Mutabal – o incursiune în bucatele orientale, prin rețeta de salată de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi. Vei afla pas cu pas cum să pregătești mutabbal, o delicatesă a bucătăriei arabe și armenești, cu note subtile de tahini și arome levantine. Descoperă cum să transformi vinetele într-o creație rafinată, îmbogățită cu iaurt, ulei de măsline, lămâie, usturoi și ceapă, oferindu-i o savoare unică și textură cremoasă. Această rețetă este ideală pentru o serie de meze (gustări), gata să însoțească lipii sau pite, aducând un strop de Orient în farfurie.
Îmbinând ingredientele esențiale, precum vinetele coapte și tocate, pasta de susan (tahini), iaurtul și mirodeniile caracteristice Orientului (chimion, za’atar, coriandru), mutabalul capătă o identitate culinară distinctă. Deși deseori confundat cu baba ghanoush, acest preparat armeneasc este într-adevăr o experiență gustativă aparte. Iar călătoria în lumea aromelor este cu atât mai interesantă însoțită de o imagine care ne dezvăluie deliciul acestor arome.
Deși seamănă în anumite aspecte cu baba ghanoush (rețeta aici), mutabal aduce un plus inconfundabil prin iaurtul și ceapa care se îmbină cu măiestrie în această rețetă. Dacă vă place autenticitatea, puteți experimenta și cu rețeta de baba ghanoush prezentată în link-ul anterior.
Această salată de vinete cu tahini și iaurt are un aspect cu totul aparte, devenind o operă de artă culinară. După fiecare mușcătură, vei putea descoperi un amestec perfect echilibrat de arome și texturi.
Cantitățile indicate în rețetă sunt suficiente pentru a pregăti aproximativ 6-8 porții generoase de mutabal sau salată orientală de vinete cu tahini, iaurt, ceapă și usturoi. Fiecare porție va fi o incursiune gustativă în Orient, cu note subtile și plăcute care îți vor încânta papilele gustative.
Timp de preparare:
15 minute
Timp Total
15 minute
Ingrediente:
Decor
Cum se face mutabal – rețeta de salată orientală de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi?
cum se coc corect vinetele pentru salată levantină?
Cel mai important este ca vinetele să aibă coaja arsă (carbonizată) deoarece aceasta dă savoare miezului care va fi folosit ulterior la prepararea salatei. Nici nu are sens să vă apucați de treabă dacă nu coaceți vinetele pe aragaz, pe plită sau pe grătar cu flacără deschisă! Eu am copt mai multe vinete deoarece le-am folosit și la altceva.
După coacere am decojit vinetele și am pus miezul lor la scurs într-o strecurătoare. Le-am lăsat 1-2 ore la scurs.
Varianta prescurtată este folosirea vinetelor deja conservate la borcan sau congelate.
Ingrediente pentru salata armenească de vinete sau mutabbal
Am tocat pulpa vinetelor coapte și am pregătit restul ingredientelor: iaurtul grecesc, pasta de susan sau tahin (tahini), ceapa, usturoiul, lămâia și chimionul. Chimionul diferă de chimen – vezi aici și aici. Nu e musai să-l puneți dacă nu vă place.
Mod de preparare salată orientală de vinete sau mutabbal
Am pus vinetele într-un castron încăpător și am adăugat peste ele: tahini, chimion, sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline.
Am mixat un pic salata de vinete cu mixerul și apoi am adăugat ceapa și usturoiul tocate.
Tot acum am pus și iaurtul care conferă cremozitate salatei de evinete mutabal.
Nu mi-a rămas decât să amestec totul și să gust de sare și lamâie. Gata! Salata orientală de vinete sau mutabbal poare fi servită.
Servire
Am transferat salata de vinete mutabal pe o farfurie mai adâncă și, cu dosul lingurii, am creat mici valuri la suprafața ei. Am stropit totul cu un pic de ulei de măsline și am presărat salata cu za’atar (care este opțional dar se potrivește perfect). Zatarul este un mix de condimente care conține oregano, susan, sumac, cimbru sălbatic și sare. El se găsește și la noi în magazinele cu specific oriental – arăbesc.
Salata aceasta este extra cremoasă, foarte gustoasă și le-a plăcut mult tuturor celor care au gustat-o. Merită să o încercați!
În mod tradițional, mutabal sau salata oreinetală de vinete se servește cu lipii arăbești încălzite în tigaie sau cu pite (turte) – vezi aici cum se fac. Nu este greșit dacă o mâncați unsă pe felii de pâine proaspătă și o însoțiți cu roșii sau ardei grași.
Dacă sunteți amatori de salată de vinete atunci vă las aici și rețeta pentru salată dietetică de vinete fără ulei – vezi aici.
Recent am creat o salată de vinete fără ulei cu ardei copt și usturoi care este extrem de cremoasă și de gustoasă – vezi aici.
Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această minunată salată de vinete în stil oriental și că veți testa rețeta de mutabal cu iaurt, tahini și usturoi!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.