Lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană0 (0)

Lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană. Se fierb foile de lasagna înainte? Cum se face lasagna cu carne tocată, sos de roșii și sos alb (bechamel). Rețete italienești. Rețete de paste la cuptor (pasta al forno). Rețete de lasagna.

Atât eu cât și fiul meu suntem mari fani lasagna. Dar mari! Bine, lui probabil i se trage de la simpatia mare pentru Garfield. Cert este că aud foarte des întrebarea: când mai mâncăm lasagne? Cel mai des fac aceste lasagne alla bolognese cu ragu clasic italian și sos bechamel (besciamella).

Câteodată pun și ciuperci (rețeta aici) dar deja vorbim despre altă rețetă.

Despre cum se face sosul bolognese (ragu alla bolognese) după rețeta autentică italiană am povestit amănunțit aici. În mod tradițional se folosește carne de vită dar se acceptă și amestecul vită-porc. Este recomandat ca acest sos sa se prepare cu o zi in avans pentru a scurta timpii de gatire ai lasagnei.

Sursele mele de inspirație (de fapt de confirmare a informațiilor pe care le aveam deja despre lasagne) au fost Giallo Zafferano – cel mai citit blog italian de cooking și Il Cucchiaio d’Argento.

Se fierb sau nu foile pentru lasagne alla bolognese?

Întrebare controversată cu răspunsuri și mai controversate pe paginile de socializare de pe internet. Unii se jură că foile trebuie fierte bine de tot, altfel „nu se pătrund”, alții pariază pe opărirea acestor foi, iar alții pun foile uscate, direct din pachet (aceasta este versiunea corectă). Haideți să răspundem prima dată câtorva întrebari:

  • Cum alegem foile de lasagne? Foile le alegem după calitate. Sunt multe mărci italienești de lasagne preparate cu grâu dur (durum) din care pastele ies senzaționale. Nu trebuie să fie mărci scumpe. Pe cutie trebuie să scrie fără fierbere (senza precottura). Puteți de asemenea să faceți foile de lasagna în casă. Rețeta o găsiți aici.
  • Ce rețetă folosim? Rețeta pentru lasagna trebuie să includă în primul rând mult sos. Acest sos (cel bechamel și sosul de roșii de la ragu bolognese) vor găti și inmuia foile de lasagne. Dacă rețeta nu e bună, nici foile nu se vor înmuia iar vina nu este a foilor ci a rețetei.
  • Cât timp și la ce temperatură gătim lasagna? Evident că dacă timpul este insuficient și temperatura este prea mică sau prea mare, foile nu se vor inmuia corespunzător.
  • FIERBEM SAU NU FOILE DE LASAGNE INAINTE DE PREPARARE? – NU!!! Este clar că dacă respectați rețeta și regulile de mai sus NU va trebui să fierbeți foile. Fierberea foilor am experimentat-o și eu cu mulți, mulți ani în urmă când nu se găseau încă plăcile de lasagne care nu necesită fierbere. Acestea se lipesc unele de altele, se rup, se crapă. Se pot fierbe doar individual, se lipesc de paletă, apoi ard la mână. Apoi ar trebui scoase din oală și scurse pe o suprafață mare de tot (ocupă loc) iar timpul alocat acestei manevre inutile este foarte lung. De ce as face așa ceva dacă nu este necesar?

IN CONCLUZIE: Urmați rețeta și alegeți foi de lasagne de calitate. Vă va ieși o lasagna alla bolognese senzațională!



Lasagna este un fel destul de scump și care se prepară cu răbdare. Ea se află de obicei pe masa de duminică a italienilor. ePofta.ro chiar a povestit despre asta cu Chef Carlo Casoni la Parma. El a enumerat multele feluri care compun un „prânz de duminică” în familie (în regiunea respectivă).

Din aceste cantități rezultă 8-12 porții coapte în 2 tăvi de 24×24 de lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană. Puteți folosi si o tavă unică mare de 35 x 35 cm sau de 40 x 30 cm. În toate cazurile tava trebuie să aibă înălțime de măcar 5-6 cm. Dacă vi se pare o cantitate prea mare atunci înjumătățiți rețeta.

Lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană

Timp de preparare: 25 minute

Timp de gatire: 40 minute

Timp Total: 1 ora 5 minute

Ingrediente:

 

Cum se face lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană?

Cum pregătim ragu alla bolognese?

Lasagna alla bolognese se face cu ragu alla bolognese care se recomanda a fi preparat cu o zi inainte (daca nu aveti timp in aceeasi zi). Acesta se face din carne de vită și sos de roșii. Am folosit delicioasa passata di pomodoro de la Mutti. Nu vă puteți imagina cât de gustoasă este!

