Mâncare de dovlecei cu usturoi, iaurt sau smântână și mărar. O variantă de țușpais (ciușpais) ardelenesc sau bănățean din dovlecel sau ludăiță. Garnitură din dovlecei cu sos cremos, acrișor. Rețete cu dovlecei (zucchini).
Tare gustoasă este această mâncare de dovlecei cu iaurt! Un fel simplu, de vară, o garnitură din dovlecel cu sos cremos acrișor. În Ardeal și Banat se face „țușpais” sau „ciușpais” din diferite legume: dovlecei, gulii, fasole lată etc. Termenul vine din limba germană, de la Zuspeise (garnitură, fel care însoțește mâncarea) și desemnează o serie de preparate.
În această rețetă am combinat 2 preparate clasice: un țușpais cremos cu o mâncare scăzută de dovlecei cu usturoi. Rezultatul a fost wow! Am tăiat dovleceii în cubulețe (nu i-am ras), i-am preparat cu ceapă și sos de iaurt cu smântână și mărar iar, la final, le-am pus niște usturoi proaspăt dat prin presă. Yummy! La Ardeal dovlecelul se numește „ludăiță”, adică diminutivul de la „ludaie” (dovleacul mare plăcintar, bosatnul).
Țușpaisul clasic se face cu dovlecel ras, ceapă, mărar și sos alb îngroșat cu făină și lapte sau iaurt. Mama pune și 1-2 roșii pentru culoare iar rețeta noastră de familie (de la Ardeal) este aici.
Mai facem și dovlecei scăzuți cu roșii și usturoi – rețeta aici. Pe aceștia nu-i radem ci îi tăiem în cubulețe.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de mâncare de dovlecei cu iaurt sau smântână, usturoi și mărar.
Mâncare de dovlecei cu iaurt sau smântână, usturoi și mărar
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora
Ingrediente:
Cum se face rețeta de mâncare de dovlecei cu iaurt sau smântână, usturoi și mărar?
Ingrediente pentru țușpais de dovlecei cu iaurt, usturoi și mărar
Am pregătit dovleceii, cepele verzi (pot fi și vechi), iaurtul gras stors (tip grecesc), mărarul și usturoiul. Iaurtul tip grecesc este produs și în România din lapte colectat de la vacile noastre. Tehnica de preparare este tipic grecească și presupune strecurarea sau stoarcerea iaurtului apos și obținerea unui iaurt dens, cremos și gras. dacă nu aveți așa ceva atunci folosiți iaurt simplu (natur) amestecat cu smântână grasă cu 24% (ca pentru sarmale sau papanași).
Am spălat și decojit dovleceii apoi i-am tăiat în cubulețe. Dacă au filamente și sâmburi atunci acestea trebuie îndepărtate înainte de tăiere.
Am tocat cepele.
De la străbunica Victorita din Ardeal am învățat că un pic de oțet ajută la păstrarea texturii dovleceilor gătiți. Altfel ei se terciuiesc și rezultă o pastă dezagreabilă. Așa că am pus cubulețele de dovlecel într-un castron, le-am sărat bine și le-am stropit cu 2 căpăcele de oțet simplu. Am amestecat totul bine și am lăsat deoparte 10 minute.
Apoi am trecut dovleceii într-o strecurătoare și i-am scurs bine de apa lăsată. Dacă doriți puteți să-i treceți rapid printr-un jet de apă rece ca să mai scăpați de oțet dar acesta nu se va mai simți după gătire. La dovleceii scăzuți cu roșii nu e nevoie de oțet pentru că roșiile au aciditate specifică și mențin textura lor.
Mod de preparare mâncare de dovlecel cu sos cremos de iaurt sau smântână, mărar verde și usturoi
Am ales o cratiță sau tigaie mai adâncă în care am pus la călit ceapa cu uleiul și un praf de sare. Am lucrat la foc mic, sub capac. Am amestecat ocazional. Când ceapa a devenit sticloasă (fără să se rumenească) am pus în tigaie dovleceii cu un praf de sare și am amestecat totul cu grijă. Am acoperit totul cu capac și am gătit dovleceii cca. 15-20 de minute, la foc mic.
Ei mai lasă o groază de apă în timpul gătirii dar, dacă nu este lichid destul, atunci puteți completa cu o ceșcuță de apă caldă.
Cum se face îngroșeala din iaurt, smântână, lapte și făină?
Într-un bol am mixat făina cu iaurtul și am diluat treptat cu lapte rece. Puteți desface întâi făina cu puțin lapte rece și astfel nu se formează cocoloașe.
Când dovleceii au fost bine făcuți am turnat peste ei mixul acrișor de mai sus și am pus un fir de mărar cu tijă cu tot. Am mai fiert această mâncare de dovlecei cu iaurt cca. 5 minute, fără capac, amestecând constant în ea. Ideea este ca făina să se gătească și să formeze acel sos cremos.
Gata! Am stins focul și am tras mâncarea de dovlecei deoparte. Abia la final am pus mărarul verde tocat și usturoiul dat prin presă. Acesta se dozează după gust și nu e musai să-l puneți. Gustați mâncarea și fără usturoi și vedeți cum vi se pare!
Am amestecat delicat în mâncare și mi-am dorit să o gust imediat! Este grozavă!
Servire mâncare de dovlecei cu iaurt sau smântână, usturoi și mărar – cremoasă și acrișoară
Această delicioasă mâncare de dovlecei cu iaurt, usturoi și mărar este garnitura perfectă pentru prânzurile de vară. Este gustoasă atât caldă cât și rece, la temperatura camerei.
La noi se face țușpais lângă chiftele (rețeta aici) sau șnițele din mușchiuleț de porc pane (rețeta aici).
Am pomenit în introducere despre țușpaisul de gulii – adică mâncarea de gulii cu sos alb și mărar – rețeta aici. Este grozavă și ea!
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această mâncare de dovlecei cu iaurt sau smântână, usturoi și mărar și că veți testa în curând această versiune de țușpais de dovlecel sau ludăiță.
Dacă sunteți amatori de dovlecei, atunci aici găsiți peste peste 60 de rețete cu această legumă versatilă!