Pâine naan cu unt și usturoi – rețeta de lipii indiene. Cum se face pâine naan cu usturoi, unt și verdețuri – la tigaie? Rețeta de naan bread cu drojdie. Cum se coace pâinea naan fără cuptor tandoor? Rețete de lipii de casă. Rețete de pâine cu usturoi. Rețete indiene.
Această pâine naan cu unt și usturoi este tipică bucătăriei indiene dar și popoarelor din centrul și vestul Asiei, din Myanmar, Indonezia sau din Caraibe. Lipii indiene cu iaurt. Flatbread sau turte cu bule mari, crocante și cu zone moi, pufoase. „Naan bread” a devenit populară în Europa după colonizarea Indiei de către britanici. Nu există o rețetă originală de naan dar sursele spun că aceste lipii se prepară, în mod tradițional, cu drojdie sau cu maia naturală. Unele versiuni moderne folosesc praf de copt în loc de drojdie, în detrimentul gustului preparatului final. Nici nu sunt curioasă să le încerc.
Genul acesta de lipii se pot servi simple, presărate cu brânză sau unse cu cremă de brânză, smântână groasă etc. Cel mai adesea ele sunt garnituri pentru diferite mâncăruri indiene cu sos (curries).
Am făcut pâine naan cu usturoi și unt pe post de garnitură lângă fantasticul butter chicken (pui cu sos cremos, în stil indian) – rețeta aici. O combinație perfectă!
Din cantitățile de mai jos rezultă 8 bucăți de pâine naan sau lipii indiene. M-am inspirat de aici.
Pâine naan cu unt și usturoi – rețeta de lipii indiene
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 40 minute
Ingrediente:
Cum se face pâine naan cu unt și usturoi – rețeta de lipii indiene?
Aluat dospit cu drojdie pentru pâine naan
Cum spuneam și în rețeta de butter chicken, mă bucur când găsesc scurtături benefice pentru anumite preparate. De exemplu: scurtarea timpului de gătire sau de dospire. De aceea am făcut aluatul pentru pâine naan direct în vasul de inox al Instant Pot-ului. Prietenii de la magazinul online magNET.ro mi-au oferit șansa de a găti cu un multicooker revoluționar: Instant Pot® Pro 6! O bijuterie de oală multifuncțională care gătește clasic, sub presiune, sous vide sau la abur, prăjește, rumenește, fierbe, dospește sau prepară iaurt.
Mai întâi am pus făina. Ea trebuie să fie una de calitate, bine uscată și cu min. 10% proteine (gluten)! Făina tip Manitoba sau cea ungurească pentru pizza sunt cele mai bune pentru acest tip de aluat dospit!
Într-un bol am pus iaurtul, apa călduță, laptele călduț, uleiul și sarea. În brutărie se lucrează cu grame (inclusiv la lichide) iar metoda cea mai simplă este să punem bolul gol pe cântar și să facem tara (aducem la 0). Punem primul ingredient și facem iar tara și tot așa. Sarea trebuie să fie min. 2% față de cantitatea de făină. Altfel pâinea va fi fadă. Am amestecat componentele lichide cu un tel.
Am pus drojdia uscată peste făina din bolul Instant Pot-ului și am turnat mixul de lichide peste ea.
Am frământat cu mâna (5 minute) un aluat moale, destul de lipicios. Nu mai puneți făină! Mai bine să fie un aluat mai moale decât unul prea dens.
M-am folosit de Instant Pot® Pro 6 pentru a dospi acest aluat de pâine naan.
Găsiți mai multe aparate de gătit sănătos (multicooker, air fryer etc) la prietenii de la magNET.ro. Până în 31.10.2021 aveți 10% reducere la orice produs Instant Pot de la linkul acesta. Codul de reducere este Savori10 și se aplică direct la coșul de cumpărături.
Am ales programul pentru prepararea iaurtului (Yogurt). Acesta va încălzi moderat cuva aparatului și astfel el va funcționa ca un dospitor. Am pus vasul în aparat, am închis capacul din dotare dar am lăsat pe deschis butonul de eliberare a presiunii (de pe capac).
