Mini drob de miel sau de pui copt în forme de brioșe (muffins) – rețeta de mini droburi fragede și gustoase. Cum se fac mini droburi coapte în porții individuale? Rețeta de drob fraged și cremos. Rețete pentru masa de Paști.
Anul trecut (de Paști 2022) am făcut această rețetă de mini drob, copt în forme individuale (de brioșe). A ieșit grozav de gustos și de fraged! Cei care nu mănâncă miel pot înlocui organele acestuia cu pipote, inimi și ficăței de pui sau de curcan. Mai jos vedeți masa de Paști tipic ardelenească: ouăle roșii, mini droburile, platoul cu șuncă afumată și fiartă, caș, ceapă și ridichi. Așa se mănâncă pe la noi din moși strămoși.
La noi in casa se face drob traditional de miel dupa reteta strabunicii Victorita din Ardeal. De la ea am invatat sa facem drob de miel cremos si aromat, care nu este deloc inecacios pentru ca organele NU sunt fierte in apa ci sunt calite cu ceapa verde si usturoi, exact ca la tocanite! Foarte putina lume stie de acet truc, 99% dintre retete sunt cu cu organe fierte care devin seci si tari. Apoi lumea se mira ca drobul nu se leaga, se imprastie cand e taiat si e searbad si sec. Nu mai zic de eroarea majora de a pune toate organele la fiert de la inceput, ele avand texturi si timpi de fierbere diferiti: nu punem ficatul delicat la fiert deodata cu inima! Gafa aceasta este des intalnita si la prepararea mezelurilor de casa (lebar, caltabosi) iar rezultatul este unul dezastruos: rinichii fragezi devin cauciucati iar ficatul devine gri, amar si sfaramicios. Organele rasfierte sunt serbede si au textura de guma de sters.
E o diferenta de la cer la pamant intre cele doua metode si va indemn din tot sufletul sa o incercati pe cea care presupune calirea organelor si a cepei. Aici este rețeta clasică de drob de miel copt în prapure.
Vă las aici și versiunea clasică a drobului de pasăre – în cazul în care nu vă place mielul. Vă rog să citiți această rețetă pentru a afla exact cum am procedat cu inimile și pipotele de pui care sunt mult mai tari decât ficățeii! Practic o adaptăm la cantitățile de aici (400 g de organe și carne în total, adică cca. 1/2 din ingredientele din rețetă ) și mergem cu ea până în punctul în care ne pregătim să punem drobul în formă. Pe urmă revenim dincoace, la rețeta de față.
Exact aceeași tehnică am aplicat-o și la prepararea acestui mini drob de miel sau de pasăre, doar că l-am copt în porții individuale, în forme de muffin (brioșe). Cât de fragede și de cremoase au ieșit mini droburile acestea! Sunt fantastic de gustoase și arată și foarte bine!
Din cantitățile de mai jos rezultă 12 bucăți de mini drob de miel sau de pui coapte în tavă cu adâncituri stas pentru brioșe.
Mini drob de miel sau de pui copt în forme de brioșe (muffins) – rețeta de mini droburi fragede și gustoase
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 25 minute
Timp Total: 1 ora 25 minute
Ingrediente:
Cum se face Mini drob de miel sau de pui copt în forme de brioșe (muffins) – rețeta de mini droburi fragede și gustoase?
Ingrediente pentru drob: organe de miel sau de pui, curcan (altă pasăre)
Am pregătit organele (eu am folosit de miel), ceapele verzi și usturoiul verde.
Am separat cozile verzi de ceapă și usturoi pentru că le voi pune la final. Am tăiat restul tulpinilor.
Am tăiat organele în bucăți mărișoare. Singura pe care am tăiat-o în felii subțiri a fost inima, pentru că are textură mai fermă și se gătește mai greu.
Mod de preparare drob fraged de miel cu organele călite, nu fierte
Am ales o tigaie largă și mai adâncă (antiaderentă) în care am pus la călit cepele și usturoiul tăiate cu 2-3 linguri de ulei. NU punem sare! Am lucrat la foc mic și am amestecat ocazional pentru a nu se rumeni ceva! După vreo 5 minute de sotare am obținut acea ceapă sticloasă de care aveam nevoie.
Peste ceapa călită am pus organele de miel. Pentru pui, citiți atent rețeta drobului de pui! Le-am amestecat cu ceapa și le-am acoperit cu un capac. Le-am lăsat la înăbușit vreo 5-6 minute la foc mediu.
Apoi am descoperit tigaia și am mărit un pic flacăra de sub ea: doresc să rumenesc marginile organelor! Am tot amestecat cu spatula prin tigaie pentru a obține o rumenire uniformă a bucăților din ea.