Sosul a la bolognese poate fi preparat în avans și păstrat la frigider sau în borcane. Merită făcut în cantități mai mari și astfel îl aveți mereu la îndemână. Am explicat în rețeta lui cum se păstrează. Despre cum se prepara ragu alla bolognese am explicat amănunțit AICI. Pe scurt: Într-o tigaie antiaderenta am încins uleiul de măsline împreună cu bucățica de unt, am adăugat ceapa și am călit-o ușor. Am adăugat apoi pancetta, cubulețele de morcovi și, în final, tijele de țelina (apio).



Am omogenizat carnea și am lăsat-o un pic la prăjit. Am stins totul cu vin alb și am mărit un pic flacăra ca să se evapore alcoolul și să rămana doar aroma faină din vin. Am adăugat roșiile și sucul de roșii (passata). Dacă nu aveți roșii dulci de gradină puneți doar passata sau roșii la conservă (pomodori pelati). Am turnat in tigaie 500 ml supă (dacă nu aveți puteți folosi și apă) și, sub capac, am lăsat sosul la fiert (la foc mic) timp 90 de minute amestecând ocazional. Dacă e nevoie, mai adăugați supă sau apă. Tot acum am asezonat și cu sare si piper proaspăt măcinat.

Am omogenizat sosul, am spart cocoloașele și l-am lăsat la fiert până a scăzut frumos.

Cum pregătim sosul bechamel – sos alb sau besciamella?

Sosul bechamel se face astfel cum am descris aici. Pe scurt, într-o cratiță încăpătoare am topit untul și am adăugat făina. Am amestecat bine cu telul și am gătit 2-3 minute acest roux (rântaș alb) la foc mediu. Am înfierbântat laptele într-o altă oală și am început să-l adaug treptat la rântașul alb. Am amestecat până s-au desfăcut cocoloașele. În final am adăugat condimentele.

Cum se montează Lasagna bolognese rețeta tradițională italiană?

După ce sosul bechamel si cel de ragu sunt gata, putem să ne apucăm de montat. Mai gustăm o dată dacă avem suficientă sare și condimente. Alegem tăvi adânci și cu dimensiuni potrivite (facem probă cu foile și vedem cu se așază mai bine). Pe fundul tăvilor am pus câte 1-2 linguri de sos alb, întins bine. Apoi așezăm 2 foi pe fundul tăvii. Eu am lucrat în paralel cu ambele tăvi (de 24 x 24 cm si înălțime de vreo 5-6. Puteți evident să folosiți și o tavă mare.

Deasupra turnăm câte un polonic de sos bechamel și un polonic de ragu. Peste sosul roșu se presară o parte din parmezanul ras (acesta trebuie împărțit în 6 ca să ajungă până la ultimul strat). Punem din nou foi și apoi deasupra bechamel, apoi foi și ragu. Repetăm operațiunea până stratificăm cele 6 rânduri de foi.



Deasupra se pune fie doar bechamel, fie o combinație de ragu cu bechamel. Eu am pus din ambele. Unii pun parmezan ras, alții nu. Eu nu am pus ca să nu se ardă la copt. Lasagna mea are destul parmezan în interior. Am păstrat a 6-a parte din parmezan pentru a-l presăra la final, după coacere.

Coacere Lasagne alla bolognese – timp și temperatură

Lasagna se coace la cuptorul preîncins la 180 C timp de 30-40 de minute (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie/mare la cuptoarele pe gaz). Ce bine miroase în bucătărie!! Priviți ce fain s-au rumenit ambele tăvi de lasagne! Acum le-am presărat cu parmezanul rămas și le-am lăsat vreo 15 minute la odihnit.

După acest răstimp putem porționa și servi aceaste minunate lasagne alla bolognese.

Foile sunt moi, gătite al dente, iar lasagna se taie frumos (eu am tăiat bucăți de 12 x 12 cm). Lasagna bolognese se mănâncă doar cu furculița iar aceasta intră cu ușurință în ea. Yummy! Ce textură, ce arome!

Nu degeaba aceste lasagne alla bolognese sunt iubite la nivel mondial! Sunt fabuloase! Mai ales dacă sunt gătite corect și cu ingrediente de calitate.



Dacă ești amator de pasta al forno atunci îți recomand și reteta de cannelloni cu carne tocata si sos de rosii – vezi aici.

sau pe cea de cannelloni cu spanac și ricotta – vezi aici.

O altă rețetă clasică italiană (maltrată pe la noi) este cea de paste a la carbonara – vezi aici cum se fac de fapt.

Merită să încerci și tu această rețetă de lasagne alla bolognese – rețeta tradițională italiană!

Aici găsiți mai multe rețete de paste



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]