Mutabal – rețeta de salată orientală de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Mutabal – rețeta de salată orientală de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi

Mutabal – o incursiune în bucatele orientale, prin rețeta de salată de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi. Vei afla pas cu pas cum să pregătești mutabbal, o delicatesă a bucătăriei arabe și armenești, cu note subtile de tahini și arome levantine. Descoperă cum să transformi vinetele într-o creație rafinată, îmbogățită cu iaurt, ulei de măsline, lămâie, usturoi și ceapă, oferindu-i o savoare unică și textură cremoasă. Această rețetă este ideală pentru o serie de meze (gustări), gata să însoțească lipii sau pite, aducând un strop de Orient în farfurie.

Îmbinând ingredientele esențiale, precum vinetele coapte și tocate, pasta de susan (tahini), iaurtul și mirodeniile caracteristice Orientului (chimion, za’atar, coriandru), mutabalul capătă o identitate culinară distinctă. Deși deseori confundat cu baba ghanoush, acest preparat armeneasc este într-adevăr o experiență gustativă aparte. Iar călătoria în lumea aromelor este cu atât mai interesantă însoțită de o imagine care ne dezvăluie deliciul acestor arome.

Deși seamănă în anumite aspecte cu baba ghanoush (rețeta aici), mutabal aduce un plus inconfundabil prin iaurtul și ceapa care se îmbină cu măiestrie în această rețetă. Dacă vă place autenticitatea, puteți experimenta și cu rețeta de baba ghanoush prezentată în link-ul anterior.

Această salată de vinete cu tahini și iaurt are un aspect cu totul aparte, devenind o operă de artă culinară. După fiecare mușcătură, vei putea descoperi un amestec perfect echilibrat de arome și texturi.

Cantitățile indicate în rețetă sunt suficiente pentru a pregăti aproximativ 6-8 porții generoase de mutabal sau salată orientală de vinete cu tahini, iaurt, ceapă și usturoi. Fiecare porție va fi o incursiune gustativă în Orient, cu note subtile și plăcute care îți vor încânta papilele gustative.

Timp de preparare:

15 minute

Timp Total

15 minute



Ingrediente:

Decor

 

Cum se face mutabal – rețeta de salată orientală de vinete cu pastă de susan, iaurt și usturoi?

cum se coc corect vinetele pentru salată levantină?

Cel mai important este ca vinetele să aibă coaja arsă (carbonizată) deoarece aceasta dă savoare miezului care va fi folosit ulterior la prepararea salatei. Nici nu are sens să vă apucați de treabă dacă nu coaceți vinetele pe aragaz, pe plită sau pe grătar cu flacără deschisă! Eu am copt mai multe vinete deoarece le-am folosit și la altceva.

După coacere am decojit vinetele și am pus miezul lor la scurs într-o strecurătoare. Le-am lăsat 1-2 ore la scurs.

Varianta prescurtată este folosirea vinetelor deja conservate la borcan sau congelate.

Ingrediente pentru salata armenească de vinete sau mutabbal

Am tocat pulpa vinetelor coapte și am pregătit restul ingredientelor: iaurtul grecesc, pasta de susan sau tahin (tahini), ceapa, usturoiul, lămâia și chimionul. Chimionul diferă de chimen – vezi aici și aici. Nu e musai să-l puneți dacă nu vă place.

Mod de preparare salată orientală de vinete sau mutabbal

Am pus vinetele într-un castron încăpător și am adăugat peste ele: tahini, chimion, sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline.



Am mixat un pic salata de vinete cu mixerul și apoi am adăugat ceapa și usturoiul tocate.

Tot acum am pus și iaurtul care conferă cremozitate salatei de evinete mutabal.

Nu mi-a rămas decât să amestec totul și să gust de sare și lamâie. Gata! Salata orientală de vinete sau mutabbal poare fi servită.

Servire

Am transferat salata de vinete mutabal pe o farfurie mai adâncă și, cu dosul lingurii, am creat mici valuri la suprafața ei. Am stropit totul cu un pic de ulei de măsline și am presărat salata cu za’atar (care este opțional dar se potrivește perfect). Zatarul este un mix de condimente care conține oregano, susan, sumac, cimbru sălbatic și sare. El se găsește și la noi în magazinele cu specific oriental – arăbesc.

Salata aceasta este extra cremoasă, foarte gustoasă și le-a plăcut mult tuturor celor care au gustat-o. Merită să o încercați!



În mod tradițional, mutabal sau salata oreinetală de vinete se servește cu lipii arăbești încălzite în tigaie sau cu pite (turte) – vezi aici cum se fac. Nu este greșit dacă o mâncați unsă pe felii de pâine proaspătă și o însoțiți cu roșii sau ardei grași.

Dacă sunteți amatori de salată de vinete atunci vă las aici și rețeta pentru salată dietetică de vinete fără ulei – vezi aici.

Recent am creat o salată de vinete fără ulei cu ardei copt și usturoi care este extrem de cremoasă și de gustoasă – vezi aici.

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această minunată salată de vinete în stil oriental și că veți testa rețeta de mutabal cu iaurt, tahini și usturoi!

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]