Maioneză dietetică cu iaurt – rețeta fără ulei. Cum se face maioneză cu ouă fierte? Maioneză rapidă făcută cu blenderul. Maioneză de casă cu calorii puține. Rețeta de maioneză cu iaurt cremos. Maioneză cremoasă preparată fără ulei sau ouă crude. Rețete de sosuri reci. Rețete de aperitive.
E vară, e cald și felurile lejere primează în această perioadă. Chiar nu e momentul să mâncăm feluri bogate în grăsimi. Așa s-a năcut ideea acestei maioneze „light” de casă. O maioneză dietetică cu iaurt, cu ouă fiert și complet fără ulei. Un sos cremos preparat din ingrediente naturale.
În plus e și o rețetă rapidă, sănătoasă, bogată în proteine. Are textură fină, consistență cremoasă, culoare gălbuie și gust de maioneză clasică. Normal că dacă folosiți ouă de casă și culoarea gabenă a maionezei va fi mai intensă. Vă las și rețeta noastră de familie de maioneză de casă (care conține mai puțin ulei decât altele) și este și foarte rapidă (în 60 de secunde) – vezi aici.
Uite că maioneza dietetică de față o poate înlocui cu succes iar caloriile acesteia sunt doar vreo 10% față de cele ale maionezei clasice. Am ales un iaurt „tip grecesc” cu 2% grăsime. Faptul că un iaurt este „ tip grecesc” nu stă în procentul de grăsime (care poate varia între 2-10%) ci în tehnica de prepararea acestuia. Iaurtul grecesc este strecurat, nu are zer și are textură foarte cremoasă. Aciditatea lui este moderată, nefiind un iaurt acru. Aceste aspecte contribuie la gustul final ai maionezei. Muștarul simplu aduce și el o notă de aciditate dar produsul final este perfect echilibrat.
Calculul caloriilor e simplu: 100 ml de ulei au vreo 900 kcal iar iaurtul grecesc cu 2% are 61 kcal/100 g. E chiar de 15 ori mai slab! Adică maioneza dietetică are doar 6,77% calorii față de maioneza clasică! Nu de alta dar la o maioneză din 4 ouă de pun 250-300 ml de ulei pe când aici avem 300 g de iaurt.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 600 g de maioneză dietetică cu iaurt – rețeta fără ulei.
Maioneză dietetică cu iaurt – rețeta fără ulei
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 25 minute
Ingrediente:
Cum se face maioneză dietetică cu iaurt – rețeta fără ulei?
Ingrediente pentru maioneză cu ouă fierte și iaurt grecesc slab
Am pus ouăle la fiert în apă rece și am urmărit momentul în care au început să fiarbă. De atunci am cronometrat 5 minute. Apoi le-am scurs de apa fierbinte și le-am lăsat vreo 3 minute sub jet de apă rece ca să se răcească rapid. Am umplut cratița cu apă rece și am mai lăsat ouăle la răcit în ea vreo 10 minute. Acest truc ne ajută să le decojim ușor.
Mi-am pregătit iaurtul grecesc cu 2% grăsime, muștarul simplu și ouăle fierte și răcite.
Am decojit ouăle și le-am tăiat în jumătăți. Aici se vede bine consistența gălbenușului: e încă cremos, nu e fiert complet.
Mod de preparare maioneză cremoasă de casă cu iaurt
Am lucrat direct cu paharul înalt al blenderului de mână. Al meu are cca. 700 ml capacitate. Am pus mai întâi jumătățile de ou fiert (cu tot cu albușuri). Am adăugat apoi cele 4 lingurițe de muștar.
Am pus jumătate din iaurtul grecesc și mi-am pregătit blenderul de mână.
Am procesat această maioneză dietetică vreo 2-3 minute cu blenderul sau până ce am obținut o compoziție fină și cremoasă. Are culoare galben intens însă aceasta se va mai deschide după ce punem restul de iaurt. De-abia acum am pus sarea și restul de iaurt grecesc. Am mai blenduit totul 1 minut și… gata!
Fiecare își asezonează maioneza după gust: sare, piper măcinat (alb sau negru), câțiva stropi de zeamă de lămâie etc.
Servire și păstrare maioneză dietetică cu iaurt – rețeta fără ulei
Trebuie să recunosc că am fost impresionată de textura, gustul și aroma acestei maioneze dietetice improvizate de mine. Are efectiv gust și consistență de maioneză clasică dar nici 10% din caloriile pe care le conține aceasta.
Este o maioneză cremoasă preparată din ingrediente naturale, fără ulei și cu proteine multe. Super reușită! Ea poate fi păstrată 4-5 zile la frigider deoarece conține ouă fierte și iaurt… nimic foarte perisabil.
Această maioneză cremoasă cu iaurt poate fi folosită la sandvișuri, burgeri dar și la multe alte preparate. Dacă-i puneți 2 căței de usturoi zdrobiți ați obținut un sos aioli dietetic.
Eu am folosit această maioneză „light” la o salată de boeuf dietetică (fără ulei sau cartofi) – vezi aici rețeta.
Puteți face această maioneză dietetică la salata de boeuf clasică – rețeta aici.
Tot cu această maioneză cu iaurt puteți face ouă umplute – aici aveți 6 rețete.
Și salata de cartofi cu ceapă poate fi preparată cu maioneză dietetică – vezi aici.
Nu mai spun de salatele: de conopidă, de fasole păstăi, de pui cu ciuperci, de dovlecei, de pește sau de ciuperci.
Sunt sigură că v-am incitat cu această rețetă simplă și rapidă de maioneză dietetică cu iaurt (fără ulei) și că veți testa rețeta cât mai curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu maioneză clasică pe care o puteți substitui cea dietetică.