Mâncare chinezească la wok – rețeta de porc sau pui cu legume și alune
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Mâncare chinezească la wok – rețeta de porc sau pui cu legume și alune5 (1)

Mâncare chinezească la wok – rețeta de porc sau pui cu legume și alune. Stir fry cu carne și legume în stil asiatic. Cum se gătește la wok sau tigaie chinezească? Rețete rapide cu legume la tigaie. Rețete asiatice. Anul Nou chinezesc 2020.

Sâmbătă (25 februarie) se serbează Anul Nou Chinezesc 2020. Va fi Anul Șobolanului, conform zodiacului chinezesc. Românii au preluat multe sărbători de la străini (Valentine’s Day, Thanksgiving sau Halloween) așa că nu ar fi deplasat să gătim un fel de mâncare chinezească la wok pentru a marca acest eveniment. Bineînțeles că nu ne oprește nimeni să gătim în stil asiatic și în restul anului

Eu sunt mare fan al gătitului la wok (tigaia mare și adâncă) deoarece preparatele stir fry (amestecate și prăjite rapid) sunt foarte gustoase și aspectuoase. Carnea tăiată în fâșii sau cubulețe se rumenește repede iar legumele gătite rapid își păstrează culoarea frumoasă și textura plăcută, ușor crocantă. Pentru reușita acestui fel de mâncare chinezească trebuie neapărat un wok și o flacără puternică (aragaz) și o ordine clară în care ingredientele aterizează în tigaie. Ordinea este dată de timpul de gătire al acestora: cele care se gătesc mai greu se vor pune primele și vom încheia cu cele care au timpi scurți de gătire. Logic.

Altfel iese o fiertură generală cu carne înăbușită și legume moi, decolorate și terciuite. Nu ne dorim așa ceva!

V-am arătat deja cum fac legume chinezești la wok servite cu orez negru – vezi aici. Acestea sunt două garnituri foarte faine sau chiar feluri principale vegane.

Ce gătim noi în Europa este departe de acea mâncare chinezească tradițională care se prepară foarte diferit în diversele zone geografice din China. China e imensă și fiecare regiune are propria bucătărie locală. Dincolo de aceste „tigăi” cu carne și legume sunt mii de feluri chinezești delicioase: supe picante, noodles, colțunași, găluște umplute cu carne sau legume, cărnuri fripte (celebra Rață de Peking) sau deserturi delicioase (vezi aici).

Folosim și noi ingredientele pe care le găsim în supermarketuri: sosul de soia, oțetul de orez, sosul de pește, ghimbirul, usturoiul, mugurii de bambus sau de soia, ciupercile uscate „urechi de lemn”, orezul etc. Uneori apelăm la mixurile de legume congelate „tip asiatic”.

Mai facem niște aripioare picante cu sos thai (vezi aici), o supă ramen (vezi aici), niște coaste de porc glazurate (vezi aici) sau un piept de rață în stil asiatic (vezi aici).

De data aceasta am făcut un amestec din ceafă de porc cu ciuperci, ardei gras, ceapă verde, morcovi, fasole verde și alune (arahide). Aromele au fost date de usturoi, ghimbir, sos de soia (soy sauce), uleiul de susan și de oțetul de orez. La fel de bine se poate folosi carne de pasăre (pui, curcan) dar nu aș recomanda pieptul deoarece este slab și sec. Mai degrabă niște pulpe dezosate de pui.

Din cantitățile de mai jos rezultă 4-6 porții bune de mâncare chinezească la wok deoarece aceasta se servește însoțită de o garnitură la alegere: orez simplu fiert sau noodles (paste chinezești).

Mâncare chinezească la wok – rețeta de porc sau pui cu legume și alune

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 15 minute

Timp Total: 45 minute

Ingrediente:

 

Cum se face mâncare chinezească la wok – rețeta de porc sau pui cu legume și alune?

Cum se pregătește și marinează carnea?

Am avut o bucată mai mare de ceafă de porc din care am tăiat câteva felii (500 g) pe care apoi le-am tranșat îm fâșii subțiri și lungi.

