Mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut – rețeta turcească. Cum se face cea mai bună tocană de piept de pui cu vinete rumenite, usturoi și sos de roșii? Rețete cu vinete. Rețete cu năut. Rețete cu piept de pui.
Bucătăria turcească este fantastic de variată și de gustoasă și gătesc adesea preparate inspirate de ea. Turcii sunt cei care au răspândit vinetele și roșiile la noi („patlican” se pronunță patligean = pătlăgea) și sunt mari maeștri întru prepararea lor. Această mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi și năut este un fel clasic turcesc, cunoscut sub numele de „tavuklu nohutlu patlican yemeği” care chiar asta înseamnă, în traducere mot-a-mot. De unde vedem că și cuvântul năut are tot origine turcească („nohut”). Este un fel complex, laborios, dar rezultatul este deosebit! Asta pentru că fiecare componentă este tratată cu respect, nu în bătaie de joc. Dacă o faci pe fugă și arunci rapid totul în cratiță vei obține o fiertură fadă și neapetisantă, nu o mâncare gustoasă și aspectuoasă!
Turcii știu foarte bine că rumenirea (reacția Maillard de caramelizare) este responsabilă de savoarea finală a preparatelor așa că o aplică când este cazul. Carnea este rumenită, bine aurită, nu doar „amețită”, albită sau înăbușită în suc propriu. Pieptul pui trebuie marinat peste noapte, așa că țineți cont de acest aspect!
Se știe că vinetele fierte sau înăbușite sunt complet dezagreabile așa că și pe acestea trebuie să le rumenim bine de tot. Vânăta este gustoasă coaptă sau carbonizată pe jar sau plită (rețeta aici), rumenită în ulei în tigaie (rețeta aici), caramelizată la cuptor (rețeta aici) sau prăjită în crustă crocantă tip pane (rețeta aici).
Sosul acestei delicioase tocănițe de pui cu vinete conține roșii proaspete sau din conservă, ceapă și usturoi, ardei gras sau kapia și condimente specifice zonei mediteraneene: oregano, chimion, roșii uscate (deshidratate), boia dulce etc. Combinația este fenomenală iar năutul adăugat spre final completează perfect acest tablou estival.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8 porții bune de mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut. M-am inspirat din această rețetă turcească.
Mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut – rețeta turcească
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face o mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut – rețeta turcească?
Ingrediente pentru tocana de pui cu vinete rumenite, roșii, usturoi și năut
Am pregătit vinetele, cepele, usturoiul, roșiile, ardeiul kapia și pe cel iute și roșiile uscate (în ulei). Nu m-a deranjat faptul că vinetele mele au fost parțial deshidratate având în vedere canicula crâncenă (de 42-44 C) prin care a trecut Ardealul în ultimele 2 săptămâni. Nu, nu aruncați legumele care nu au „aspect comercial” deoarece ele sunt foarte bune pentru a fi gătite! Vinetele stafidite pot fi coapte foarte bine sau pot fi prăjite, așa cum am făcut și eu în cele ce urmează.
La aceste rețete complexe este bine să lucrăm organizat, adică sa ne facem mise-en-place. Am curățat cepele și usturoiul și le-am tocat (am păstrat 3 căței de usturoi pentru final). Am spălat, curățat de cotor și tăiat ardeiul gras + 1/2 de ardei iute. Am spălat și tăiat roșiile în cuburi mari, cu tot cu coaja. Coaja roșiilor dă gust și arome preparatelor așa că nu trebuie renunțat la ea. Am tocat 3-4 roșii uscate, în ulei.
Cum se marinează pieptul de pui în saramură?
Cu o seară înainte m-am ocupat de pieptul de pui. Am dezosat un piept întreg și i-am îndepărtat pielea. Eu congelez aceste „resturi” și, când se adună mai multe oase și piele fac o supă faină sau o ciorbă de pui.
