Papricas de pui la slow cooker – cu galuste de faina sau cuscus (tarhana). Gatit la slow cooker (Crockpot) sau in oala normala, cu ceapa, usturoi, paprica (boia) si servit cu smantana. In zonele tarii vorbitoare de limba maghiara cat si in tarile Europei Centrale (Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria) papricasul de pui (csirkepaprikas) e un fel de mancare „ca la mama acasa”.
Cand cineva pomeneste de papricas de pui, toata lumea da capul pe spate si zice…ah daaaa….hmmmm….asta da mancare buna. Fiecaruia ii aminteste de ceva: de copilarie, de bunici, de viata la tara. Si daca e facut si cu galuste e fantastic… si toata lumea cade pe ganduri si isi aminteste de vreun eveniment de care se leaga acest fel.
Desi este un fel banal, acest papricas de pui are un statut special in randul mancarurilor. Elementul principal este paprica (boiaua) de casa. Boiaua adevarata se face doar din pulpa de ardei nu si din cotoare si seminte. Papricasul de pui adevarat se poate face si in ceaun, afara, in natura, la foc foarte mic si cu multa rabdare.
Aici gasiti reteta clasica ungureasca a papricasului de pui gatit in cratita pe aragaz.
Varianta de papricas de pui cu galuste prezentata aici este una mult mai dietetica si mai usoara decat papricasul clasic deoarece NU contine ceapa prajita in ulei si nici rantas de faina. Gustul final este la fel de placut ca si in varianta clasica.
Reteta de galuste de faina o gasiti aici:
Langa acest papricas de pui gatesc adesea cuscus (tarhana, aluat „razalit”) – reteta aici:
Aceasta reteta de papricas de pui este potrivita pentru Dieta Rina – ziua de proteine (fara galuste si smantana!), langa o salata de cruditati (vezi ).
Papricas de pui la slow cooker
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire
Timp Total
15 minute
Cel mai bun papricas de pui cu galuste iese din pui intreg, cu spate, sa fie cat de multe oase, sa avem si pulpe si aripi si de toate. Se transeaza puiul in bucati si se sareaza si se condimenteaza bine de tot.
Se rad ceapa si morcovii, rosiile se taie marunt, la fel si ardeii. Se amesteca totul bine de tot si se aseaza in slow cooker cu foarte putina apa, cel mult 200 ml. Se lasa la gatit 3-4 ore pe pozitia LOW.
Daca nu aveti slow cooker, se poate face si in oala obisnuita, pe foc. Se fierbe vreo ora buna, adaugand apa din cand in cand pentru formarea sosului delicios. Daca sosul e prea mult, lasati sa se scada un pic. Se mai condimenteaza dupa nevoie si se mai pune paprica (boia) pentru gust si culoare.
Se serveste cu si cu smantana. Deasupra se poate presara cu patrunjel sau marar verde. Un papricas de pui cu galuste delicios.
Iata si acest papricas de pui alaturi de cuscus (reteta aici).
Aici gasiti mai multe retete cu carne de pui: