Paine cu seminte de dovleac, ceapa si parmezan este cea de-a 3 a propunere de reteta fara gluten din cadrul campaniei lansate de Ruxandra de la Gourmandelle Lifestyle Blog impreuna cu Dr. Schär Romania ale carei produse destinate persoanelor cu intoleranta la gluten le puteti cumpara de aici.
Am primit spre testare un cos cu produse fara gluten si din faina speciala Bread Mix (Mix B) am facut un aluat de paine pe care l-am impartit in 3. Din fiecare treime am pregatit cate un tip de paine:
- una impletita in 3 cu seminte de dovleac, ceapa prajita deshidratata si parmezan gandita pentru crutoane sau bruschette care acompaniaza supe (reteta de fata)
Pentru reteta de fata am folosit 1/2 din . Cei care doresc pot face aceasta paine cu faina clasica urmand pasii indicati in.
Paine cu seminte de dovleac, ceapa si parmezan
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora
Ingrediente:
Am pregatit parmezanul, samburii de dovleac, chimenul si ceapa. Ceapa prajita si deshidratata se gaseste in magazine, la borcan (Lidl). Are un gust foarte placut si poate fi folosita la condimentarea mancarurilor sau presarata pe sandviciuri.
Am luat 1/2 din si l-am rasturnat pe masa bine presarata cu faina de orez sau tot cu mix Dr. Schar. Am intins in foaie de 30 cm lungime si 20 cm latime. Cu o rola sau un cutit am despicat aluatul in 3 fasii (care se tin la un capat). Am aplatizat usor fiecare fasie si am asezat pe fiecare dintre ele cate un fel de umplutura: una cu seminte de dovleac, una cu ceapa si una cu parmezan. Am ridicat usor marginile fasiilor de aluat ca sa inchidem fasiile si sa arate ca niste rulade subtiri apoi am impletit cele 3 fasii.
Am asezat painea in tava, pe hartie de copt, alaturi de si am lasat-o 10 minute la dospit, acoperita cu un stergar. Am incins cuptorul la 200 C si am asezat pe fundul lui o tavita cu apa (ca sa genereze abur).
Inainte de a baga paine in cuptor am umezit-o usor cu mana uda si am presarat desupra ei chimen.
Am copt painea 45 de minute, primele 30 la 200C apoi am redus temperatura la 180C. Este gata!! Rumena si dolofana, mirosind a ceapa si cascaval.
Am taiat-o felii si am devorat o parte din ea cu ulei de dovleac, verde si parfumat si sare de Himalaya. Ce bunatate! In Ardeal si Banat toamna se obisnuieste sa se manance paine proaspata cu ulei de „ludaie” (cum ii spune pe-aici dovleacului). O paine aperitiv delicioasa! Fara gluten!
Din ea am facut crutoane crocante pentru o .
Aici gasiti mai multe retete de paine: