Lichior de pere cu vanilie și zahăr brun – rețeta de casă. Cum se face lichiorul fin din pere cu alcool rafinat sau vodcă? Cât timp se macerează fructele pentru a obține un lichior natural cu gust și arome deosebite? Rețete de băuturi de casă. Rețete de lichior din fructe.
Acest lichior de pere este fabulos! Zahărul brun îi conferă arome de caramel dar și culoarea roșcată. Vanilia merge și ea grozav de bine cu perele! Lichiorurile fine din fructe se fac cu alcool dublu rafinat (de 96 grade) amestecat cu apă sau cu vodka simplă (de 37-40 de grade). Astfel produsul final va avea 22-30 de grade, în funcție de cât de zemoase sunt fructele.
Am făcut lichiorul de pere adaptând rețeta noastră de gutuiată sau lichior de gutui – vezi aici.
CE ALCOOL FOLOSIM LA UN LICHIOR DE CASĂ?
Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade. Noi facem și alte băuturi naturale de casă și toate sunt preparate după rețete logice, bazate pe principii științifice din chimie sau farmacie. Adică facem macerație alcoolică nu fermentație acetică (oțetire, borșire) și nici fermentație alcoolică pentru că nu vrem să creem noi alcool din glucide (cum se face la țuică). Niciodată nu punem fructele să stea la fermentat cu zahărul (la loc cald) ci le punem direct în alcool și le păstram la răcoare. Produsele noastre sunt net superioare și datorită faptului că folosim doar alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodcă simplă (vodka de 37-40 de grade) – exclus țuică, pălincă sau rachiu. Cum să faci lichior fin de fructe cu așa ceva? Niciun ardelean zdravăn la cap nu-și strică bunătate de țuică de prună sau pălinca (de pere, caise etc) făcând din ea lichior! Vorbim despre țuică adevărată de 50-60 de grade nu despre poșirci puturoase de sub 40 de grade (vorba unui amic: – Alea sunt febră mă, nu țuică!). Cine a făcut vișinată după rețeta noastră a zis că în viața lui nu o mai face altfel! Uitați ce culoare superbă are și vă asigur că și gustul și aroma sunt pe măsură! Rețeta aici. Vă las la final și alte rețete de lichioruri de fructe.
Perele culese din grădina din Ardeal au fost foarte zemoase așa că a ieșit destul de mult lichior din ele: cca. 1,1 L
Lichior de pere cu vanilie și zahăr brun – rețeta de casă
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire
Timp Total
15 minute
Ingrediente:
Cum se face un lichior de pere cu vanilie și zahăr brun – rețeta de casă?
Ingrediente pentru lichior vanilat de pere
Iată micul păr din grădină, care a rodit acum pentru prima dată. Face niște pere moi și parfumate, numai bune de mâncat imediat. Eu le-am cules mai verzi pentru că le-am dus cu mașina 2 zile până în Olanda și s-au copt fain pe drum!
Au ajuns exact cum trebuie!
Din perele mai frumoase am făcut o super tartă cu cremă frangipane de migdale – vezi aici.
Din perele mai „accidentate”am făcut lichior. Adică le-am spălat și le-am curățat de căsuțele cu semințe și de părțile mai maro. Nu le-am decojit deoarece coaja conține mult gust și arome! Apoi le-am tăiat în cubulețe și le-am cântărit: cca. 1,2 kg.
Zahărul brun olandez este chiar brun închis și are arome de melasă, de caramel. Din păcate, dacă este lăsat vraiște, el se usucă și devine bolovan. Nu-i bai că se va dizolva în lichior! L-am spart cum am putut cu ciocanul de șnițele și cu un satâr.
Mod de preparare lichior natural de pere cu zahăr brun, vanilie și vodcă sau alcool dublu rafinat
Am ales 2 borcane de cca. 1,2 L în care am pus perele tăiate în cubulețe.
Peste pere am pus zahărul brun spart (împărțit în mod egal) și l-am pregătit pe cel vanilat.
Am pus câte un plic de zahăr vanilat și am zdrobit un pic perele cu o furculiță. Zahărul le-a înmuiat un pic și astfel ele au mai scăzut ca volum.
Am pregătit 700 ml de vodcă de 40 de grade.
Am turnat câte 350 ml de vodka în fiecare borcan și am amestecat bine perele cu zahărul și alcoolul.
Fain arată acest lichior de pere în stadiul acesta! Am închis borcanele cu capacele cu filet din dotare și le-am lăsat la macerat 4 săptămâni la cămară. Din când în când le-am scuturat dar fără să le deschid.
Cât timp se macerează fructele (perele) în alcool cu zahăr?
După acest răstimp de macerare am obținut un lichior de pere cu arome fantastice și cu culoare brun roșcată.
Foarte fain arată!
Strecurarea și filtrarea lichiorului de pere
Am strecurat perele macerate deasupra unui castron. Ele se pot folosi la checuri sau prăjituri.
Așa arată momentan acest lichior de pere: este gros și tulbure de la pulpa moale și grisată a fructelor. A trebuit să-l mai filtrez o dată prin sită așternută cu tifon pus dublu sau cu cârpă curată de bucătărie.
Servire și păstrare lichior de pere cu vanilie și zahăr brun – rețeta de casă
După filtrare am tras lichiorul de pere în sticle (una de 700 ml și una de ca. 400 ml). De-acum el se păstrează la cămară și 3-4 ani!
Bineînțeles că am degustat un păhărel de lichior de pere! Are arome clare de pară, de vanilie și note de caramel. Este foarte gustos, potrivit de dulce și de tare.
La începutul articolului v-am promis mai multe rețete de lichioruri de casă. Un lichior de afine sau afinată din afine pădure – rețeta aici.
Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.
Lichior fin din petale de trandafiri – rețeta aici.
Cireșată – vezi aici.
Sau lichior fin de lămâie – Limoncello italian – vezi aici.
Lichior de mentă preparat la rece (fără coloranți) – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete cu pere.