Lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval – rețeta de lasagne alle zucchine
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval – rețeta de lasagne alle zucchine0 (0)

Lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval – rețeta de lasagne alle zucchine. Paste cu dovlecei la cuptor. Cum se face „lasagna bianca” cu sos alb, brânză și dovlecei? Se fierb sau nu plăcile de lasagna înainte de a le monta? Rețete cu dovlecei. Rețete de paste la cuptor. Rețete de lasagna.

Am făcut această lasagna cu dovlecei acum câteva zile și am fost foarte încântată de ea. Nu doar eu ci întreaga familie Ai mei sunt mari amatori de paste, în special gratinate la cuptor, așa că le prepar destul de des.

Priviți cât de fain arată o secțiune prin această lasagna cu dovlecei! Nu-i așa că vi se face poftă?

Ne plac mult și dovleceii pe care-i gătesc vara în fel și chip: pane, chifteluțe, umpluți (la cuptor) cu brânză, legume sau carne, mâncare de dovlecei sau gratinați. Dovleceii merg bine cu sosul Bechamel (alb) și cu brânzeturile și am făcut și publicat deja niște rețete faine: dovlecei gratinați cu sos alb (vezi aici), sufleu de dovlecei cu cașcaval (vezi aici), budincă de dovlecei cu brânză (vezi aici) sau dovlecei umpluți cu brânzeturi, la cuptor (vezi aici). Vă las mai multe rețete la finalul articolului.

Fiind vară, am ales să fac ceva cu dovlecei sau zucchini în locul clasicei lasagne a la bolognese cu sos roșu cu carne tocată – vezi aici rețeta tradițională. Nu de alta dar fierberea sosului bolognese durează vreo 4 ore…

De data aceasta am făcut lasagna cu dovlecei fără sos de roșii (lasagna bianca), adaptând după gustul meu rețeta clasică italiană de lasagne alle zucchine (sursele aici și aici). Am folosit atât dovlecei albi cât și cu coajă verde – trebuie să spun că cei din urmă sunt mai gustoși, au miezul mai cremos și nu sunt plini de sâmburi. Sosul alb (Bechamel) l-am făcut ceva mai fluid decât în mod normal și l-am aromatizat la final cu usturoi și cu două mâni bune de brânză rasă. Brânza folosită ar fi bine să fie una grasă, maturată, aromată și eventual ușor picantă gen parmezan, pecorino sau similare. La o adică se poate apela și la Gouda, Emmentaler, trapist sau cașcaval autohton, chiar afumat. Exclus telemea sau caș deoarece aceste nu se topesc frumos și nici nu se potrivesc în acest context.

În plus, în bunul stil ardelenesc, am strecurat printre straturile de lasagna și câteva fâșii de jambon afumat (șunculiță, kaiser). Dovleceii sunt destul de fazi așa că nu le strică extra savoarea adusă de acesta.

Din cantitățile de mai jos rezultă 8 porții bune de lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval sau de lasagne alle zucchine. Am folosit o tavă de 35 x 20 cm și adâncă de vreo 5-6 cm.

Lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval – rețeta de lasagne alle zucchine

Timp de preparare: 45 minute

Timp de gatire: 40 minute

Timp Total: 1 ora 25 minute

Ingrediente:

 

Cum se face lasagna cu dovlecei, sos cremos și cașcaval – rețeta de lasagne alle zucchine?

Ingrediente pentru lasagna cu dovlecei sau zucchini

Mi-am pregătit dovleceii (albi și verzi), brânza, șunca afumată și usturoiul. Eu am folosit o brânză Gouda maturată (învechită 52 de săptămâni) cu textură faină și aromă puternică.

Am ras brânza pe răzătoarea mare și am tăiat afumătura în fâșii.

Am decojit dovleceii albi iar pe cei verzi i-am spălat și i-am lăsat ca atare. Coaja lor nu este amară. Apoi i-am tăiat pe lung în felii groase de max. 1 cm, i-am sărat bine și i-am pus la scurs 20 de minute într-o strecurătoare.

Cum se pregătesc dovleceii pentru lasagne?

