Nectar de caise natural făcut în casă rețeta pas cu pas. Rețeta de nectar natural de casă, fără conservanți. Ce este nectarul de fructe? Cum se face nectar de caise, piersici, căpșuni sau alte fructe? O băutură delicioasă de fructe pentru zilele de iarnă. O rețetă de conservă din caise.
Acest nectar de caise se prepară foarte ușor acasă, fără a fi nevoie de conservanți artificiali. Nectarul este un suc gros care conține și pulpa fructului. El se poate prepara din caise, piersici, nectarine, pere, căpșuni sau alte fructe de sezon. Este important ca acestea să fie bine coapte, moi, aromate și zemoase.
Aici găsiți și rețeta nectarului de piersici sau nectarine.
Iată ce inseamnă nectar conform dex:
NECTÁR, (3) nectaruri, s. n. 1. Lichid secretat de glandele nectarifere ale plantelor și care, colectat de albine, este transformat în miere. 2. (În mitologia greacă) Băutură a zeilor care îi făcea nemuritori pe cei ce o gustau. ♦ P. ext. Băutură minunată, delicioasă. 3. Băutură preparată pe baza sucului natural extras din fructe. Nectar de caise. [Pl. (3) și: nectare] – Din ngr. nektar, lat., fr. nectar, germ. Nektar.
Tot din caise (mici și tari) fac și o delicatesă: dulceață de caise întregi umplute cu miez de nucă – rețeta de pe vremuri aici.
Am cules caisele din mai mulți pomișori din grădină și erau foarte, foarte coapte. Pentru că nu se pot ține de pe o zi pe alta pentru că se strică, am hotarât să fac un delicios nectar de caise.
Din cantitățile de mai jos rezultă 1 l de nectar de caise, adică 4 sticle de 250 ml. In funcție de cât de dulci sunt fructele se poate face si cu 250 g de zahăr la 1 kg de fructe. La mine deși fructele au fost foarte coapte, nu au fost foarte dulci. Eu am pus 350 g zahăr.
Nectar de caise natural făcut în casă rețeta pas cu pas
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 20 minute
Ingrediente:
Categorie: Bauturi
Bucatarie: Internationala
Cum se prepară Nectar de caise natural făcut în casă?
Cum curățăm caisele pentru nectar?
Caisele se spală bine și se lasă la scurs, după care se curăță de codițe, sâmburi și de părțile stricate. Fiecare caisă se taie în sferturi sau în bucăți mai mici.
Cum se pasează și fierbe nectarul de caise?
Într-o cratiță încăpătoare se fierbe apa cu zahărul timp de circa 3-4 minute (după ce zahărul s-a dizolvat).
Între timp mărunțim într-un blender fructele.
În siropul fierbinte se adaugă piureul de caise si zeama de lămâie și se pune totul din nou la fiert la focul cel mai mic. Se lasă să clocotească timp de 10 minute calculate din momentul în care a început să fiarbă. Se spumează cam de doua ori. Daca rezultatul nu este omogen, cremos, puteți să îl mai procesați direct în oală cu un mixer vertical. Sau să-l dați prin sită si să apăsați bine ca să treacă cât mai multă pulpă.
Cum se pune nectarul de caise în sticle și cum se păstrează pentru iarnă?
Așa cum este, fierbinte, acest nectar de caise se îmbuteliază în borcane sau sticle cu gura largă care au fost sterilizate în prealabil (cu tot cu capacele aferente) așa cum este descris aici.
Borcanele și sticlele cu nectar de caise se închid ermetic cu capace și se sterilizează la Bain Marie (se dunstuiesc) timp de 40 de minute (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa). Vezi aici cum se sterilizează conservele de fructe și legume în oală cu apă sau la cuptor.
După aceasta se acoperă cu cârpe și se lasă la răcit lent, până a doua zi.
După răcirea completă, sticlele sau borcanele cu nectar de caise se pot așeza in cămară.
Evident că acest nectar de caise se poate degusta imediat! Este excepțional de bun: aromat, acrisor și extraordinar de parfumat.
Tot din caisele culese din grădină fac în fiecare an și gem (marmeladă fină) care are culoare deschisă și vie – rețeta aici.
Și pun și câteva borcane de compot de caise, însă din fructele mai tari, nu atât de coapte – vezi rețeta aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de nectar de caise natural făcut în casă!