Lichiu cu prune și cremă fină de smântână – rețeta ardelenească de prăjitură cu jumătăți de prune. Hencleș sau Hanklich cu prune și smântână pe blat dospit foarte pufos. Plăcintă ardelenească cu prune și cremă. Rețete cu prune. Rețete cu aluat dospit.
Hanklich sau hencleș era una dintre prăjiturile sașilor de „ștaif” care se făcea la nunți și alte evenimente speciale. Acest hencleș tradițional consta dintr-un strat subțire de aluat dospit uns cu smântână, ouă bătute, unt și zahăr pudră. Câteodată se puneau și stafide. Totul se rumenea la cuptor și se servea cald sau călduț.
Românii i-au zis „lichiu” și au adaptat rețeta în mai multe moduri: fie prin adăugarea de fructe (prune, rubarbă), fie prin modificarea cremei prin adăugarea de griș cu lapte. Sunt foarte bune toate aceste variante de lichiu cu prune, cu sau fără griș și vi le las la finalul articolului. De data acesta vă prezint lichiul cu prune fără griș, doar cu crema fină de smântână cu vanilie și ouă și cu jumătăți de prună. Combinația este demențială iar prăjitura este mai savuroasă rece, scoasă de la frigider.
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 38×25 cm (adâncă de 4 cm) cu lichiu cu prune și smântână. Puteți folosi orice forme care au suprafața apropiată de cei 950 cmp ai tăvii mele. De ex. tava mare a cuptorului are 33×42 cm deci cca. 1386 cmp așa că vor trebui înmulțite toate ingredientele cu 1,45 x.
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Aluat dospit
Cremă
Cum se face lichiu cu prune și cremă fină de smântână – rețeta ardelenească de prăjitură cu jumătăți de prune?
Aluat moale și pufos pentru lichiu sau hencleș (Hanklich sau Henklesch) ca la Ardeal sau Brașov
Într-o crăticioară am pus la încălzit puțin laptele cu zahărul. Am tras crăticioara deoparte și am adăugat untul care s-a topit încet de la căldura laptelui.
Am lucrat fără robot de bucătărie deoarece aluatul de lichiu este moale și poate fi amestecat cu lingura. Am pus făina într-un castron împreună cu drojdia și coaja rasă de lămâie sau portocală. Am turnat laptele călduț (cu untul topit și zahărul dizolvat) și am lăsat totul nemișcat 10 minute
(cât să se activeze drojdia). Apoi am pus oul, vanilia și sarea și am frecat energic cu lingura până ce am obținut un aluat moale, cremos, fără cocoloașe.
Veți vedea că după 1-2 minute de amestecare el se va desprinde de pe pereții vasului. Străbunica mea descria aluatul ca fiind „moale, ca cel de Nockerli” – adică de găluște de făină pentru papricaș (rețeta aici).
Cum se întinde aluatul dospit de hencleș sau lichiu în tavă?
Este clar că aceste aluat dospit moale nu se poate întinde cu sucitorul așa că vă arăt cum se face cât mai ușor. Am rupt o coală de hârtie de copt mai mare decât tava (tava mea are 38×25 cm și adâncime de 4 cm) pe care am pus-o pe masa de lucru. Am răsturnat aluatul în mijlocul foii și, cu spatula sau cu palmele, l-am întins în strat egal astfel încât să obțin un dreptunghi de 38×25 cm.
Apoi am tras foaia de copt cu aluat cu tot direct în tavă. Simplu!
Eu am tavă cu capac de plastic (pentru transportat prăjituri sau pentru acoperit în frigider) așa că m-am folosit de acesta pentru acoperirea tăvii în timpul dospirii. Astfel nu se usucă aluatul. Puteți acoperi tava și cu folie de plastic. Asemenea tăvi găsiți aici (cu diferite dimensiuni și prețuri).
Am lăsat aluatul de lichiu la dospit cca. 45 de minute (sub capac).
Cum se pregătesc prunele pentru lichiu?
În acest răstimp m-am ocupat de umplutura acestei delicioase prăjituri. Am spălat prunele și le-am scurs bine. Ale mele au fost foarte coapte și dulci.
