Orange curd – rețeta de cremă de portocale cu ouă întregi și unt. Cum se face crema englezească de portocale cu suc și coajă rasă? Cum se fierbe crema pe baie de aburi (la Bain Marie)? Rețete de creme din citrice.
Nu știu de ce nu am publicat până acum rețeta de orange curd, deși am făcut-o de câteva ori în ultimii ani. O foloseam imediat și nu aveam ce poza Adevărul este că această cremă englezească de portocale este fantastic de gustoasă și de aromată! Îți vine să o mănânci așa, cu lingura, direct din borcan. Ceea ce și facem!
Majoritatea rețetelor de orange curd conțin atât ouă întregi cât și gălbenușuri. Nu am vrut să separ iar ouăle și să rămân cu albușuri prin frigider, așa că am decis să folosesc ouăle întregi. Și a ieșit foarte bine! În limba engleză „to curdle” înseamnă a se coagula, a se brânzi, iar „curds” sunt cocoloașele coagulate din brânzeturi, lactate sau creme.
Mai demult am publicat rețeta de lemon curd (cremă de lămâie) – vezi aici.
Ambele creme le-am folosit la umplerea unor delicate fursecuri fragede pentru Paști: în formă de ou sau de floare – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1 kg de orange curd cu un volum de cca. 1,2-1,4 L. Puteți face 1/2 de porție, dacă vi se pare mult.
Orange curd rețeta de cremă de portocale cu ouă întregi și unt
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 35 minute
Ingrediente:
Cum se face Orange curd rețeta de cremă de portocale cu ouă întregi și unt?
ingrediente pentru crema englezească de portocale
Iată portocalele, vanilia și untul. Inițial am pregătit doar 3 ouă pentru că nu știam câtă zeamă urmează să colectez din portocale. Știți și voi că sunt soiuri din care nu iese strop de suc, pe când altele sunt super zemoase. În plus, am decis să pun și zeama unei lămâi (NU și coaja ei!) deoarece, în dățile trecute, acest orange curd mi s-a părut cam dulce. Lămâia aduce o aciditate faină care nu se obține doar din reducerea zahărului. În plus, ea are pectină mai multă decât portocalele și ajută la închegarea cremei.
Mai întâi am spălat portocalele cu apă caldă și le-am șters bine. Apoi le-am ras fin cojile și am trecut la tăierea fructelor în 2 și stoarcerea lor. Ohoo! Am adunat cca. 420 ml de suc de portocale, așa că am decis să suplimentez și ouăle din rețetă: 5 în loc de 3.
Aici vedeți cana gradată în care am colectat și măsurat sucul stors al portocalelor.
Am tăiat untul moale în cuburi.
Cum se face crema de portocale Orange curd?
Într-un castron metalic am spart ouăle întregi și le-am amestecat ușor cu zahărul, sarea, vanilia, coaja rasă și sucul de portocale. Nu am uitat să pun și zeama stoarsă a lămâii!
Cum se fierbe curdul de portocale pe baie de abur?
Am așezat castronul metalic peste o oală/cratiță în care fierbea puțină apă: adică am creat o Bain Marie sau o baie de aburi. Fundul castronului nu trebuie să atingă apa! Am amestecat ușor, dar constant, cu telul în mixul din castron.
Temperatura țintă este 74 C și aceasta trebuie neapărat atinsă pentru a elimina eventualele bacterii (salmonella) din crema de ouă cu portocale. De la această temperatură în sus proteinele din ouă încep să se denatureze (se coagulează) și formează flocoane. Nu trecem de 79-80 C cu crema pentru că facem papară din ea!
Am adăugat untul în castronul cu orange curd și l-am amestecat 3-4 minute, tot pe aburi, până ce s-a topit și s-a încorporat în cremă.
Untul scade temperatura cremei de portocale, așa că nu riscăm să trecem de 80 C. Cel mai bine este să verificăm des temperatura cremei și să ne oprim când aceasta atinge, din nou, 79 C. Gata! Crema aceasta nu are textură fină și omogenă, ci are zone mai închegate și mai lichide, plus „curds”, acele flocoane coagulate. Arată de parcă ar fi brânzită.
Păstrare și utilizare Orange curd – rețeta de cremă de portocale cu ouă întregi și unt
Am dat jos castronul cu orange curd de pe baia de aburi și am turnat, imediat, crema fierbinte în mai multe borcane curate, pregătite anterior. Cam 1 kg de cremă am obținut, dar volumul ei este mai mare de 1L pentru că este aerată. Așa că pregătiți borcane în care să încapă 1,2-1,4 L de cremă. Le-am lăsat la răcorit vreo 2-3 ore pe masa din bucătărie. Doar după ce-au ajuns la temperatura camerei, le-am închis cu capacele din dotare le-am mutat în frigider.
Lemon sau orange curd se păstrează și 2 săptămâni la frigider, în borcane sau cutii cu capac. Ele se îngroașă la rece grație untului din compoziție. Și da, când se încălzesc la temperatura camerei, redevin mai fluide.
Orange curd nu e o cremă de umplut cu ea torturi clasice pentru că e moale… dar extrem de gustoasă și de aromată! Ce bine că i-am pus și sucul de lămâie! Acesta i-a dat o notă acrișoară foarte plăcută.
Aici vedeți mai bine consistența curd-ului de portocale (este un video scurt de pe contul meu de Instagram)
Vă mai arăt niște imagini cu fursecurile de Paști umplute cu acest orange curd, dar și cu cel de lămâie.
Curd-urile de portocale sau de lămâie se pot consuma direct unse pe felii de pâine sau de cozonac, pe biscuiți, clătite sau gogoși. Ele pot fi și toppinguri (tip sos mai gros) pentru înghețate, salate de fructe, peste griș cu lapte sau orez cu lapte. Putem umple cu orange curd coji de tartă, deoarece ele au bordură care rețin crema în ele. Putem amesteca orange curd cu mascarpone, cream cheese sau cu frișcă bătută și obținem niște creme grozave care au și ținută. Am făcut așa ceva cu lemon curd, la Prăjitura Zaza – vezi aici. Puteți înlocui curdul de lămâie cu cel de portocale.
Sau puteți face acest tort cu blat pufos și iaurt (înlocuind crema de lămâie cu cea de portocale) – rețeta aici.
Vă las și rețeta de cremă aparel de portocale (cu unt și ouă) care are textură de alifie și poate fi folosită la umplerea torturilor, fursecurilor sau prăjiturilor – vezi aici. Da, aceasta conține mai mult unt și acesta se spumează separat, nu se topește în castron.
Aici găsiți mai multe rețete cu portocale. În imaginea de mai jos este Tortul răsturnat cu portocale și frișcă naturală – rețeta aici.