Pâine fără gluten rețeta cea mai simplă. Pâine simplă pentru celiaci. Cum se face pâine de casă din făină fără gluten? Cum se face pâine din mix fără gluten? Cât se dospește pâinea fără gluten și la câte grade se coace? Rețete de pâine preparată acasă.
Din păcate multă lume suferă de boala celiacă (intoleranță la gluten) și este nevoită să găsească alternative la clasicele produse pe panificație. Pâinea fără gluten este cel mai important dintre ele și se găsește destul de greu în magazine sau la brutării. În plus, este și foarte scumpă. De aceea venim în întâmpinarea voastră cu această rețetă simplă de pâine fără gluten de casă.
Iată cât de bine arată o felie din această pâine! Are miez moale și aerat, plin de găurele, dar și coajă frumos rumenită și crocantă!
Pâinea fără gluten se prepară ușor acasă dacă folosim un mix special. Se găsesc mai multe branduri pe piață, atât la supermarketurile mari cât și la magazinele cu produse naturiste sau pe internet.
Mixul pentru pâine fără gluten seamănă la textură cu amidonul și necesită o cantitate aproape egală de apă față de cea de materie uscată. La pâinea clasică punem cca. 700 g apă la 1 kg de făină. Nu am urmat întocmai indicațiile de pe pachet și am făcut un aluat mai moale (cu mai multă apă) pentru a obține un rezultat mai bun: o pâine fără gluten pufoasă și gustoasă. Din 500 g de mix special pentru pâine a ieșit o pâine mare fără gluten pe care am copt-o în formă clasică de cozonac (30 x 10 x 8 cm). În brutărie și patiserie profesională toate cantitățile se dau în grame (inclusiv lichidele).
Pâine fără gluten rețeta cea mai simplă
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Am testat mixul fără gluten de la Dr. Schär (Mix It) de 500 g. Se găsește în Kaufland, Selgros, Metro, Carrefour etc.
Am lucrat direct în castronul robotului de bucătărie. Am început cu dizolvarea drojdiei în cele 500 g de apă călduță cu 5 g de zahăr. După 5 minute am pus mixul de făină fără gluten și sarea. În brutărie se pune min. 2% sare față de făină deci 10 g e minimum de sare necesară celor 500 g de mix! Eu pus 12 g pentru că pâine ușor sărată e mult mai gustoasă!
Am frământat 3-4 minute la viteză mică și am adăugat uleiul. Am mai frământat 1 minut și gata! Am obținut un aluat foarte moale și păstos, ca o cremă.
Dospire aluat pentru paine fara gluten – direct in forma de cozonac sau chec
Am ales o formă pentru cozonac antiaderentă pe care am uns-o cu puțin ulei. NU faceți ca mine pentru că mi s-a lipit coaja pâinii într-o parte! Tapetați-o de la început cu hârtie de copt croită la dimensiuni! Altă dată am făcut așa și a ieșit mai bine!
Am turnat aluatul în formă și l-am nivelat cu o spatulă. Forma nu trebuie să fie mai plină de 2/3 din înălțime deoarece aluatul va crește mult ulterior. Am introdus forma cu aluat într-o pungă mare pe care am legat-o și am aranjat-o cu grijă astfel încât aceasta să NU atingă suprafața aluatului (nici după dospire). Am pus forma cu aluat de pâine fără gluten la dospit pentru 45 de minute în cuptorul rece dar cu beculețul aprins. Acesta degajă o căldură minimă care ajută la fermentarea aluaturilor.
Așa arată pâinea dospită 45 de minute! Am scos-o cu grijă din pungă astfel încât aceasta să nu se lipească de suprafața aluatului (îl smulge efectiv pentru că este foarte lipicios). Am pus cuptor la încins la 220 C (treapta înaltă la cele pe gaz). Am folosit funcția căldură sus+jos+ventilație. Pe șina cea mai de sus am pus o tavă cu cca. 1 L de apă fierbinte. Aceasta va ajunge la fierbere în cuptor și va degaja aburii atât de necesari în procesul de coacere al oricărei pâini!
Înainte de a băga pâinea la copt am uns-o delicat (cu o pensulă moale din silicon) cu puțin ulei și am presărat-o din belșug cu fulgi de ovăz. Puteți folosi și semințe de floarea soarelui, susan, chimen, mac, dovleac etc.
Coacere paine din făină fără gluten – mix it Dr. Schär
Am pus forma cu pâine fără gluten pe un grilaj așezat pe șina cea mai de jos a cuptorului super încins și am copt-o 20 de minute 220 C. Apoi am scos tava cu apă, am închis repede cuptorul, am redus temperatura la 200 C și am continuat coacerea pâinii pentru alte 40 de minute. În total a stat 1 oră la cuptor. Miroase grozav de bine în bucătărie! Am scos forma cu pâine din cuptor și am admirat minunea: o pâine fără gluten superb rumenită, apetisantă, frumos crescută.
Nu am stat pe gânduri și am scos imediat pâinea din formă pe un grilaj special. V-am zis că m-am chinuit ceva cu ea deoarece nu am pus hârtie de copt în tavă dar în dățile în care am folosit-o totul a mers foarte ușor. Pâinile și cozonacii se scot imediat din forme și se lasă la răcorit pe grilaje de prăjituri. Trebuie să circule aerul în jurul lor, altfel devin cleioși.
De abia după vreo 3 ore pâinea este răcită complet și poate fi pusă înapoi în formă.
Am tăiat felii fumoase de pâine fără glutem cu un cuțit cu lama lungă și zimțată.
Pâinea nu face firimituri și este perfect coaptă și la interior. Mai pică din fulgii de ovăz de deasupra dar nu-i niciun bai!
Priviți cât de bine arată această pâine simplă fără gluten pentru bolnavii celiaci!
Miezul este pufos, aerat, iar coaja este rumenită superb și uniform.
Uite așa se poate face acasă o pâine reușită fără gluten! Din franzela de față se pot tăia cca. 30 de felii de 1 cm grosime. Pâinea se păstrează bine 2-3 zile așezată în forma de cozonac și bine învelită cu hârtie de copt și ștergare groase de in, cânepă sau bumbac. Nu se bagă în pungi de plastic! Dacă se întărește un pic ea poate fi consumată prăjită la toaster sau transformată în sandvișuri calde (la presa specială).
Din același tip de mix fără gluten de la Dr. Schar am mai făcut alte 2 pâini. Una – gândită pentru crutoane sau bruschette care acompaniază supe cremă.
Și una – special gândită pentru a însoți platourile cu brânzeturi asortate și fructe
Cititorii nostri au incercat reteta!