Limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie preparat acasă
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie preparat acasă0 (0)

Limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie preparat acasă. Cum se face limoncello sau limoncino de casă din coji de lămâi netratate? Lichior limoncino sau un lichior natural din lămâi. Rețete de băuturi de casă. Rețete de lichior de fructe.

Limoncello sau limoncino este un lichior digestiv cu culoare galbenă-opalescentă (nu este transparent), cu gust dulce-acrișor și cu aromă intensă de lămâie. Originile sale sunt în zona de sud a Italiei, în special în zonele Napoli, Sorrento, Capri sau Amalfi. Se prepară din coaja lămâilor din soiul Femminello St. Teresa (cunoscute și ca Sorrento sau Sfusato).

Iarna se importă multe citrice în România și, pe lângă faptul că le consumăm crude, le putem include în diverse preparate dulci sau sărate.

Aș menționa, în primul rând, cojile confiate de portocale și lămâi care nu lipsesc din cozonacii noștri sau din crema Tortului Diplomat. Rețeta acestor coji confiate o găsiți aici. Vă las la final mai multe rețete cu citrice.

Despre Limoncello de casă – lichior natural din coji de lămâi

Din cojile de lămâi se prepară și acest lichior fin: limoncello. Practic se decojesc lămâile în strat subțire iar cojile se pun la macerat în alcool (dublu rafinat de 96 de grade) și se lasă o vreme. Apoi se prepară un sirop fiert de apă cu zahăr care se toarnă peste cojile macerate. Și iar se lasă la macerat. Simplu!

Este important să urmăm pașii, să nu punem cojile de lămâie la „borșit” cu zahăr ci să le macerăm în alcool iar acesta să fie unul neutru ca gust și aromă (alcool dublu rafinat sau vodka). În niciun caz nu se folosesc: rachiu puturos, țuică, pălincă sau alte distilate din fructe! Lichiorurile fine nu se fac cu chestiile astea! Ș-apoi, ce ardelean își strică țuica pe băuturi dulci pentru muieri

Italienii spun că acest limoncino sau limoncello ar trebui să aibă tărie alcoolică între 25 și 30 de grade.

Exact la fel am preparat și o vișinată superbă (rețeta aici) precum și un lichior fin de gutui sau gutuiată (rețeta aici).

Rețeta cu cantități exacte precum și pașii de preparare ai acestui lichior de lămâie ne-au fost oferite de dragul nostru prieten, concitadin (e tot arădean ca și noi) și colaborator Laci Tasy zis Veve, moderator în Grupul ePoftă.ro de pe Facebook. El face de ani de zile lichioruri de casă grozav de gustoase și de frumos colorate natural.

Veve are un lămâi în curte și a preparat lichiorul din fructele acestuia. Este clar că nu sunt tratate cu chimicale. În supermarketuri găsiți lămâi BIO (mai scumpe decât cele normale) pe care le puteți folosi cu succes la această rețetă.

Rețeta aceasta simplă este indicată și de blogul italian Giallo Zafferano iar video este inserat la finalul articolului. Dacă folosiți vodka (38-40 de grade) atunci va trebui redusă apa de la siropul de zahăr.

Limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie preparat acasă

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire

Timp Total

30 minute

Ingrediente:



 

Cum se face limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie preparat acasă?

Cum se pregătesc lămâile pentru limoncello sau limoncino?

Lămâile se spală bine cu apă caldă (dacă au strat de ceară) sau cu apă rece (dacă sunt din propria grădină).

Lămâile se decojesc în strat subțire cu ajutorul unui peeler. Avem nevoie doar de stratul subțire galben, nu și de partea albă care este amară.

Cojile se pun deoparte într-un castron.

Așa trebuie să arate lămâile după decojire.

Din fructele rămase putem face un jeleu natural sau o peltea de lămâi – rețeta aici.



Sau o delicioasă limonadă concentrată de casă (congelată sub formă de cuburi) – rețeta aici.

Preparare lichior de lămâie – macerarea în alcool

Într-un borcan ca de murături (de cca. 3 L) se pun cojile de lămâie și alcoolul. Borcanul se închide cu folie de plastic (pungă) și elastic și se depozitează 1 săptămână în cămara răcoroasă și întunecată. Este macerație alcoolică: alcoolul va extrage uleiurile volatile (aromele) din coji. Deci NU punem cojile cu zahăr și NU facem fermentație (oțetire, borșire) deoarece se strică tot gustul și aroma cojilor de lămâie!

După o săptămână facem siropul. Se pun la fiert 0,5 – 1 L de apă (în funcție de ce alcool ați folosit) împreună cu 1 kg de zahăr. Se lasă să clocotească 2-3 minute, se stinge focul și se lasă la răcit. Siropul trebuie să fie rece.

Se scoate borcanul cu coji din cămară și se toarnă siropul rece de zahăr peste ele. Se amestecă energic.

Se acoperă iar borcanul cu folie și elastic și se lasă 2 luni în cămară (la loc întunecat și răcoros).

După trecerea acestei perioade limoncello se strecoară și se îmbuteliază în sticle cu dop.



Servire limoncello de casă, limoncino sau lichior italian de lămâi

Limoncello se servește bine răcit, de la frigider și cu cuburi de gheață.

Am avut plăcerea de a gusta acest lichior făcut de Veve chiar săptămâna trecuta, la un prânz organizat de ePofta.ro.

În general, limoncello se servește la finalul mesei, pe post de lichior digestiv. Este delicios! Dulce-acrișor, cu o tentă discretă amăruie și cu o aromă fantastică! El poate fi folosit și la diferite deserturi, la însiropat blaturi de tort, la creme sau înghețate.

Vă mai recomand un lichior fain de casă: pe cel din nuci verzi – rețeta aici. Acesta se prepară în iunie.

Cred că v-am făcut poftă cu acest lichior italian de lămâi – limoncello sau limoncino – și că-l veți prepara în curând!



Aici găsiți mai multe rețete cu citrice (portocale, lămâi, grepfruit etc).

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]