În câteva minute apa lăsată de organe s-a evaporat și conținutul tigăii a început să sfârâie, semn că a început prăjirea/rumenirea. Am rumenit totul vreo 5 minute, la foc iute, fără să ard ceapa sau usturoiul. Apoi am pus și frunzele verzi de ceapă și usturoi, tocate mare.
Am mai lăsat totul pe foc vreo 2-3 minute și gata! Am stins focul, am tras tigaia deoparte și, în sfârșit, am asezonat organele călite cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Din belșug se pun ambele pentru că nimic nu e mai aiurea decât un drob fad!
Cum se macină drobul de miel?
După vreo 20-30 de minute de răcorire am măcinat cele de mai sus cu mașina de carne echipată cu sita cu găuri mari. Asta pentru a avea și bucățele mai mari de organe, nu doar o pastă. Am colectat totul într-un bol.
Am pus ouăle crude și am amestecat bine.
Am tocat verdeața (pătrunjel verde și cozi de ceapă și usturoi verde). Eu nu pun mărar, dar voi puteți să o faceți.
Le-am pus și pe acestea peste drobul măcinat și le-am amestecat bine. Am gustat din nou și am decis că mai e nevoie de piper.
Cum se porționează droburile mici în forme de brioșe (muffins, cupcakes)?
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Am uns bine cu unt moale cavitățile tăvii de muffins (brioșe) și le-am tapetat cu pesmet. Am scuturat ușor excesul. Am pus câte 70 g de compoziție de drob în fiecare formă. La fix mi-a intrat tot ce aveam în castron!
Am nivelat fiecare mini drob cu dosul lingurii și am distribuit fulgii de unt. Aici nu avem acel prapure care să se topească în timpul coacerii și să își lase grăsimea în drob, așa că e nevoie de unt din belșug: atât la ungerea formelor cât și deasupra. Obs: am pus tava de brioșe într-o tavă mai mare, așternută cu hârtie de copt! În cazul în care picură ceva din mini droburi, să nu curgă direct în cuptor.
Coacerea mini droburilor de miel
Am introdus tava de brioșe cu mini droburi în cuptorul preîncins la 180 C și le-am copt cca. 25 de minute. Ele trebuie doar să se rumenească un pic, organele fiind deja gătite. Cât de bine miroase în bucătărie!! Grozav de faine au ieșit!
Am scos tava din cuptor și am lăsat mini droburile la răcorit în ea. Apoi am acoperit tava cu folie și am dat-o la frigider. Mini droburile nu se pot scoate din forme cât sunt calde, ci doar după câteva ore bune de răcire la frigider. Ele se pot prepara cu 2-3 zile în avans și se țin la rece, acoperite. Dacă nu aveți loc în frigider pentru toată tava, timp de 2 zile, atunci, după câteva ore bune de răcire la frigider răsturnați droburile din tavă și le mutați într-o cutie de plastic cu capac, așezate pe 2 straturi. Evident că le dați înapoi la rece!
Servire Mini drob de miel copt în forme de brioșe (muffins) – rețeta de mini droburi fragede și gustoase
În ziua de Paști am răsturnat fără probleme fiecare mini drob din lăcașul lui din tava de brioșe. Perfect au ieșit toate! Am aranjat câteva bucăți pe o farfurie și le-am decorat cu fâșii de salată verde, felii subțiri de ridichi și 2-3 fire de ceapă verde. Apetisant!
Lângă mini droburi, șuncă fiartă și ouă merge grozav sosul de maioneză cu cozi de ceapă verde! Rețeta lui este aici.
Iată și farfuria mea perfectă pentru mic dejunul de Paști: oul, șunca, drobul, cașul proaspăt, ridichile, ceapa verde și o lingură bună din sosul de mai sus. Mai trebuie o felie bună de pită proaspătă și ești sătul!
Aici sunt alte imagini cu masa noastră de Paști. Serviciul de porțelan Rosenthal Elfenbein (fildeș) are cam 100 de ani și a fost zestrea bunicii mele paterne, Marlene. La fel și paharele franțuzești de cristal, gravate și cu buză aurită. Le păstrez cu grijă, le folosesc doar la ocazii și le voi lăsa moștenire mai departe fiicei mele care se numește tot Marlene, în onoarea străbunicii ei.
Aici vedeți și cozo-pasca: pasca cu bordură împletită din cozonac umplut cu nucă și mac.
Așa arată pasca 2 în 1 în secțiune! Rețeta ei este aici.
Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste mini droburi și că le veți prepara cu proxima ocazie! Cum ziceam și mai sus, puteți să faceți mini drob de miel sau de pui (pasăre), după gust.
Puteți facei mini droburi învelite individual în prapur- vezi aici rețeta de cighir moldovenesc.
Aici gasiti mai multe retete cu carne de miel: ciorbe, fripturi rumene, stufat, drob etc.