Omletă în lipie sau tortilla – rețeta de omletă la cuptor cu cașcaval și șuncă sau bacon. Cum se fac coșulețe din lipii, umplute cu ouă, brânză, șuncă și legume? Rețeta de omletă la cuptor coaptă în foi de lipie arăbească sau tortilla. Rețete rapide de mic dejun sau brunch.
Iată o gustare caldă care se prepară rapid și este foarte gustoasă: omletă în lipie, coaptă la cuptor. Practic este o idee simplă de mic dejun sau de brunch cu ouă, lipii arăbești sau foi de tortilla mexicană, ceapă verde, Emmentaler (sau altă brânză) și felii subțiri de bacon sau de șuncă presată, prosciutto crudo sau șuncă afumată de Pădurea Neagră. Tare bună e combinația dintre toate acestea!
Partea faină e că baza omletei este compusă din 2 lipii care au un strat de cașcaval ras între ele! astfel ele rămân crocante și după coacere și conferă o crustă mai consistentă întregului preparat.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de omletă în lipie, la cuptor. Tăvița mea are cca. 22 cm diametru, iar lipiile au avut 26 cm diametru. Dacă folosiți forme de tort cu margini detașabile, atunci NU le ungeți cu unt pentru că acesta va curge din ele! De asemenea, dacă folosiți lipii mici sau tortillas (de 20 cm diametru), atunci faceți 2 porții coapte în forme de 16-18 cm diametru. Puteți folosi crăticioare sau tigăi care pot merge la cuptor (fără mânere din lemn sau plastic).
Omletă în lipie sau tortilla – rețeta de omletă la cuptor cu cașcaval și șuncă sau bacon
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 12 minute
Timp Total: 17 minute
Ingrediente:
Cum se face o omletă în lipie sau tortilla – rețeta de omletă la cuptor cu cașcaval și șuncă sau bacon?
Ingrediente pentru lipie arăbească umplută cu ouă, brânză și șuncă
Mai întâi am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Am pregătit 2 lipii mari, ouăle, ceapa verde, brânza Emmentaler, untul și feliile subțiri de bacon. Acestea sunt parțial coapte și, numai bine, se vor coace complet în cuptor. Da, aceste lipii NU se folosesc ca atare deoarece sunt crude și indigeste (adică nu le umplem reci și le rulăm!).
Am tăiat cepele verzi în bucățele.
Mod de preparare omletă coaptă în tăviță din lipii – mic dejun sau brunch delicios
Cum se face blatul dublu din lipie cu cașcaval ras și felii de bacon?
Lipiile mele au avut cca. 26 cm diametru așa că am ales o tăviță de 22 cm diametru pe care am uns-o cu puțin un moale.
Am decis să pun 2 lipii în formă, pentru a avea o bază mai consistentă și mai crocantă pentru această omletă la cuptor. Am uns una dintre lipii cu puțin unt moale și am presărat-o cu Emmentaler ras.
Peste ea am pus a doua lipie: practic am creat un sandviș sau un fel de quesadilla.
Am așezat construcția de mai sus în forma unsă cu unt și i-am aranjat frumos marginile.
Am tapetat forma cu felii subțiri de bacon. Acestea au rol de barieră împotriva umidității din ouă și ceapă, care, altfel ar putea înmuia foile de lipie (ar deveni „soggy”). Tot din același motiv nu aș pune legume prea zemoase (roșii) în această omletă în lipie. Prefer să mănânc roșiile crude, pe post de garnitură, lângă ea.
Cum se face compoziția de omletă cu ceapă verde și Emmentaler sau alt cașcaval?
Într-un bol am spart ouăle și le-am asezonat cu sare și piper.
Peste feliile de bacon am pus ceapa verde tocată. Puteți pune mai puțină ceapă, după gust.
Am bătut ouăle cu telul.
Umplere cupă din lipii cu ouă, brânză, bacon și ceapă verde
Nu mi-a rămas decât să torn mixul de ouă bătute în forma cu lipii, șuncă și ceapă verde.
Am încheiat cu un strat generos de cașcaval ras (în cazul meu a fost Emmentaler) dar puteți folosi și alte brânzeturi tari care se topesc frumos la cuptor.
Coacerea omletei pe lipie sau pe tortilla
Am introdus această omletă pe lipie în cuptorul preîncins la 200 C și am lăsat-o la copt cca. 10-12 minute sau până ce brânza se gratinează frumos. Ce bine miroase în bucătărie!!
Servire omletă în lipie sau tortilla – rețeta de omletă la cuptor cu cașcaval și șuncă sau bacon
Am scos omleta din formă și am așezat-o pe un tocător (sau platou). Am înconjurat-o cu crudități: roșii și mix de salată verde.
Am tăiat o felie din această lipie umplută cu ouă și i-am admirat secțiunea: este exact cum trebuie! Nimic nu e apos sau fleașcă! Cât de faine sunt marginile rumenite și crocante ale lipiilor! Cașcavalul dintre ele s-a topit și le-a lipit una de alta.
Nu vă mai povestesc de stratul de cașcaval gratinat de la suprafață! Omleta aceasta este mai bună caldă, abia scoasă din cuptor. Nu e rea nici rece (la temperatura camerei), dar nu merge reîncălzită pentru că de nenorocesc ouăle din umplutură.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această omletă în lipie (la cuptor) și că veți testa rețeta mea!
Aici e un scurt video cu minunăția de lipie (de pe contul meu de Instagram).
Nu e pentru prima dată că folosesc lipii pe post de bază pentru diferite preparate la cuptor. Iată aici o versiune cu topping de legume rumenite (tip ratatouille: felii de vinete, dovlecei, ardei, roșii etc) cu brânză gratinată – rețeta aici.
Tot în 2014 am simplificat rețeta clasică de Flammkuchen (vezi aici) folosind lipii în locul aluatului dospit. Acestea au avut topping de smântână, inele de ceapă roșie, cașcaval ras și bucățele de afumătură. O nebunie care se prepară foarte rapid!
Aici găsiți mai multe rețete de patiserie sărată. În poză este o clătită uriașă (la cuptor) cu șuncă și cașcaval – rețeta aici.