Pâine cu ulei de măsline – rețeta de pâine pufoasă cu coajă subțire și rumenă. Cum se face pâine simplă cu ulei de măsline? Pâine pufoasă făcută acasă. Rețete de pâine de casă.
Această pâine cu ulei de măsline este una extrem de fragedă, cu miez moale și elastic care nu se fărâmițează nici dupa ce se usucă. Priviți ce coajă faină are! Este o coajă frumos rumenită, crocantă dar subțire.
Se feliază ușor și frumos. Pâinea se menține proaspătă mai multe zile datorită uleiului de măsline din compoziție. Acesta îi conferă și o aromă deosebită. Dacă apucă să se usuce atunci o consumăm prăjită, unsă cu unt sărat sau facem din ea bruschete sau crostini.
Din aceste cantități rezultă o pâine cu ulei de măsline de dimensiune medie.
Pâine cu ulei de măsline – rețeta de pâine pufoasă cu coajă subțire și rumenă
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 35 minute
Timp Total: 1 ora 35 minute
Ingrediente:
Cum se face pâine cu ulei de măsline – rețeta de pâine pufoasă cu coajă subțire și rumenă?
Aluat de pâine cu ulei de măsline
Pentru aluat am folosit robotul de bucătărie echipat cu cârlig. Am amestecat făina, drojdia (eu am folosit uscată) și apa călduță. Pur și simplu le-am amestecat – fără să dizolv separat drojdia. Aluatul este foarte hidratat (moale) așa că necesită un pic de timp. După ce s-a omogenizat (încă aproape curge) am pus sarea (12 g), uleiul și am mai mixat un pic cu robotul. Apoi l-am lăsat 30 minute la dospit la loc călduț și acoperit cu o pungă sau cu un capac. Apoi am frământat din nou 2 minute și l-am lăsat iar 15 minute la dospit.
Deja aluatul și-a format o frumoasă rețea de gluten și are altă ținută.
Am uns o tavă cu ulei și am scos în ea aluatul din bolul în care a dospit.
L-am aplatizat apoi cu palmele unse cu puțin ulei și am efectuat plieri succesive aducând treimile laterale peste cea din mijloc (adică manevre de stretch and fold).
După aceasta am strâns aluatul sub formă de bilă și l-am pus la dospit într-un castron (acoperit cu folie alimentară). După 30 de minute aluatul a crescut grozav de mult! Timpul de dospire depinde de temperatura din cameră.
Cum se dă formă unei pâini de casă?
După ce a dospit frumos, am răsturnat aluatul pe masa de lucru lejer înfăinată și am dat forma rotundă pâinii. Am vrut să fac o pâine cu ulei de măsline de formă „boule” („bul”).
Apoi am pus pâinea pe o hârtie de copt și am acoperit-o cu un castron mare sau cu o pungă, astfel încât să aibă loc să dospească. A mai stat așa 30 de minute, până a crescut mult și a făcut beșicuțe la suprafață.
Coacere pâine în oală de fontă sau tuci
Am folosit o oală de fontă dar puteți alege și o oală normală, un vas roman sau de sticlă tip Jena care să aibă capace potrivite. Vasul trebuie să aibă volum de cca. 5 L. Am aplicat tehnica de coacere de la pâinea ungureasca – tehnica ePoftă.ro (aviz plagiatorilor!). Aceasta tehnică specială constă în turnarea a 100 ml apă caldă în oală urmată de așezarea pâinii cu hârtie de copt peste acest strat de apă.
Am mutat pâinea cu hârtia de copt cu tot în oala în care am pus cei 100 ml de apă. Oala este rece, la temperatura camerei. Am tăiat capetele hârtiei ca să nu depășească marginea formei. Am închis-o cu capacul din dotare și am lăsat pâinea la dospit circa 30 de minute. În acest timp am pus cuptorul la încins cuptorul la 250° C (maximum la cele cu gaz).
Am introdus oala cu această pâine cu ulei de măsline în cuptor pentru 25 de minute la 250°C funcția sus+jos+ventilație (treapta maximă la cuptoarele pe gaz). Apoi am scos capacul, am redus temperatura la 190° C și am mai copt pâinea încă 10 minute fără capac. Așa arăta în momentul în care am scos capacul. Mai trebuie să se rumenească.
De unde știm dacă pâinea este coaptă sau nu? O pâine bine coaptă se testează astfel: se apucă cu mâna stângă protejată de mănușă groasă sau de o cârpă de bucătărie și se ciocănește ușor la fund cu degetele de la mâna dreaptă. Dacă sună a gol înseamnă că e coaptă, dacă sună înfundat înseamnă că mai are nevoie de câteva minute de coacere.
Când pâinea s-a rumenit frumos am scos-o din oală direct pe un grilaj și am pensulat-o rapid cu apă rece. Această operațiune se face în primele secunde după ce pâinea a ieșit din cuptor! Stropii de apă sfârâie și se evaporă instantaneu la contactul cu coaja încinsă.
Orice dospitură are nevoie de timp de răcorire și de aerisire. Până pâinea nu se răcește complet aceasta NU SE ACOPERĂ, NU SE PUNE ÎN PUNGĂ și în niciun caz nu se sfâșie sau sfârtecă în bucăți deoarece i se distruge toată structura miezului. Acum se aude „cântecul” pâinii: coaja pocnește și troznește în timp ce se răcorește.
Servire pâine pufoasă cu ulei de măsline
Doar după răcirea completă am feliat această minunată pâine cu ulei de măsline. Desigur că este bine să folosiți un cuțit zimțat, special pentru tăiat pâine. Pâinea asta faină nu face firimituri!Are un miez elastic, aromat și foarte gustos.
Priviți ce textură faină au feliile și cât de apetisantă este această pâine cu ulei de măsline! Miezul se topește în gură iar coaja este crocantă și subțire.
Vă recomand și rețeta de pâine cu măline negre sau verzi – vezi aici.
Precum și pâinea simplă, clasică – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de pâine, chifle, pâinici, cornuri etc.