Melcișori cu dulceață și glazură – rețeta de melci pufoși din aluat cu iaurt. Spirale sau învârtite cu gem sau dulceață. Cum se face dulceață la slowcooker? Rețeta de aluat pufos cu iaurt și unt. Rețete de patiserie dulce.
Ai mei sunt mari amatori de dospituri simple sau umplute așa că acești melcișori cu dulceață de fructe de pădure au picat la țanc într-o zi răcoroasă de toamnă.
Au ieșit niște spirale sau învârtite cu gem extra pufoase și aromate. Am folosit un aluat cu iaurt și unt care s-a dovedit a fi extraordinar.
Melcișorii sunt potrivit de dulci iar glazura simplă completează perfect atât aspectul cât și gustul și savoarea lor.
Mama a adus din piață o pungă mare de coacăze roșii de pădure (afine roșii) pe care am decis să le transform în dulceață. Am mai avut în frigider câteva afine și căpșuni și am cules din grădina și ultima recoltă târzie de zmeură.
Din toate acestea am făcut o dulceață de fructe de pădure fantastic de gustoasă și de aromată.
Elementul inedit este faptul că am făcut dulceața la slow cooker Da, ați auzit bine. Efort minim și rezultat excelent!
Din cantitățile de mai jos au rezultat 12 melcișori cu dulceață și glazură copți într-o tavă de 25×35 cm.
Melcișori cu dulceață și glazură – rețeta de melci pufoși din aluat cu iaurt
Timp de preparare: 4 ore
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 4 ore 45 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de melcișori cu dulceață și glazură sau melci pufoși din aluat cu iaurt?
Aluat dospit cu iaurt pentru melcișori cu dulceață
Am folosit ingredientele de mai sus și am preparat aluatul dospit cu iaurt grecesc după această rețetă – vezi aici.
Dulceață de fructe de pădure la slow cooker
Folosesc slow cooker de peste 7-8 ani și nu mi se par lungi perioadele de gătire de 8, 10 sau 12 ore. Aceste intervale îți oferă libertate maximă de a face cu totul altceva. Dacă te organizezi un pic poți porni aparatul fie când pleci la serviciu și seara ai o masă caldă, fie seara și a doua zi, înainte de masă, mâncarea este gata. Aici găsiți mai multe rețete la slow cooker pe care le-am făcut în anii trecuți iar aici găsiți slow cookere de cumpărat (al meu are 5,7 L).
Rețeta de dulceață la slow cooker este prezentată pe larg aici. Dacă nu aveți slow cooker puteți prepara dulceața de fructe de pădure prin metoda clasică – așa cum am arătat aici.
Vasul ceramic al slow cookerului este detașabil așa că l-am spălat foarte ușor cu apă caldă și l-am pus la uscat.
Cum se fac melcișorii umpluți cu dulceață de fructe de pădure?
Am răsturnat aluatul pe masa înfăinată. Este un aluat grozav de ușor de lucrat, neted, plin de bule de gaze. Din acest aluat se pot face și cornuri pufoase, brânzoaice sau plăcinte cu diferite umpluturi.
Am întins cu sucitorul o foaie dreptunghiulară de cca. 60 x 30 cm. Am uns-o cu cca. 350 g de dulceață de fructe de pădure (un borcan mai mic). Puteți folosi și dulcețuri de căpșuni, vișine, mure, zmeură, caise, prune etc.
Am rulat foaia pornind de la marginea dinspre mine. La fiecare tură de răsucit am îndepărtat excesul de făină de pe dosul aluatului folosind o pensulă moale, curată. Nu vrem să introducem făină crudă în mijlocul melcișorilor.
Am obținut un sul lung de cca. 60 cm pe care l-am tăiat în 12 melcișori cu dulceață înalți de cca. 5 cm. Eu am lucrat cu fir (sfoară alimentară) care secționează aluatul foarte ușor și nu mânjește suprafața tăiată. Tai o bucată de ață de 30 cm, o trec pe sub capătul ruladei la 5 cm, încrucișez capetele deaspra ei și trag de ele în direcții opuse. Ca la tăiatul mămăligii. Puteți folosi și un cuțit bine ascuțit a cărui lamă trebuie ștearsă de gem după fiecare tăietură.
Am periat și lateralele melcișorilor de excesul de făină.
A doua dospire (fermentare) a melcișorilor umpluți cu dulceață
Am ales o tavă de 25 x 35 cm și adâncă de 5-6 cm pe care am tapetat-o cu hârtie de copt unsă bine (la interior) cu 50 g de unt moale (nu topit). Untul acesta se va topi la copt și va fi absorbit de aluat. Am așezat acești melcișori cu dulceață în tavă, aliniați frumos, nu alandala.
Am topit 100 g de unt și am uns melcișorii cu el folosind o pensulă moale. Am insistat și pe lateralele lor, nu doar la suprafață.
Am acoperit tava cu folie de plastic (puteți să o băgați cu totul într-o pungă curată) și am lăsat melcișorii la dospit pentru 60 de minute. Tare fain au crescut! Au umplut tava.
Coacere melcișori cu dulceață sau melci pufoși din aluat cu iaurt
Am preîncins cuptorul la 170 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am îndepărtat folia de plastic și am dat tava cu melcișori la copt pentru 40-45 de minute, așezând-o pe șina de jos a cuptorului. După 30 de minute am întors tava pentru a se coace totul uniform. Dacă vedeți că melcii se rumenesc prea repede, atunci puteți să-i acoperiți cu o hârtie de copt.
Ce arome grozave ies din cuptor! De cozonac Așa arată acești melcișori cu dulceață după coacere. Au crescut în înălțime și s-au rumenit frumos. Miros foarte plăcut a unt, vanilie, coajă de lămâie și fructe de pădure.
Am lăsat melcișorii la răcorit în tavă.
Cum se face glazura simplă din zahăr pudră cu suc de lămâie?
Dacă nu doriți să faceți glazura puteți pudra melcișorii cu zahăr pudră vanilat imediat ce i-ați scos din cuptor. Eu am vrut să îi decorez cu o glazură albă simplă preparată în câteva secunde din zahăr pudră și suc de lămâie. Acestea două se amestecă într-o ceașcă și se transferă apoi într-un poș simplu (pungă). Am explicat aici cum se procedează și ce consistență trebuie să aibă glazura.
Am tăiat colțul poșului (deschidere mică, de 3 mm) și am decorat melcișorii cu linii fine de glazură.
Servire melcișori cu dulceață de fructe de pădure și glazură albă
Cât de bine arată melcișorii sau spiralele cu dulceață și glazură! Îi mănânci cu ochii.
Am desprins cu ușurință un melcișor din tavă. Noroc că am pus hârtia de copt unsă cu unt…
Un cub moale, pufos și aromat.
Aluatul acesta cu iaurt este fabulos! Foarte pufos, aromat, se desface în fâșii. Umplutura de dulceață de fructe de pădure și glazura dulce-acrișoară completează perfect acest preparat delicios.
Melcișorii pot fi păstrați 1-2 zile în tava lor, acoperiți cu ștergar gros, la cămară. Sunt grozav de buni alături de o ceașcă cu lapte, cacao sau ceai. Pot fi puși la pachet pentru școală sau serviciu. La noi s-au mâncat în 24 de ore
Dacă sunteți amatori de melcișori, atunci vă recomand și rețeta clasică de „cuib de viespi” cu caramel – vezi aici.
Sau melcișorii vienezi cu nucă și glazură – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete de patiserie de casă