Mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză
5 (4)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză5 (4)

Mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză. Cremă de mămăliguță cu brânză și smântână. Cum se face mămăliga fiartă în lapte dulce? Garnitură de mămăligă cu parmezan sau fel principal vegetarian. Rețete cu mălai sau făină de porumb.

Sunt sigură că deja vă este poftă de această mămăligă cremoasă! Este grozav de gustoasă și se prepară ușor! Italienii fac „polenta al parmigiano e latte” doar că nu folosesc smântână acrișoară la prepararea ei.

Eu am aplicat metoda (deja testată) de la „Taci și-nghite!”, adică de la mămăliga cu brânză și ouă, gratinată la cuptor – rețeta aici. Regretatul Radu Anton Roman o numește „celebra si magnifica coptura transilvana, raspandita mai ales in tarile din sud – Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului” și a consemnat rețeta ei în care mălaiul se fierbe într-un amestec de lapte dulce cu smântână groasă, fermentată. Rezultatul este o mămăligă cremoasă și foarte savuroasă care poate fi mâncată ca atare, fără să mai fie dată la cuptor.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 porții de mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.

Mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp Total: 25 minute

Ingrediente:



 

Cum se face rețeta de mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză?

Ingrediente pentru mămăligă fiartă în lapte și smântână

Am cântărit mălaiul și am pregătit telul.

Într-o oală sau cratiță potrivită am pus laptele și smântâna. Vorbim despre smântână groasă, acrișoară, din cea care se folosește la papanași sau la sarmale. Tot acum am pus și un praf bun de sare fără de care mămăliga nu are gust și savoare.

Cum și cât se fierbe mălaiul (făina de porumb) în lapte pentru a obține o mămăligă cremoasă?

Am pus cratița pe foc și am amestecat cu telul laptele și smântâna. Am așteptat ca lichidul să se înfierbânte după care am turnat în el tot mălaiul cântărit mai sus. Am mixat puternic cu telul pentrua evita formarea cocoloașelor.

Am lucrat la foc mic și am amestecat constant până ce mixul a început să se îngroașe. Am schimbat telul cu o lingură de lemn și am continuat amestecarea mămăligii timp de câteva minute sau până de mălaiul a fost fiert. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai folosit. Ideea este să nu permitem mămăligii să se prindăde fundul oalei.

Când mămăliga a fost fiartă (se testează prin gustare și nu trebuie să se simtă granule tari de mălai) am stins focul, am tras cratița deoparte și am pus untul și parmezanul ras. În locul parmezanului puteți folosi alte brânzeturi maturate, aromate.



Am amestecat totul bine și am gustat din nou de sare.

Servire mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză

Gata! Minunata mămăligă cremoasă poate fi servită! Nu vă pot descrie cât de aromată și de gustoasă este! Eu am decorat-o cu puțin pătrunjel verde tocat și cu parmezan ras sau fulgi.

Iată cât de ușor se face o cremă de mămăligă cu brânză și smântână sau „polenta al parmigiano e latte”! Ea poate fi servită ca atare, simplă sau cu bucățele de costiță prăjite (bacon, kaiser) sau pe post de garnitură alături de cărnuri fripte, ochiuri, tocănițe, ciuperci rumenite etc.

Din mămăliga cremoasă rece puteți face, a doua zi, niște chipsuri crocante delicioase! Acestea se prepară ușor la aparatul pentru sandvișuri calde sau pentru vafe iar rețeta lor o găsiți aici.

Puteți face și o pizza pe blat din mămăligă – rețeta aici.

Vă mai tentez și cu o clasică mămăligă ardelenească în „pături” sau straturi, zisă și „tort de mămăligă” – rețeta aici.



Sunt sigură că veți testa rețeta noastră de mămăligă cremoasă cu smântână, lapte, unt și parmezan sau altă brânză și că o veți aprecia!

Dacă sunteți amatori de mămăliguță, atunci vă las aici mai multe rețete.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 4 Nota medie: 5]