Mujdei de usturoi cu smantana si patrunjel este o reteta simpla si delicioasa de sos din usturoi. Este cremos, aromat, mai putin picant si foarte gustos. Merge perfect langa retete de carne pregatite la gratar sau la cuptor, peste sau legume, cartofi prajiti sau diverse salate. Cu siguranta retetele de mujdei si modul de preparare poate sa fie influentat de zona in care locuiti sau obiceiurile mostenite, acesta variind de la varianta simpla la retete cu smantana, iaurt, tarhon, cimbru, leustean, otet, miere de albine, rosii, ardei iuti.
Mujdeiul cred ca este cel mai indragit sos de catre romani. Daca v-ati plictisit de reteta clasica trebuie sa incercati propunerea mea de mujdei de usturoi cu smantana si patrunjel.
Va propun sa incercati si alte sosuri cu usturoi: sos libanez de usturoi (toum), tzatziki sau aioli.
Nu stiu cum sunteti voi, dar la noi in casa se consuma adesea mujdei. Pe langa faptul ca este gustos are si multe avantaje in ceea ce priveste sanatatea.
Cel mai bun usturoi este cel de marime mica, cu usoare striatii mov pe coaja. Acesta este mai mica decat cel chinezesc. Il puteti recunoaste si dupa coada capatanii. Daca este mai lunga si mai moale (maleabila), atunci este romanesc.
Aveti grija sa il cumparati doar daca este tare.
Cu ce unelete puteti face mujdeiul? Puteti folosi mojar sau o presa speciala. Pentru cantitati mari puteti folosi un robot. Cand eram mica foloseam doar mojarul si era sarcina mea sa pregatesc mujdeiul, dar de cand folosesc presa il termin in cateva minute, asa ca nu inteleg de ce unii isi fac stocuri de sosuri de usturoi cumparat din magazin.
Mujdei de usturoi este un pleonasm, dar este foarte bine inradacinat in limbajul cotidian, foarte putine persoane folosind doar termenul de mujdei. Usturoiul poarta si denumirea de ai, dar este din ce in ce mai putin folosit.
Eu am ales sa aduc culoare si gust bun acestui sos cu patrunjel. L-am tocat marunt, dar nu l-am transformat in pasta, dar daca voi va doriti sa ii dati o culoare uniforma il puteti transforma in crema.
Va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru mujdei de usturoi cu smantana si patrunjel explicat pas cu pas:
Ingrediente:
8-10 catei usturoi
1/4 lingurita sare
50 ml ulei masline (pentru mujdei) + 1 lingura (langa patrunjel)
1-2 linguri apa minerala
100 g smantana
1/2 legatura patrunjel
1 lingura suc lamaie
PREPARARE:
Am curatat usturoiul de coaja, apoi l-am dat prin presa. Am adaugat sare si foarte putin ulei, in fir subtire. Am frecat usturoiul cu sare si ulei ca pentru maioneza. Am continuat sa adaug ulei cate putin, amestecand bine, pana am incorporat tot uleiul, iar amestecul s-a emulsifiat transformandu-se intr-o crema.
Am adaugat 1 lingura apa minerala si smantana. Daca vreti o consistenta mai lichida mai puteti adauga 1 lingura de apa minerala, amestecand energic.
Cu ajutorul unui robot am maruntit patrunjelul. In bolul robotului am adaugat 1 lingura suc lamaie si o lingura de ulei.
Puteti adauga in robot si jumatate din cantitatea de mujdei pregatita.
Am amestecat apoi restul de mujdei cu verdeata tocata.
Mujdeiul de usturoi cu smantana si patrunjel este foarte gustos!
Nu uitati sa tineti cont de plating si sa folositi boluri pentru acesta in functie de conceptul mesei.
Pentru meniu rustic alegeti un bol taranesc din ceramica sau din lemn.
Pentru meniuri elegante folositi boluri ceramice sau sticla.
Felul in care aranjati masa este la fel de important ca si gustul preparatului, caci prima oara mancati cu ochii.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.