Daca esti in cautarea de reteta traditionala romaneasca care sa iti ofere o experienta culinara autentica, atunci oaie la protap este o alegere perfecta.
Aceasta mancare este una dintre cele mai vechi si mai apreciate retete din Romania si are la baza un proces lent de gatire la foc mic. Prin acest proces, carnea de oaie devine extrem de frageda si aromata, iar gustul este completat de aroma de fum.
Pentru a prepara acest deliciu culinar vei avea nevoie de ingrediente simple, cum ar fi uleiul de masline, usturoiul, lamaii, boiaua de ardei dulce si cimbrul. De asemenea, reteta necesita si vin alb sau rosu, care va completa perfect gustul deosebit al acestei fripturi. Daca esti un bucatar mai experimentat, poti adauga si putina tuica in reteta, pentru a obtine un gust si mai intens.
In cele ce urmeaza, iti voi oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a pregati o friptura de oaie la protap delicioasa, care va fi cu siguranta apreciata de toata familia sau invitatii la masa.
Ingrediente:
Mod preparare oaie la protap:
Cu o zi inainte se pune oaie pe protap (de fier sau lemn) eu unul prefer facut din lemn de fag verde, se leaga bine cu sarma, insa nu se coase pe burta.
Puneti intr-un castron mare uleiul de masilne, lamaile stoarse, sare, piper, cimbru, boia, 2 capatani de usturoi pisat, 2 L de vin. Gata aveti baitul pentru oaia la protap.
Faceti mici taieturi pe oaie din loc in loc iar acolo unde carnea vi se pare mai groasa, taiati mai adanc.
Frecati oaia cu sare grunjoasa foarte bine.
Ungeti oaia cu bait-ul preparat bine bine, iar in crestaturile facute puneti cate 1 catel de usturoi zdrobit cu lama cutitului, NU PISAT.
La un interval de 1-2 ore mai ungeti oaia cu bait-ul facut mai devreme si se lasa peste noapte la loc racoros.
A doua zi sapati o groapa mare acolo unde puneti protapul la vreo 40-50 cm adancime iar de lungime cam cat oaia. Faceti focul sa obtineti un jar puternic deoarece prepararea oi la protap poate dura cam 7-10 ore.
Puneti oaia la protap si intoarceti usor, jarul nu trebuie sa fie foarte puternic ci doar constant.
Din cand in cand mai ugeti oaia cu baitul ramas din prima zi utilizand o pensula.
Daca doriti sa nu iasa foarte grasa, utilizati la crearea baitului doar 200 de ml de ulei de masline mai multe lamai si vin alb sec.
De asemenea puteti sa inlocuiti cimbrul cu busuioc, insa nu puneti de amandoua.
Pentru gurmanzi oaia la protap se poate afuma cu 5-6 zile inainte.