Le-am mutat într-o caserolă și le-am stropit cu sos de soia și oțet de orez.

Le-am amestecat bine cu mâinile și le-am lăsat 30 de minute pe masa de lucru.

Oțetul de orez va frăgezi carnea iar sosul se soia o va săra și o va aroma foarte plăcut.

Cum se taie legumele pentru mâncare chinezească?

Iată legumele necesare acestei rețete.

Am feliat ciupercile și rădăcina de ghimbir, am mărunțit usturoiul. Puteți toca mărunt și ghimbirul dar eu îl las așa ca să-l pot scoate din farfurie ( nu sunt fan).

Am tăiat morcovul în baghete lungi și subțiri (de cca. 5 cm lungime), ardeiul gras în romburi. Ceapa verde am separat-o de cozi și am tăiat-o în felii oblice. Cozile vor fi puse ultimele.

Mod de preparare carne și legume la wok în stil asiatic – rețeta de mâncare chinezească

Peste carnea marinată din cutie am presărat o lingură rasă de amidon și am amestecat totul bine cu mâinile. Amidonul va ajuta la formarea unei cruste rumene în timplul prăjirii precum și la legarea sosului din tigaie.

Am încins bine de tot tigaia tip wok pe foc mare. Am pus în ea uleiul de floarea soarelui și cel de susan și le-am încins bine. Uleiul de susan trebuie dozat cu grijă deoarece are o aromă foarte puternică. Imaidat am pus carnea la prăjit în wok. Carnea nu trebuie să stea îngrămădită ci cu spații între fâșii. Altfel acestea se vor înăbuși în loc să se rumenească. Le-am tot întors cu spatula ca să se prăjească pe toate părțile (3 minute). Eu am un wok tradițional din tablă neagră dar sunt și unele moderne cu suprafață antiaderentă (teflonate). În wokul meu se cam prinde amidonul dar îl voi dezlipi mai târziu de pe pereți.

Am adăugat ghimbirul și usturoiul și am sotat carnea mai departe timp de 1 minut.

Au urmat baghetele de morcovi + o lingură de sos de soia. Acesta mă ajută să dezlipesc fragmentele caramelizate de pe wok (deglasare).

După alte 2 minute am pus ciupercile, tijele de ceapă (fără partea verde) și ardeiul gras.

Toate acestea lasă zeamă așa că am continuat sotarea la foc mare și agitarea ingredientelor cu spatula prin wok. Așa se lucrează la mâncare chinezească tip stir fry.

După alte 3 minute am pus păstăile de fasole verde (congelate). Acestea scot aburi și lasă și ele ceva zeamă.

Arată foarte bine totul iar aromele sunt grozave!

După alte 3 minute am pus alunele și am amestecat totul. Acestea vreau să rămână crocante dar să fie bine îmbrăcate de sos.

Am gustat de sare și am preferat să mai pun o lingură de sos de soia în locul sării clasice. Am stins focul de sub wok și am adăugat cozile de ceapă verde. Aceste nu au nevoie de prăjire ci se încălzesc un pic de la restul ingredientelor și de la pereții fierbinți ai tigăii.

Gata! Totul a durat 14-15 minute din momentul în care carnea a atins tigaia și până am stins focul. Mâncare chinezească rapidă și gustoasă!

Servire mix chinezesc la tigaie: carne, legume și alune

Această mâncare chinezească la wok se servește imediat, fierbinte. Bucățelele de carne sunt fragede, aromate și rumenite uniform iar legumele sunt viu colorate și au textură ușor crocantă. Delicioase!

Lângă acest fel puteți fierbe rapid un orez simplu sau niște tăieței asiatici (noodles) din orez sau grâu.

Vă recomand și orezul prăjit cu ou și legume (fried rice) în stil asiatic – rețeta aici.

Puteți încerca și un desert fain asiatic: banane prăjite cu sos dulce-acrișor de miere cu lămâie – vezi aici.

Sau niște legume în stil japonez – tempura – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă și rapidă de mâncare chinezească la wok și că o veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete asiatice

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]