Maioneză de post – rețeta simplă, rapidă și naturală cu aquafaba (lichidul din conserva de fasole boabe sau năut). Cum se face maioneză vegană cu ingrediente naturale? Rețeta de maioneză cremoasă, fină și gustoasă cu muștar, ulei și lămâie. Rețete de sosuri și dressinguri de post.
Multă lume ne-a rugat să publicăm o rețetă de maioneză de post, dar care să fie preparată cu ingrediente naturale. Iată versiunea noastră de maioneză vegană: cu aquafaba, ulei, sare, muștar și zeamă de lămâie. O maioneză de casă care se prepară în câteva secunde, ieftină și extrem de gustoasă.
Ce este aquafaba?
Aquafaba este lichidul din conservele de fasole boabe sau năut. Aceste conserve sunt naturale, conținând doar boabele respective, apă și sare. Ele sunt sterilizate la temperaturi înalte iar lichidul rezultat este bogat în proteine, vâscos și ușor tulbure. Culmea e că acest lichid se comportă ca ouăle, el putând fi bătut spumă sau folosit la această maioneză de post. M-am ghidat după metoda de preparare prezentată de draga mea prietenă Laura Laurențiu, bucătar profesionist și blogger culinar celebru. Ea folosește aquafaba de la năut, eu am ales lichidul de la fasole boabe. În cazul năutului rezultă o maioneză mai groasă, mai densă, care aproape poate fi tăiată în felii. Cu aquafaba de la fasole boabe am făcut o maioneză vegană mai cremoasă, mai fluidă, asemănătoare unui sos sau dressing de post (adică așa cum îmi place mie). Vedeți aici un scurt video de pe contul meu de Instagram ca să vă faceți o idee despre consistența acestei maioneze.
Mai demult am făcut o maioneză din avocado (tot de post) a cărei rețetă o găsiți aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 450 g de maioneză de post sau vegană.
Maioneză de post – rețeta simplă, rapidă și naturală cu aquafaba (lichidul din conserva de fasole boabe sau năut)
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire
Timp Total
5 minute
Ingrediente:
Cum se face maioneză de post – rețeta simplă, rapidă și naturală cu aquafaba (lichidul din conserva de fasole boabe sau năut)?
Ingrediente naturale pentru maioneză vegană
Eu am folosit aquafaba (zeama) dintr-o conservă mică de fasole boabe (de 380 g). Practic am scurs fasolea și am colectat lichidul într-un castron.
Am adunat cca. 150 ml de aquafaba pe care am pus-o în paharul înalt al blenderului de mână (cu imersie).
În prima fază am adăugat 2 lingurițe cu vârf de muștar simplu (am mai pus-o pe a 3-a la final, dar asta depinde de gust) și am turnat 200 ml de ulei de floarea soarelui (din cei 250 pregătiți).
Mod de preparare (mixare cu blender de mână) maioneză vegană sau de post cu muștar, ulei, lămâie și apă din conservele de năut sau fasole boabe
Am introdus blenderul (oprit) în pahar, până la fundul lui. Apoi l-am pornit la viteză maximă și l-am ținut acolo, lipit de fundul paharului, rotindu-l ușor stânga-dreapta. Imediat începe să se formeze emulsia din aquafaba cu muștar și ulei și apar fuioare cremoase de maioneză care încep să urce spre suprafață. Foarte încet am început să ridic blenderul (funcționând la viteză mare) spre suprafață. Acesta va antrena și restul de ulei și-l va încopora în această maioneză de post.
Mi s-a părut un pic cam fluidă maioneza mea din aquafaba de fasole așa că am pus și restul de 50 ml de ulei și am mixat câteva secunde. Așa da! Maioneza vegană a devenit mai legată, mai cremoasă!
Cum se asezonează maioneza de post cu sare, lămâie și/sau muștar?
Am scos blenderul din pahar, l-am curățat bine de maioneză și am trecut la asezonarea ei. Am pus sare, un pic de suc de lămâie și am amestecat cu o lingură. Am simțit nevoia să mai adaug muștar, dar asta ține de gustul fiecăruia. Gata!
Servire, păstrare și utilizare maioneză de post – rețeta simplă, rapidă și naturală cu aquafaba (apa din conserva de fasole boabe sau năut)
Am cântărit totul: am obținut 450 g de maioneză de post fină și cremoasă. Am transferat-o într-un castron de servire (sau în cutie de plastic cu capac) și am decorat-o cu pătrunjel verde tocat și cu o feliuță de lămâie.
Foarte fain a ieșit această maioneză vegană! Am preparat-o în câteva secunde din ingrediente naturale și o pot folosi exact ca pe cea clasică.
Vă las aici mai multe preparate la care puteți folosi această maioneză de post în locul celei cu ouă. Încep cu clasica salată de vinete cu maioneză – rețeta aici.
Continui recomandările cu salata a la russe (rusească) sau Olivier cu legume fierte – rețeta aici.
Și la salata de cartofi cu ceapă puteți folosi această maioneză vegană – rețeta aici.
Conopida cu maioneză și usturoi sau ceapă poate fi și ea preparată cu sosul de mai sus – rețeta aici.
Primăvara fac sos de maioneză cu cozi de ceapă verde – rețeta aici (pentru post nu punețu smântână).
Salata de varză coleslaw poate fi și ea preparată cu maioneză de post – vezi aici.
La fel și salata de fasole păstăi cu usturoi și maioneză – rețeta aici.
Salata de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețeta aici.
Clasicul sos tartar cu castreveciori murați poate fi făcut de post – rețeta aici.
La fel și celebrul sos remoulade – rețeta aici.
Aici vă las întreaga Colecție ePoftă.ro de rețete cu maioneză (unele pot fi de post).