Am scos fileurile de piept de pui și le-am tăiat în bucăți potrivite. Într-o cutie cu capac am preparat o saramură din apă cu sare în care am cufundat bucățelele de piept de pui și le-am dat la rece peste noapte. Marinarea cărnii în saramură face minuni! Am povestit aici, pe larg, despre avantajele ei și despre cât de fragedă și de suculentă devine carnea saramurată. A doua zi am scurs carnea într-o strecurătoare, am tamponat-o bine cu șervețe de bucătărie și am pus-o într-un castron. Am asezonat-o cu piper negru proaspăt măcinat și am stropit-o cu 2 linguri de ulei. Am amestecat totul bine și am lăsat carnea deoparte ca să ajungă la temperatura camerei. Niciodată nu prăjim sau coacem bucăți reci de carne, scoase direct din frigider, deoarece șocul termic va duce la contractarea bruscă a fibrelor musculare și, implicit, la întărirea preparatului final.
Cum se scoate amăreala din vinetele tăiate în cuburi?
Am spălat vinetele și le-am îndepărtat codițele. Nu le-am decojit ci am trecut direct la tăierea lor în cuburi mari cu latura de cca. 4 cm. Vinetele scad mult la prăjire așa că bucățile nu vor mai fi la fel de mari. Turcii au o metodă bună de îndepărtare a amărelii din vinete: le cufundă în apă sărată. Într-un bol mare am făcut un amestec de apă rece cu sare în care am pus cuburile de vinete. O farfurie întoarsă le apasă ca să stea imersate în saramură. Le-am lăsat așa vreo 20-30 de minute. Veți vedea că apa se colorează în maro deschis. Am scirs vinetele într-o strecurătoare și le-am stors bine în palme.
În final am pus vinetele pe un ștergar curat de bucătărie și le-am tamponat bine cu el astfel încât să nu mai aibă umezeală la suprafață.
Mod de preparare mâncare de vinete rumenite cu piept de pui, usturoi, năut și sos delicios de roșii
Cum se rumenește pieptul de pui?
Mulți cititori ne întreabă ce vase și ustensile folosim în bucătărie așa că iată câteva detalii. Am folosit o oală grea de fontă emailată (a mea este Le Creuset de 6,3 L „rouge cerise” – adică „roșu cireașă” și este prevăzută cu capac) pe care am pus-o la încins pe foc mediu. Avantajul este că aceste oale au pereți groși care înmagazinează și distribuie uniform căldura astfel încât preparatele se gătesc foarte fain și se realizează și o economie de energie. Pot fi folosite pe orice tip de plită (gaz, electrică, inducție) precum și la cuptor. Ele se și întrețin foarte ușor. Brandul francez Le Creuset este „Rolls Royce-ul” oalelor de fontă, prețurile lor sunt pe măsură dar și garanția este pe viață! Este genul de oală pe care o lași moștenire generațiilor viitoare. Găsiți mai multe branduri de oale de fontă aici (cu diferite prețuri, dimensiuni, forme, finisaje și culori). Sunt unele mult mai ieftine decât Le Creuset.
Când oala a fost bine încinsă am răsturnat în ea jumătate din bucățile de piept de pui unse cu ulei, am dat focul la maximum și le-am lăsat nemișcate vreo 3 minute. În prima fază ele se se lipesc de fundul oalei dar, pe măsură ce se prăjesc, ele se vor dezlipi ușor cu o spatulă. Le-am întors și le-am rumenit și pe verso. Ați observat că bucățile de carne NU ocupă toată suprafața oalei, nu sunt îngrămădite. Acesta este unul dintre ponturile utile care duc la rumenirea și nu înăbușirea în suc propriu a cărnii. Deci lucrăm în tranșe, nu aglomerăm tigaia sau oala! Al doilea pont este ștergerea temeinică de apă/suc a pieselor ce urmează a fi prăjite, fie ele cărnuri sau legume. Apa este inamicul rumenirii deoarece se transformă în abur și apare procesul nedorit de „albire” sau înăbușire (fierbere) a cărnii în locul prăjirii.
După rumenirea pe ambele părți am scos prima tură de bucățele de piept de pui pe o farfurie și am procedat similar cu restul.
Cum se rumenesc vinetele în oala de fontă sau la tigaie?
Imediat după ce-am scos și tura 2 de pui din oală am completat cu 2 linguri de ulei, am așteptat ca și acesta să se încingă și am trecut la rumenirea vinetelor. Acestea au încăput într-o singură tură deoarece oala mea de fontă este destul de mare (are 6,3 l). Dacă oala voastra este mai mică atunci prăjiți vinetele în 2 ture. Am lucrat la foc mare și am întors cuburile de vinete cu spatula pentru a se rumeni bine pe toate părțile.