În rețetele italiene dovleceii se puneau cruzi direct în formă. Eu am decis să-i prăjesc în tigaia tip grătar pentru a-i înmuia un pic și pentru a mai scăpa de umiditate. În plus, ei primesc și un gust fain prin prăjire. Așa că i-am stors delicat în palme, i-am șters bine cu șervete absorbante și i-am uns cu puțin ulei.

Am încins bine tigaia tip grill și am prăjit pe rând feliile de dovlecel câte 2 minute pe fiecare parte. Nu trebuie gătiți complet deoarece se vor mai coace și la cuptor. Este suficient dacă au marcajele de grill pe ei – de acolo vine gustul!

Rând pe rând am scos feliile de dovlecel din tigaie și le-am lăsat la răcorit pe un platou.

Cum se face sosul alb cu brânză și usturoi?

Dacă în mod normal sosul Bechamel (rețeta aici) se face cu ingrediente în raport 1:1:10 (adică la 100 g făină se pun 100 g unt și 1 L de lapte), în cazul de față l-am făcut mai subțire, mai fluid. Am pus untul cu făina și un praf de sare într-o cratiță la foc mic și am așteptat să înceapă să sfârâie, amestecând constant. Apoi am început să torn treptat laptele rece amestecând bine ca să desfac cocoloașele. Am continuat până am înglobat cei 800 ml de lapte. Am fiert sosul 5 minute la foc mic și l-am amestecat constant ca să nu se prindă.

Am tras cratița de pe foc și am asezonat sosul alb cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cu 3 căței de usturoi zdrobiți (puteți pune și 2 sau 4). Ce arome faine! Am adăugat și 150 g din brânza rasă (restul de 50 g sunt pentru crustă) precum și 200 ml de smântână.

Cum se montează lasagna cu dovlecei și sos cremos cu brânză și usturoi?

Dovleceii sunt prăjiți, sosul este făcut așa că pot trece la treabă. Am pus cuptorul la preîncins la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.

Am avut o cutie de 500 g cu plăci uscate de lasagna însă nu le-am folosit pe toate… au mai rămas vreo 100 g. Aceste NU trebuie prefierte ci se pun ca atare. Ele își vor trage lichid din dovlecei și din sos (de aceea l-am făcut mai fluid). Am ales o tavă (formă termorezistentă) de 30 x 20 cm.  Voi avea 3 rânduri de plăci de lasagne iar între ele 2 straturi de dovlecei cu șuncă și sos. Pe fundul formei am pus mai întâi 2 polonice de sos. Peste el am pus primul strat de plăci de lasagne, cam 6-8 bucăți (vedeți că sunt parțial suprapuse, nu unele lângă altele), apoi primul rand de felii de dovlecel și 1/2 din șuncă. Am acoperit iar cu sos și am repetat stratificarea: plăci, dovlecei, șuncă, sos.

Am încheiat cu al 3-lea rând de plăci peste care am turnat tot ce mi-a mai rămas din sosul alb cremos. S-a umplut forma până în buză.

Coacere lasagne la cuptor – câte minute și la ce temperatură?

Am dat forma cu lasagna cu dovlecei la cuptorul preîncins și am lăsat-o la copt 30 de minute. Apoi am scos-o și am presărat restul de 50 g de brânză rasă. Am introdus-o înapoi la cuptor pentru alte 10-15 minute. Cât de bine miroase în bucătărie!! Totul s-a rumenit fain, lasagna are o crustă gratinată de milioane!

Servire lasagne de dovlecel

Am scos tava din cuptor și a trebuit să aștept vreo 20 de minute înainte de a porționa lasagna. Asta dacă vrem să tăiem felii frumoase… dacă nu… dig in!

Arată senzațional! Nici nu vă pot descrie cât e de gustoasă! Straturile se văd bine în secțiune, plăcile de lasagne sunt moi, gătite exact cât trebuie (al dente) iar umplutura de dovlecei cu șuncă și sos cremos este fabuloasă!

Am mâncat cu mare poftă și a doua zi deoarece lasagna se poate reîncălzi ușor la cuptorul clasic sau la cel cu microunde.

Acum ceva vreme am făcut și parmigiana de dovlecei cu brânză și sos de roșii – vezi aici.



Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă de lasagna cu dovlecei sau lasagne alle zucchine și că o veți testa în curând!

V-am promis în introducere mai multe rețete cu dovlecei – iată-le AICI.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]