Am lăsat aluatul la dospit fix 60 de minute. Apoi am deschis capacul și am scos oala din Instant Pot. Perfecțiune! Aluatul de lipii indiene a fermentat exact cum și cât trebuie. Este călduț, moale și și-a dublat volumul.
Cum se porționează și modelează aluatul pentru pâine naan sau lipie indiană?
Am cântărit aluatul (cca. 650 g) și l-am așezat pe blatul de lucru presărat cu puțină făină.
L-am divizat în 4 și apoi în 8 bucăți. Sunt cofetar-patiser și îmi plac lucrurile exacte așa că am cântărit fiecare bucată și le-am aranjat astfel încât să fie egale: la cca. 80 g fiecare.
Am format 8 bile de aluat pe care le-am tensionat prin adunarea marginilor la fundul lor și le-am tras un pic pe masă ca să le dau o formă frumoasă (shaping).
Bilele de aluat trebuie să se odihnească 10 minute pentru relaxarea rețelei de gluten. Le-am acoperit cu plastic ca să nu se usuce. Niciodată nu lăsăm dospiturile vraiște pentru că fac crustă la suprafață!
Cum se face untul clarificat topit cu usturoi pentru pâinile naan?
În acest răstimp am pregătit untul aromat pentru uns lipiile. Iată usturoiul și verdeața! Indienii folosesc coriandru proaspăt dar acesta nu este pe gustul tuturor și nici nu se găsește constant în magazinele de la noi. Pătrunjelul verde este o alternativă la acesta (doar din punct de vedere vizual și al prospețimii).
Am pregătit unt clarificat sau ghee așa cum am arătat aici.
Dacă aveți ghee gata preparat atunci îl topiți la foc mic. Am pus usturoiul trecut prin presă și un praf de sare. Pătrunjelul verde tocat îl voi presăra separat pe fiecare pâine naan.
Coacere pâinea naan cu usturoi și unt pe placă încinsă sau la tigaie
Această pâine naan se coace, în mod tradițional, într-un cuptor cilindric numit tandoor (sursa imaginii). Practic se face foc în interiorul lui (la fund) iar lipiile se coc fiind lipite de pereții încinși. Flăcările de jos rumenesc fața lipiilor.
Eu am găsit o versiune faină care imită efectele coacerii în tandoor: coacerea lipiilor pe placă metalică încinsă (fără ulei) completată de flacăra aragazului. Veți vedea cum se procedează. Plăcile acestea cu mâner sunt mari (cca. 30 cm diametru), sunt ieftine și se găsesc în piețe sau magazine de menaj (costă vreo 20 de lei). Eu le folosesc de ani de zile la coacerea vinetelor și ardeilor. Bineînțeles că acelea sunt negre și arată ca vai de ele. Nu uitați să spălați bine placa nouă cu apă fierbinte și detergent de vase deoarece este unsă cu vaselină industrială! Abia apoi se poate pune la încins pe ochiul mare al aragazului, la flacără medie.
Am scos prima bilă de aluat de sub pungă și am întins-o cu sucitorul pe masa aproape deloc înfăinată. Deja aluatul nu mai este lipicios și se lucrează ușor. Naan bread are, de obicei, formă ovală. Aluatul trebuie întins subțire, de max. 3 mm. La mine lipia întinsă a avut cca. 25 x 10 cm. Am umezit fața de sus a lipiei cu mâna udă. Important: pentru ca lipia să stea lipită de placa încinsă trebuie ca aluatul să fie bine umezit!
Apoi am pus lipia pe tabla încinsă, cu fața umedă lipită de ea. Aproape imediat au început să apară bășici mari și mici la suprafața pâinii.
Mi-am luat inima în dinți și am ridicat placa la 90 de grade, perpendicular pe aragaz. Uite că nu pică lipia de pe ea!
Am înclinat-o și mai mult și am tot plimbat-o pe deasupra flăcării deschise. Așa se coc lipiile indiene ca în tandoor! Au căldură din ambele părți. Efectiv am răsturnat-o complet deasupra flăcării și am tot mișcat-o stânga dreapta (la 5 cm de foc).
