Limba de vita cu sos de ciuperci si smantana. Un fel cald sau un aperitiv cu limba extrem de gustos. Cum se fierbe si se curata limba de vita sau de porc? Cum se face sosul de ciuperci cu vin alb si smantana pentru limba?
Am facut aceasta reteta de limba de vita cu sos de ciuperci si smantana pentru ca am pastrat o jumatate de limba fiarta. Din partea intai am preparat limba cu masline si sos de rosii – reteta aici.
La aceasta reteta de limba cu ciuperci si smantana puteti folosi atat limba de porc cat si limba de vita. Despre fierberea (oparirea) si curatarea limbii am povestit pe larg aici.
Sosul de ciuperci cu smantana este acrisor si aromat si echilibreaza foarte bine acest fel cu limba fiarta. Mancarea de limba cu ciuperci si smantana poate fi servita atat calda cat si rece, ca aperitiv.
Va las cantitatile de limba de vita cu sos de ciuperci si smantana suficiente pentru 5-6 persoane (adica din 1/2 de limba de vita).
Limba de vita cu sos de ciuperci si smantana
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 75 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se face reteta de limba de vita cu sos de ciuperci si smantana?
Limba am fiert-o doar in proportie de 80% deoarece se va mai gati si in sosul de ciuperci. Am taiat-o felii subtiri si am lasat-o deoparte.
Cum se face sosul de ciuperci cu smantana si vin alb?
Am pregatit ciupercile: le-am curatat si le-am taiat in sferturi. Pot fi ciuperci de cultura (champignon albe sau brune) sau ciuperci de padure (gabiori sau mix de ciuperci cu hribi etc).
Intr-o cratita mai larga am pus la calit ceapa tocata impreuna cu uleiul si un praf de sare. Am asteptat ca aceasta sa devina sticloasa, fara sa se rumeneasca. Am pus si ciupercile si am asteptat sa scada un pic (lasa zeama).
Am stins totul cu un pahar de vin alb sec si am asteptat sa se evapore alcoolul. Am asezonat cu sare si piper negru macinat.
Intr-un castron mic am frecat smantana cu o lingurita de faina si 1 lingura de apa. Am pus si 1 lingura buna de zeama de lamaie. Am tocat si o mana de marar si am amestecat totul bine. Adica am facut un liaison (liezon, ingrosala).
Am turnat liezonul peste tocanita de ciuperci din tigaie si am redus flacara la minimum. Am astepta sa ajunga din nou la fierbere, amestecand constant ca sa nu se prinda. Apoi am cufundat si feliile de limba in acest sos si le-am lasat sa fiarba cateva minute la foc foarte mic.
Am stins focul si am tras tigaia deoparte. Limba de vita cu sos de ciuperci si smantana este gata! Am mai gustat-o de sare, piper si lamaie. Asezonarea poate fi inca corectata acum.
Servire limba de vita cu sos de ciuperci si smantana
Limba aceasta cu smantana si ciuperci este foarte gustoasa atat calda cat si rece, la temperatura camerei. Se serveste presarata cu putin marar poraspat. Cine doreste isi poate picura suplimentar cativa stropi de zeama de lamaie.
Limba de vita cu sos de ciuperci si smantana poate fi aranjata in farfurii individuale sau pe platouri mai mari.
Daca va plac retetele cu limba de vita sau de porc va mai recomand si:
Sper ca v-am facut pofta cu aceasta reteta clasica de limba de vita cu sos de ciuperci si smantana si ca o veti testa in curand!
Aici gasiti mai multe retete de mancaruri din organe: ficat, creier, limba etc.