Apoi le-am tăiat în jumătate și le-am scos sâmburii. Am rămas cu cca. 1 kg de prune curățate.
Mod de preparare prăjitură cu prune și smântână sau lichiu transilvănean
Cum se face crema de smântână dulce și vanilată pentru lichiu cu prune sau hencleș?
Am pus din bună vreme cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am pregătit cele necesare pentru crema lichiului cu prune: smântâna groasă (din cea pentru papanași sau sarmale), ouăle, zahărul și vanilia.
Am pus totul într-un castron încăpător și am adăugat un praf de sare. Apoi am mixat crema de smântână cu telul de mână.
În câteva secunde crema este gata, omogenă și aromată. Este o compoziție fluidă, ca un aluat de clătite. Ea se va închega frumos la copt grație ouălor.
Aici vedeți și prunele „dezosate” mai sus. Da, străbunica mea Victorita așa zicea: că dezoseaza fructele cu sâmburi.
Prima coacere a blatului din aluat dospit (15 min)
După 45 de minute de dospire am îndepărtat capacul de plastic (sau folia) de pe tava cu aluat și am văzut cât de fain a crescut blatul!
Ca să nu rămână cleios de la fructe și crema de smântână este recomandată precoacerea blatului gol timp de 15 minute la 180 C. Așa arată după această etapă: este ușor rumenit.
Cum se aranjează jumătățile de prune și crema pe lichiu sau hencleș?
Peste blatul precopt am aranjat frumos jumătățile de prună (cu tăietura în jos).
Cu ajutorul unui polonic am turnat treptat crema de smântână peste prune. Vedeți în poză că am ridicat cât am putut marginile hârtiei de copt pentru ca aceasta să stea cât mai lipită de blat și să nu existe spații laterale prin care crema să se scurgă la fundul tăvii. Ceva, ceva tot mai curge pe margini și de aceea e bătălie pe acestea: pentru că au mai multă cremă.
A doua coacere a prăjiturii ardelenești cu jumătăți de prune și smântână
Cu mare grijă am reintrodus tava cu lichiu de prune în cuptor și am continuat coacerea acestuia pentru 30-35 de minute (la 175 C). La jumătatea timpul puteți întoarce tava ca să se coacă uniform (eu nu am făcut-o și se vede că are o zonă mai palidă). Tare fain miroase în bucătărie: a vanilie și a prune coapte!
Acum trebuie așteptat măcar o oră înainte de a tăia lichiul. Nu de alta dar crema e prea moale cât e caldă așa că prăjitura trebuie lăsată la răcit. Eu am răbdare să o dau și la frigider 1-2 ore (acoperită cu capacul tăvii) pentru că așa este cel mai gustos lichiul: rece!
Servire și păstrare
Acesta prajitura se porționează ușor după răcirea completă sau, mai bine, după ce-a stat 1-2 ore la frigider. Iată un colț sub care a intrat crema și care este râvnit de toți ai casei
Nu vă pot descrie cât de faină e această prăjitură cu blat pufos, jumătăți de prune și cremă fină și vanilată de smântână!
Stratul de cremă e ca un cheesecake. Prunele acrișoare și aromate se potrivesc perfect cu blatul și crema dulceagă. Un desert de vară pe care-l facem foarte des în sezonul prunelor.
V-am promis în introducere și alte variațiuni pe tema lichiu-hencleș. Iată aici un lichiu cu aceleași componente (blat și cremă de smântână) dar cu alte fructe: vișine, zmeură. afine, coacăze roșii și negre.
Lichiu (hencleș) se pot face cu o varietate de fructe și/sau lactate: rubarbă, mere, piersici, stafide, coacăze, agrișe, brânză sărată (cașcaval) etc. Eu am făcut un lichiu fusion cu cașcaval, nucă și coacăze negre.
Sunt sigură că v-am făcut poftă și că v-am trezit amintiri dragi cu acest lichiu cu prune și cremă fină de smântână și că veți testa rețeta ardelenească de prăjitură cu jumătăți de prune!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.