Nectar de piersici sau nectarine făcut în casă. Rețeta de nectar natural de casă, fără conservanți. Cum se face nectar de fructe? O băutără delicioasă din fructe, pentru iarnă. Puteți face nectar de piersici, de nectarine sau din mix între cele două fructe.
Am cumpărat zilele de trecute niște piersici de la o tanti de la țară. O batrânică amabilă care m-a asigurat că fructele ei sunt foarte bune. Adevărul este ca se simțea aroma piersicilor de la câțiva metri distanță de taraba ei. Practic, după miros m-am ghidat Tare ne-au plăcut piersicile cumpărate pe care le-am mâncat ca atare, ca fruct proaspăt de sezon.
Azi m-am întors sa mai cumpăr câteva pentru a face un nectar de piersici pentru la iarnă. Fructele au fost coapte și aromate, zemoase. Am cumpărat și căteva nectarine. Acum vreo 2 săptămâni am făcut un delicios nectar de caise (vezi aici rețeta) și m-am gândit la căt de aromat va fi dacă-l fac din piersici.
Din cantitățile de mai jos rezultă 1 L nectar de piersici, adică 4 borcane de 250 ml sau 2 sticle de 0,5 L. În funcție de cât de dulci sunt fructele, nectarul se poate face si cu 250 g de zahăr la 1 kg de fructe. Eu am pus 300 g zahăr.
Nectar de piersici sau nectarine făcut în casă
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 20 minute
Ingrediente:
Cum se face nectar de piersici sau nectarine făcut în casă?
Cum curățăm piersicile sau nectarinele pentru nectar?
Piersicile și/sau nectarinele se spală bine și se lasă la scurs, după care se curăță de sâmburi și de părțile stricate precum și de codițe. Se taie în 6-8 bucăți.
Cum se fierbe nectarul de piersici sau nectarine?
Într-o cratiță încăpătoare se fierbe apa cu zahărul timp de 3-4 minute (cronometrate din momentul în care siropul începe să fiarbă în masă). Ne intereseaza doar dizolvarea zahărului, nu să facem un sirop gros, legat.
Între timp mărunțim într-un blender fructele pentru a scurta cât se poate timpul de fierbere.
În siropul fierbinte se adaugă piureul de fructe si zeama de lămâie și se pune totul din nou la fiert. Nectarul de piersici se fierbe 10 minute la foc foarte mic (minute calculate din momentul în care a început să fiarbă). Se spumează cam de doua ori. Daca nectarul nu este omogen, cremos și mai are bucățele de piersică, puteți să îl mai prelucrați și cu un mixer vertical, direct în oală.
Cum se îmbuteliaza și păstrează pentru iarnă un nectar de piersici?
Nectarul fierbinte se toarnă în sticle sau borcane curate, sterilizate. Vezi aici cum se sterilizează corect borcanele și capacele.
Borcanele și sticlele cu nectar de piersici (închise cu capace) se mai fierbe la bain Marie (baie de apă), la cel mai mic foc, timp de 40 de minute (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa). Vezi aici cum se fierb conservele la bain Marie sau dunst.
După fierberea în baie de apă, borcanele cu nectar se acoperă cu cârpe și se lasă la răcit lent, până a doua zi (chiar în oala în care au fiert).
A doua zi, brocanele și sticlele cu nectar de piersici sau nectarine se pot muta in cămară.
Ce aromă, ce culoare! Nectarul de piersici este un deliciu de sezon. Evident că am și gustat din el, imediat ce-a fost gata. Fiul meu a fost super încântat!
Dacă ești amator de piersici și dorești să le conservi pentru iarnă, iată încă 2 rețete faine: compot de piersici – vezi aici.
sau dulceață de piersici – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de nectar de piersici sau nectarine făcut în casă! Este delicios!