Lipii grecești sau turte pufoase, la tigaie – rețeta de pita grecească pentru gyros sau souvlaki. Cum se fac turtele, plăcintele sau lipiile pentru gyros? Rețeta de pite grecești sau lipii moi prăjite cu puțin ulei, la tigaie. Rețete grecești. Rețete de pâine de casă.
Aceste lipii grecești (pites gia soyvlaki) sunt fantastic de gustoase și de pufoase! Practic sunt niște plăcinte sau turte simple, un fel de pâine plată coaptă la tigaie. Se fac din aluat dospit și sunt mai grosuțe decât lipiile arăbești.
Se pot face lipii simple fără drojdie (care au cameră de aer la mijloc și pot fi umplute) iar rețeta lor este aici. Acestea sunt mai subțiri decât pitele grecești.
M-am ghidat după rețeta lui Akis Petretzikis (Greek Pita Bread), dar am multiplicat ingredientele. Din cantitățile de mai jos am obținut 10 lipii grecești sau pite. Această turtă se numește și pita grecească.
Lipii grecești sau turte pufoase, la tigaie – rețeta de pita grecească pentru gyros sau souvlaki
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 1 ora 5 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste lipii grecești sau turte pufoase, la tigaie – rețeta de pita grecească pentru gyros sau souvlaki?
Aluat dospit pentru pite grecești
Am lucrat cu mâna, fără robot de bucătărie. Am pus făina într-un castron încăpător și am creat o gropiță în mijlocul ei. Am pus drojdia, zahărul și mixul de apă cu lapte (călduț): 1 ml = 1 g așa că puteți pune pe cântar un recipient în care să le cântăriți. Am lăsat tptul nemișcat 10 minute, cât să se activeze drojdia. Apoi am pus sarea și uleiul de măsline și am amestecat bine cu mâna. Puteți pune acum ierburile aromatice tocate. Am frământat 2-3 minute acest aluat pentru pite. Veți vedea că se va desprinde ușor de pe pereții castronului și de pe mână. În caz contrar mai puteți adăuga o lingură de făină (cca. 25 g).
Am uns bolul cu puțin ulei și am așezat bila de aluat înapoi în el. Am acoperit totul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit până ce și-a dublat volumul. Timpul de fermentare (dospire) variază în funcție de temperatura ambientală și poate fi cuprins între 40-90 de minute.
Cum se porționează și întinde pita grecească sau turta (lipia, placinta) pentru souvlaki sau gyros?
Am răsturnat aluatul dopit pe masa de lucru ușor unsă cu ulei și l-am apăsat cu palmele (l-am degazat). Am cântărit aluatul: cca. 860 g. Am decis să-l împart în 10 părți egale, folosind cântarul. Am dat formă de bilă fiecarei bucăți de aluat (shaping).
Am acoperit bilele de aluat cu folie de plastic și le-am lăsat 15-20 de minute la odihnit. Dospiturile nu se lasă vraiște pe masa de lucru pentru că se usucă la suprafață (fac crustă).
Apoi, cu ajutorul sucitorului, am întins fiecare bucată sub formă de disc cu diametrul de cca. 20-22 cm. Nu le întindem pe toate deodată ci pe măsură ce le coacem!
Cum se coc sau prăjesc plăcintele sau turtele grecești la tigaie?
Am încins o tigaie mai veche, pensulată cu puțin ulei, și am pus la copt prima pita grecească. Am lucrat la foc mediu spre mic. Priviți ce bule faine are!
După vreo 2 minute am verificat gradul de coacere al plăcintei și am întors-o cu ușurință.
Cam așa va arăta pe verso, după alte 2 minute de coacere. Gata!
Rând pe rând am întins restul de bucăți de aluat și le-am copt. Lipiile coapte le-am suprapus unele peste altele pe un tocător de lemn și le-am acoperit cu ștergar curat, ca să se mențină calde. Ce arome plăcute am bucătărie!
Servire lipii grecești sau turte pufoase, la tigaie – pita grecească sau plăcinte simple
Aceste lipii grecești sunt gustoase calde, imediat după ce-au fost coapte. Am pregătit o porție generoasă de sos tzatziki (rețeta aici) și ne-am așezat la masă.
Am tăiat câteva lipii în sferturi ca să vedeți structura lor pufoasă, aerată. Ceva de vis!
Grecii le mănâncă alături de tzatziki dar și de alte creme sau salate aperitiv.
Akis Petretzikis le-a servit cu salată de vinete (rețeta aici, aici sau aici) și salată de icre (rețeta aici).
Bineînțeles că am folosit câteva bucăți de pita grecească și la înfășurarea unor gyros delicioase! Vă las aici rețeta rapidă de gyros la tigaie și mai găsiți una grozavă mai jos.
Aici vedeți un super gyros copt încet la cuptor, un turnuleț din felii de ceafă de porc marinată, extra fragedă și suculentă – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de preparate grecești atunci vă mai las aici clasica salată grecească (horiatiki) care se potrivește și ea foarte bine cu aceste pite.
Sau „papuceii” din vinete cu brânză, carne tocată și roșii (la cuptor) sau Melitzanes Papoutsakia – rețeta aici.
Ca să rămânem în zona grecească, vă recomand și o prăjitură delicioasă cu portocale, iaurt și foi de placintă (Portokalopita) – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de plăcinte sărate sau dulci