Ce fain se coace lipia! Am mai pus-o iar în poziție normală pe foc și apoi iar am răsturnat placa. Din 8 lipii doar 2 mi-au căzut de pe tigaie și asta pentru că nu le-am umezit cum trebuie. Nu-i niciun bai, dacă aveți pregătit un clește de bucătărie atunci salvați imediat lipia aterizată peste flacără. Iaca, pică ceva făină pe arzător dar se curăță la final.
Puteți coace pâinea naan și clasic, întorcând-o cu spatula în tigaie dar bulele faine se vor turti. E păcat să nu încercați această metodă!
Am scos lipia coaptă pe o farfurie și am uns-o cu untul topit cu usturoi. Am presărat-o cu pătrunjel verde. Am continuat similar cu restul de 7 bucăți de aluat. Acestea se clădesc peste prima plăcintă din farfurie și se ung la fel.
În total am obținut 8 bucăți de pâine naan cu unt și usturoi.
Servire pâine naan cu unt și usturoi – rețeta de lipii indiene
Nu vă pot descrie cât e gustoasă această pâine naan! O lipie cu zone crocante (bulele) și zone moi. Gustul intens de unt și aroma de usturoi le completează perfect.
Iat cum arată o lipie inIna pe verso: este coaptă perfect. Sunt delicioase calde dar și reci. Eu am mâncat una a doua zi și a fost foarte gustoasă. Se pot presăra cu brânză rasă, se pot unge cu smântână sau cu cremă de brânză.
Noi le-am mâncat alături de deliciosul butter chicken – pui în stil indian cu sos cremos de roșii cu unt și smântână. O nebunie! Și pe acesta l-am pregătit la Instant Pot® Pro 6 iar orezul l-am fiert printr-o metodă inedită (pot-in-pot sau oală-în-oală) împreună cu restul mâncării. Rețeta o găsiți aici.
Sunt sigură că v-am stârnit pofta cu această pâine naan cu unt și usturoi și că veți încerca rețeta de lipii indiene!
Mai multe aparate de gătit sănătos (multicooker, air fryer etc) găsiți aici, la prietenii de la magNET.ro.
Iată avantajele noului Instant Pot®Pro:
- Gătiti până la 6 portii: Perfect pentru familiile numeroase, pregătirea mesei și gătirea lor, preîncălzire cu 20% mai rapid și gătit cu până la 70% mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic decât alte metode.
- Aragaz sub presiune 10-în-1. Aragaz lent, sous vide, tigaie pentru sote, aragaz pentru orez / cereale, sterilizator, aparat pentru iaurt, încălzitor pentru alimente, brutar pentru prăjituri și abur
- 28 de programe personalizabile. Pentru gătit cu o singură atingere pentru o selecție a celor mai esențiale mese.
- 5 programe preferate. Pentru acces cu o singură atingere la propriile rețete speciale
- Afișaj LCD. Mare cu litere și cifre strălucitoare, îndrăznețe, pentru un control ușor și intuitiv
- Oala interioară. Este fabricată din oțel inoxidabil, cu un strat de aluminiu extra-gros de 3,5 mm pentru o încălzire mai rapidă, mai eficientă și un fund plat pentru o coacere și o sotare optimă.
- Mânerele Easy Grip. De pe vasul interior permit ridicarea și transportul ușor și blochează vasul în poziție pentru o prăjire perfectă. Oala interioară este compatibilă cu blaturi electrice, ceramice și cu inducție, plus cuptor.
- Capac inovator de etanșare automată. Cu protecție termică adăugată comutator ușor de eliberare a aburului cu capacitate difuzivă avansată, pentru a reduce zgomotul și a preveni stropirea pe tejghea.
- Alertă de memento. Pentru lansarea aburului cu presetări de 5 și 10 minute.
- Compatibil cu tava QuickCool. Opțional (vândută separat) care permite eliberarea cu 50% mai rapid la aburului.
- Capac și oală interioară. Sunt compatibile în mașina de spălat vasele pentru o curățare rapidă și ușoară, plus caracteristici de siguranță dovedite, inclusiv Overheat Protection ™ și capac de blocare sigură.