Marinada aromata cu usturoi si lamaie pentru peste la gratar, la tigaie sau la cuptor. Marinada cu usturoi, lamaie si marar sau patrunjel verde. Cum se marineaza pestele? Marinada sau dressing pentru somon, pastrav sau alti pesti. Dressing aromat pentru peste prajit sau copt. Cum se face marinada pentru peste?
Imi place foarte mult pestele prajit simplu la gratar sau la tigaie sau copt in cuptor si de multe ori il marinez cateva minute inainte de gatire. Aceasta marinada aromata cu usturoi si lamaie este special gandita pentru peste: somon, pastrav, dorada etc.
Pestele marinat cateva minute se impregneaza cu aromele respective si devine mai savuros. Am folosit aceasta marinada aromata cu usturoi, lamaie si marar in reteta de somon la cuptor in pachetele de hartie (en papillote) – vezi aici – dar si pentru reteta de somon la gratar (vezi aici).
Marinada aceasta este una destul de acida (acra) si incepe sa gateasca proteinele pestelui inca din momentul in care o aplicam pe carne. De aceea pestele nu trebuie marinat cu orele ci doar timp de cateva minute. Altfel el va deveni sec, uscat.
In compozitia marinadei aromate am pus suc de lamaie si limeta (lamaie verde), usturoi, o bucatica mica de ceapa rosie (optional), ulei de masline, sare, piper, cativa fulgi de chili (ardei iute uscat) si verdeata: marar si patrunjel tocate. Daca nu va place mararul puteti sa nu-l puneti.
Acest sos poate functiona atat ca marinada cat si ca dressing, el putand fi servit impreuna cu felurile prajite la gratar.
Va dau cantitatile pentru un castron mic de marinada aromata, suficienta pentru 4 portii.
Marinada aromata cu usturoi si lamaie pentru peste
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire
Timp Total
5 minute
Ingrediente:
Cum se face marinada aromata cu usturoi si lamaie pentru peste?
Ingrediente pentru marinada cu usturoi si lamaie pentru peste
Mi-am pregatit verdeata, usturoiul, lamaie si limeta.
In vasul robotului de bucatarie cu cutite (blender, procesor) am pus verdeata, usturoiul, zeama stoarsa de lamaie si limeta, un pic de coaja rasa de lamaie, bucatica de ceapa rosie si uleiul de masline. Am asezonat totul cu sare si piper macinat + cativa fulgi de ardei iute uscati.
Am procesat totul timp de cateva secunde si… gata! Am gustat de sare si piper si era totul ok. Asa arata marinada aromata cu usturoi si lamaie pentru peste.
Utilizare marinada aromata pentru peste
Acest sos aromat si acrisor se poate face in cantitati mai mari deoarece poate fi servit si ca dressing alaturi de peste sau legume prajite la gratar. Bineinteles ca scoatem deoparte portia pentru servit si nu bagam pensula in ea cand ungem pestele crud.
Cu aceasta marinada am uns feliile de somon inainte de a le pune pe gratar sau de a le coace la cuptor. Vezi aici cum le-am prajit.
Sau pastravul pe care l-am prajit la gratar.
Asa arata pastravul dupa prajire – reteta o gasiti aici.
Sau pastravii cu smantana ca-n Bucovina – reteta aici.
Tot cu aceasta marinada aromata puteti unge si niste frigarui de creveti pe care sa le puneti pe gratar – reteta aici.
Sa incercati aceasta reteta simpla de dressing sau marinada aromata cu usturoi si lamaie pentru peste sau fructe de mare la gratar, la tigaie sau la cuptor.
Aici gasiti mai multe retete de sosuri, dressinguri si marinade