Deci așa arată niște vinete corect rumenite! Nu niște leșinături bej, fierte și fără gust sau savoare.
Am scos vinetele rumenite pe o farfurie, alături de carnea de pui. Nu m-am putu abține să nu gust 1-2 bucățele! Sunt deja bine sărate de la saramură iar crusta rumenită este fabuloasă!
Cum se face sosul de roșii cu ardei și usturoi pentru mâncare de vinete cu pui?
Nu cumva să spălați oala după ce-ați prăjit pieptul de pui și vinetele! Am continuat cu călirea cepei și a usturoiul (5 căței din 8) în grăsimea rămasă de la carne și vinete. Am pus un praf de sare și ardeii (kapia și iute), am redus focul la minimum și am acoperit oala cu capacul din dotare. Nu doresc să prăjesc ceapa ci să o înăbuș cât să devină sticloasă.
După vreo 5 minute de călire sub capac am pus roșiile zemoase. Ele vor lăsa apă care va deglasa oala: adică va ajuta la dezlipirea tuturor micilor fragmente de carne și vinete caramelizate, lipite de ea. Acolo e gustul bun!
Am asezonat totul cu sare, oregano uscat, roșii deshidratate, boia dulce (paprika) și chimion. Chimionul nu este chimenul de la noi ci are arome exotice.
Am amestecat totul și am adăugat pasta concentrată de roșii precum și cca. 300 ml de apă caldă.
Am acoperit oala parțial cu capacul din dotare și am lăsat totul să se gătească încet vreo 25-30 de minute (la foc mic).
Când se pune năutul în tocana cu pui și vinete rumenite?
Am scurs și clătit cu apă rece două conserve de năut fiert.
Am descoperit oala cu sosul delicios de roșii (care a fiert încet cca. 30 de minute) și am adăugat năutul bine scurs într-o strecurătoare. L-am lăsat la fiert cca. 10-12 minute în sosul aromat.
Ultimele adăugate în această mâncare de vinete cu pui au fost chiar vedetele: vinetele rumenite și bucățile de piept de pui prăjite.
Le-am lăsat pe foc doar cât să dea totul un clocot după care am stins focul și am tras oala deoparte. Am adăugat în mâncare ultimii 3 căței de usturoi zdrobiți și o mână bună de pătrunjel verde tocat. Am amestecat delicat și gata!
Cât de bine miroase în bucătărie! De-abia așteptăm să gustăm mâncarea de vinete cu pui și năut!
Servire mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut – rețeta turcească
La masă! Această mâncare de vinete cu pui se servește fierbinte, imediat ce-a fost luată de pe foc. Este o tocană de vară cu carne, legume și sos delicios!
Merge bine cu felii de pâine proaspătă sau cu lipii arăbești încălzite în tigaie. Noi ne-am pus și câte un moț de iaurt grecesc în farfurie, peste minunata mâncare.
Totul este gătit perfect: vinetele sunt rumenite, puiul este fraged și bine prăjit, năutul are textura specifică iar sosul cu roșii, ardei, ceapă și usturoi învăluie restul componentelor. Numai bun de înmuiat colțul de pâine sau lipia în el! Cât de apetisant arată totul! Cum să nu dorești să guști imediat din bunătatea asta de mâncare de vinete cu pui? Partea faină e că tocana asta se poate păstra la frigider 3-4 zile și se poate reîncălzi ușor. Parcă e mai bună a doua zi
Vă mai las câteva rețete turcești cu vinete, una mai gustoasă decât cealaltă! Iată clasicele vinete Imam bayildi, la cuptor – rețeta aici.
Sau mini rulourile din vinete umplute cu carne tocată, coapte la cuptor și servite cu couscous – rețeta aici.
O altă rețetă fantastic de gustoasă este cea de kebab cu carne tocată, vinete, roșii și ardei copți (la grătar sau la cuptor) – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut o poftă teribilă cu această mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut și că veți încerca rețeta turcească de „tavuklu nohutlu patlican yemeği”!
Aici găsiți mai multe rețete turcești tradiționale.