Oaie la protap reteta traditionala
5 (9)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Oaie la protap reteta traditionala

Daca esti in cautarea de reteta traditionala romaneasca care sa iti ofere o experienta culinara autentica, atunci oaie la protap este o alegere perfecta.

Aceasta mancare este una dintre cele mai vechi si mai apreciate retete din Romania si are la baza un proces lent de gatire la foc mic. Prin acest proces, carnea de oaie devine extrem de frageda si aromata, iar gustul este completat de aroma de fum.

Pentru a prepara acest deliciu culinar vei avea nevoie de ingrediente simple, cum ar fi uleiul de masline, usturoiul, lamaii, boiaua de ardei dulce si cimbrul. De asemenea, reteta necesita si vin alb sau rosu, care va completa perfect gustul deosebit al acestei fripturi. Daca esti un bucatar mai experimentat, poti adauga si putina tuica in reteta, pentru a obtine un gust si mai intens.

In cele ce urmeaza, iti voi oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a pregati o friptura de oaie la protap delicioasa, care va fi cu siguranta apreciata de toata familia sau invitatii la masa.

oaie la protap reteta traditionala

Ingrediente:

Mod preparare oaie la protap:

Cu o zi inainte se pune oaie pe protap (de fier sau lemn) eu unul prefer facut din lemn de fag verde, se leaga bine cu sarma, insa nu se coase pe burta.

Puneti intr-un castron mare uleiul de masilne, lamaile stoarse, sare, piper, cimbru, boia, 2 capatani de usturoi pisat, 2 L de vin. Gata aveti baitul pentru oaia la protap.

Faceti mici taieturi pe oaie din loc in loc iar acolo unde carnea vi se pare mai groasa, taiati mai adanc.



Frecati oaia cu sare grunjoasa foarte bine.

Ungeti oaia cu bait-ul preparat bine bine, iar in crestaturile facute puneti cate 1 catel de usturoi zdrobit cu lama cutitului, NU PISAT.

La un interval de 1-2 ore mai ungeti oaia cu bait-ul facut mai devreme si se lasa peste noapte la loc racoros.

A doua zi sapati o groapa mare acolo unde puneti protapul la vreo 40-50 cm adancime iar de lungime cam cat oaia.  Faceti focul sa obtineti un jar puternic deoarece prepararea oi la protap poate dura cam 7-10 ore.

Puneti oaia la protap si intoarceti usor, jarul nu trebuie sa fie foarte puternic ci doar constant.

Din cand in cand mai ugeti oaia cu baitul ramas din prima zi utilizand o pensula.

Daca doriti sa nu iasa foarte grasa, utilizati la crearea baitului doar 200 de ml de ulei de masline mai multe lamai si vin alb sec.

De asemenea puteti sa inlocuiti cimbrul cu busuioc, insa nu puneti de amandoua.

Pentru gurmanzi oaia la protap se poate afuma cu 5-6 zile inainte.

ePoftă bună



Votează această rețetă
[Total votanți: 9 Nota medie: 5]