 g de marmeladă! Dacă îmbuteliați mai multă marmeladă, atunci reduceți gelatina cu care închegațu restul de pastă!

Am turnat gelatina topită în pasta caldă de fructe și am amestecat-o bine. Pasta de fructe NU trebuie să fie fierbinte ci doar caldă!

Cum se toarnă pasta de fructe în tavă?

Am tapetat tava (22×32 cm) cu folie de plastic și am turnat în ea pasta caldă de fructe cu gelatină. Am lăsat pelteaua la răcorit în cămară. După vreo 3 ore am acoperit-o cu plastic și am dat-o la frigider pentru 8-10 ore (cel mai bine peste noapte).



Porționare jeleuri de casă din portocale, clementine, lămâi, limetă, mere, gutui, pere

A doua zi am scos pelteaua de fructe din tavă pe un tocător. Este perfect închegată! I-am tamponat ambele fețe cu șervete de hârtie ca să scap de condensul format. Cu un cuțit cu lama lungă am început să o tai în baghete late de 2-2,5 cm.

Apoi am tăiat baghetele în bastonașe mai mici. Nu trebuie să tăiați decât cantitatea de peltea care se va consuma în 1-2 zile iar restul se păstrează la frigider, înfoliat cu plastic.

Străbunica mea Victorita din Ardeal dădea cașul de gutui sau de mere prin zahăr, așa că am tăvălit câteva bucățele prin zahăr cristal. Pe restul le-am lăsat natur.

Aici vedeți ambele variante de jeleuri de casă: cu și fără zahăr tos.

Acestea se păstrează la rece, în cutii de plastic cu capac.



Servire Jeleuri de casă și marmeladă – rețeta de peltea sau caș din fructe asortate (portocale, mere, gutui, clementine etc)

Iată minunatele jeleuri de casă și marmelada din portocale, clementine, mere, pere, gutui, lămâi și limetă! Ce culoare superbă au! De gust și de arome nici nu vă mai povestesc!

Jeleurile au textură faină, sunt „gumate” exact cât trebuie”! Aromele și gustul de portocală și vanilie se potrivesc perfect cu sezonul rece.

Iată cum am făcut un desert simplu, nu foarte dulce, reciclând niște fructe „accidentate” pe care toată lumea din casă le ocolea!

Aceste jeleuri se potrivesc perfect cu brânzeturi și mezeluri de pe charcuterie sau cheese board – vezi aici cum se face un platou.

Am pomenit mai sus de cașul de gutui (care se încheagă natural cu pectina din gutuie) – rețeta aici. Pe acesta l-am turnat în tavă, l-am presărat cu miez de nucă și l-am rulat.



Merele conțin și ele multă pectină și se pretează la prepararea unei delicioase peltele (rețeta aici) care poate fi porționată sub formă de jeleuri.

Toamna fac marmeladă clasică de fructe (fără zahăr) cu prune, mere, pere, gutui, piersici etc. Mai știți marmelada de pe vremuri, de la Alimentară? Se vindea la ladă și se tăia în felii 🙂 Rețeta ei este aici.

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: gemuri, dulcețuri, compoturi, siropuri, peltele etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]