Miere de papadie reteta de sirop de papadie natural. Ce reprezintă mierea de papadie? Cum se prepară siropul de papadie? Care sunt beneficiile mierii de papadie? O infuzie îndulcită cu papadie. Cât zahăr se adaugă la siropul de papadie? Rețetă naturală și sănătoasă de sirop de casă. La ce se folosesc florile de papadie?
Am auzit despre mierea de papadie (siropul de papadie natural) în anii ’90. Atunci am primit cartea scrisă de Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului. Am aflat multe informații interesante din această carte și am făcut siropul de papadie cu bunica încă de atunci.
Maria Treben a fost o expertă în ierburile medicinale, născută în 1907 în Bohemia și decedată în 1991 în Austria. Cartea ei cu rețete din plante a fost tradusă în mai multe limbi și este disponibilă și la noi. În această carte veți găsi și infuzia de papadie combinată cu zahăr și transformată în sirop sau miere de papadie.
Acest tip de miere (siropul de papadie) poate fi consumat ca suc, diluat cu apă minerală sau plată, sau poate fi mâncat pe pâine cu unt. Se poate folosi și în loc de miere pentru turta dulce, așa cum menționează Maria Treben în cartea sa.
Nu știu de ce se numește miere de papadie. Mierea este produsă de albine, nu? Are o mare asemănare cu mierea atât în aspect, cât și în consistență, fiind dulce… probabil de aceea a fost denumită miere de papadie.
În alte limbi, mierea de papadie este denumită „Löwenzahnhonig” (germană), „Dandelion honey” (engleză) sau „Pitypangméz” (maghiară).
Pentru această rețetă, vă recomand să alegeți o zi însorită pentru o plimbare în natură. Florile trebuie să fie deschise, așa că le veți culege dintr-un loc controlat și nepoluat, nu de pe o stradă circulată. Este nevoie de papadii galbene și tinere, nu cele care au format deja semințe și puf alb.
Rețeta este foarte simplă și poate fi realizată de oricine. Din cantitățile indicate, veți obține aproximativ 1 litru de miere de papadie.
Miere de papadie reteta de sirop de papadie natural
Timp de preparare:
20 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se face miere de papadie reteta de sirop de papadie natural?
Cum se face infuzia de papadie?
Florile de papadie proaspat culese se cantaresc si apoi se spala intr-o sita. Nu asiguram ca nu au ramas mici insecte si nici praf.
Florile se pun intr-o cratita cu 1 l de apa rece si se pun la fiert la cel mai mic foc posibil. Din momentul in care incep sa fiarba se cronometreaza 2-3 minute si apoi se stinge focul.
Se acopera oala cu un capac sau cu o farfurie si se lasa la racit si infuzat peste noapte.
Cum se face siropul de papadie – mierea?
Pentru sirop trebuie mai intai sa strecuram infuzia. Asa arata papadiile infuzate peste noapte.
Se ia o strecuratoare si se dubleaza cu un tifon sau cu o carpa curata. Se trece totul prin sita. Florile se storc bine cu mana. Puteti purta manusi de cauciuc pentru ca va veti colora pe mana dar, dupa ce va spalati pe maini, iese culoarea.
Lichidul galbui strecurat se toarna intr-o cratita incapatoare. Peste el se adauga 1 kg de zahar. Puteti folosi zahar brun (nerafinat).
Se adauga si zeama stoarsa de la o lamaie. Aceasta previne cristalizarea si da un gust placut acrisor si o aroma specifica.
Oala cu sirop de papadie se pune la fiert la foc foarte mic. Se amesteca ocazional in ea. Ea trebuie sa scada si sa se ingroase un pic, fara sa se caramelizeze sau cristalizeze!
Dupa circa 20 de minute de fierbere am picurat siropul pe o farfurie. S-a ingrosat frumos asa ca e perfect – il testam ca la dulceata. Daca il fierbeti prea mult va cristaliza. In acest caz mai adaugati un pic de apa si puneti la fiert din nou un pic. Daca fierbeti siropul prea putin, va fi mai lichid. In aceasta situatie veti mai putea fierbe un pic siropul. El se va inchide oricum la culoare in timpul fierberii devenind ca si chihlimbarul.
Dupa racire aceasta este consistenta optima: miere de papadie legata corect.
Utilizare si pastrare miere de papadie – sirop de papadie
Siropul sau mierea de papadie se pastreaza in sticlute sau borcanele inchise, in frigider.
Ce culoare frumoasa are siropul meu de papadie! De chihlimbar!
Cat de placut miroase! Adevarul este ca seamana foarte bine cu mierea.
Merita sa incerci si tu aceasta reteta veche de miere de papadie sau sirop natural! Este gustoasa si sanatoasa!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.