Musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză0 (0)

Musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză. Rețeta de musaca de cartofi la tigaie, cu bucățele de friptură, sos Bechamel și mozzarella. Rețete de reciclare a resturilor din frigider. Rețete de mâncare cu cartofi, carne și sos. 

Am făcut această musaca rapidă de cartofi deoarece am avut o bucată de friptură rece pe care nu aveam chef să o mănânc ca atare. Practic am simplificat rețeta clasică de musaca de cartofi (vezi aici) care se face cu carne tocată (care trebuie rumenită) și care se aranjează frumos în straturi, în forme termorezistente, alternând rondelele de cartofi cu umplutura etc.

În cazul musacalei de azi, totul este „la grămadă” și se gătește într-o singură caserolă (tigaie, cratiță) care merge și la cuptor pentru gratinarea crustei. Carnea este deja prăjită (fiind vorba despre friptură rece) așa că mare lucru nu avem de gătit: doar să sotăm legumele, să fierbem un pic sosul de roșii și să gratinăm totul la cuptor.

Puteți folosi orice friptură rece aveți: de pui, de rață, de gâscă, de curcan, de porc (ceafă, pulpă etc), de vită sau de vițel etc. Eu am avut o friptură rece combinată din pulpă de porc (rețeta aici) și ceafă de porc (rețeta aici).

Nu ar fi greșit nici dacă ați folosi carne fiartă din supă sau cărnuri reci fripte la grătar, rămase din ziua anterioară, chiar și combinate cu mici! Acelea chiar nu sunt prea gustoase reci și nu merg nici reîncălzite, așa că, această musaca rapidă de cartofi poate fi o soluție salutară. Va ieși foarte gustoasă cu cărnurile fripte la grătar, aromate cu fum!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8-10 porții de musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos Bechamel cu mozzarella sau cașcaval.

Musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 60 minute

Timp Total: 1 ora 30 minute

Ingrediente:

 

Cum se face o musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză?

Ingrediente pentru musaca de cartofi cu bucățele de friptură rece (reciclată)

Iată ingredientele pe care le-am folosit la această musaca rapidă de cartofi: friptură rece de porc, cartofi fierți în coajă, ceapă, usturoi, morcov, ardei gras, suc gros de roșii și brânză mozzarella rasă.

Am ras morcovul pe răzătoarea mare, am tăiat ceapa peștișori, am feliat ardeiul și am tocat usturoiul.



Am tăiat friptura rece în cuburi, la fel și cartofii fierți și decojiți.

Mod de preparare musaca de cartofi la tigaie

Cum se face sosul alb (Bechamel) pentru crusta musacalei rapide de cartofi?

Am început cu prepararea sosului alb urmând pașii din această rețetă, dar folosind cantitățile de aici. Pe scurt: într-o crăticioară am pus 30 g de unt, 30 g de făină și un praf de sare și le-am gătit 1-2 minute la foc mic. Am amestecat constant. Am diluat treptat rântașul cu 300 ml de lapte, amestecând viguros după fiecare tranșă, pentru a nu se form cocoloașe. Am fiert sosul alb cca. 2-3 minute, la foc mic. El se va mai găti și la cuptor, așa că nu am insistat acum. Dacă totuși s-au format cocoloașe, puteți strecura sosul Bechamel prin sită deasă. În final l-am acoperit cu folie alimentară de plastic, aplicată direct pe suprafața lui, pentru a nu se forma acea „pieliță”. L-am lăsat deoparte.

Am ales o tigaie mai adâncă (cratiță) și care poate fi introdusă și la cuptor, deci nu are mânere din lemn sau plastic. Am pus în ea morcovul ras cu 2 linguri de ulei, un praf de sare și 1/2 de linguriță de chimen. Chimenul merge grozav de bine cu carnea de porc și cu morcovii și, în plus, este și un bun digestiv! Am pus tigaia pe foc mic și am sotat morcovii vreo 3 minute (sub capac), amestecând ocazional în ei.

Apoi am adăugat ceapa, usturoiul și feliile de ardei și am mărit flacăra la mediu. Am călit legumele vreo 7 minute (tot sub capac), până ce ceapa a devenit sticloasă, fără să se prăjească.

Am completat apoi cu friptura rece (cubulețe) și cu passata de roșii.



Am asezonat musacaua cu piper negru proaspăt măcinat și cu un pic de cimbru, apoi am diluat sosul de roșii cu 400 ml de apă caldă (cam 2 cești bune). Am lăsat totul la fiert vreo 5 minute, la foc mediu și fără capac.

Ultimii adăugați au fost cartofii. Aceștia vor mai absorbi din sos, de aceea l-am diluat anterior.

Am mai lăsat această musaca rapidă de cartofi la clocotit cca. 2-3 minute după care am stins focul de sub tigaie.

Per ansamblu au trecut cca. 18-20 de minute calculate din momentul în care am pus tigaia pe foc și până am stins focul de sub ea.

Cum se face crusta de sos alb (Bechamel) și brânză pentru musacaua rapidă de cartofi?

Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.

Acum a venit rândul sosului alb pe care l-am preparat anterior. L-am distribuit cu o lingură, din loc în loc, la suprafața musacalei. Da, în tigaie e un fel de tocaniță zemoasă care trebuie acoperită cu un strat uniform de sos Bechamel, așa că… lucrăm cu grijă! Cu dosul lingurii am nivelat foarte ușor crusta de sos și nu m-am necăjit dacă, pe alocuri, sucul de roșii s-a amestecat cu el.



Nu mi-a mai rămas decât să presar această musaca rapidă de cartofi cu un strat generos de brânză mozzarella rasă și să dau tigaia la cuptor.

Gratinare musaca de cartofi cu carne friptă, sos de roșii și crustă de sos alb cu brânză mozzarella

Am gratinat musacaua de cartofi cu friptură rece timp de 10-12 minute la 200 C sau până ce s-a format o crustă faină din brânză topită, rumenită pe alocuri. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Așa arată tigaia cu musaca rapidă de cartofi: are crustă gratinată și, pe alocuri, se vede sosul roșu care a clocotește sub ea. Am tocat un pic de pătrunjel verde și am decorat musacaua. E gata se servire!

Servire Musaca rapidă de cartofi cu carne (friptură rece), sos de roșii și crustă gratinată de sos alb cu brânză

Musacaua asta faină se servește fierbinte, imediat ce-a fost scoasă din cuptor. Normal cp farmecul ei este crusta din brânză mozzarella care se întinde în fire lungi!

Dar și sub crustă descoperim mult gust și savoare! Cartofii, bucățelele de carne, sosul gros de roșii cu ceapă, usturoi, morcovi și ardei… toate se armonizează perfect în această musaca rapidă de cartofi! Pită moale să ai la îndemână și o lingură!

Aici vedeți minunăția, într-un scurt video de pe contul meu de

Iată o bună idee de reciclare a unei fripturi reci, rămase din zilele anterioare!



Tot cu resturi de friptură rece se poate face Plăcinta Ciobanului (Shepherd’s Pie sau Hachis Parmentier) – rețeta aici. Aceea are crustă din piure de cartofi cu brânză.

O altă musaca delicioasă, învățată tot de la mama, este cea de vinete cu carne tocată și ardei copți – rețeta aici. Nu se compară cu nici o altă rețetă de musaca de vinete!

Aici găsiți mai multe rețetede musaca. Cea din imagine este o musaca cu ciuperci, carne și cartofi, răsturnată din formă – vezi aici.

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]