Pasta de ardei/ bulion de ardei pentru iarna din doar doua ingrediente este cea mai simpla reteta de pasta de ardei. Este concentrata, cu textura placuta, colorata frumos, fara chimicale sau conservanti.
Toamna se numara conservele, asa ca ne umplem camara cu acestea.
Pasta de ardei groasa, consistenta, gustoasa si aromata, fara conservanti, este foarte buna pentru a da gust si culoare mancarurilor, asa ca va invit sa o faceti si voi.
Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de bulion de ardei si poate fi folosita pentru a pregati tocanite, gulas, paprikas, ciorbe sau alte preparate cu sos (paste, legume la cuptor, etc).
O puteti pastra in congelator, caz in care nu trebuie sa o mai fierbeti sau in borcane, daca este fiarta iar borcanele sunt sterilizate.
Asa cum spunea, aveti nevoie de ardei si sare. Puteti folosi ardei kapia, ardei gras, gogosari sau din toate. Sarea trebuie sa fie neiodata, speciala de muraturi, altfel conservele nu tin peste iarna.
Este important sa folosesti borcane si capace bine spalate si sterilizate. Capacele trebuie sa se inchida ermetic.
Daca nu reusesti sa umpli un borcan pentru a-l steriliza iti recomand ca acea cantitate de pasta de ardei sa o pui in congelator sau o pui in frigider si o folosesti in zilele urmatoare.
Iti recomand sa speli ardeii foarte bine si sa ii cureti de cotoare si seminte, apoi sa indepartezi nervurile.
Ardeii ii vei pasa cat mai fin posibil cu ajutorul robotului. Daca nu ai robot poti folosi masina de tocat.
Vei folosi doar sare neiodata, speciala pentru muraturi, altfel pasta de ardei nu va rezista peste iarna.
Aceasta va fi fiarta pana cand scade lichidul cat mai mult posibil. Cantitatea trebuie sa scada cel putin la jumatate din momentul in care ai pus-o in oala.
In aceea ce priveste vasul in care fierbi bulionul de ardei iti recomand sa alegi o oala cu deschidere care si destul de inalta, astfel incat in tipul fierberii sa nu te arzi cu stropii ce incap sa sara cand se ingroasa pasta.
Torni pasta fierbinte in borcanele sterilizate, pastrate in cuptorul cald pana la momentul in care le folosesti.
Timpul de sterilzare incepe in momentul in care apa incepe sa fiarba.
Dupa sterilizare iti recomand sa lasi borcanele sa se raceasca incet, in apa in care au fiert.
Daca ai beci sau camara foarte racoroasa vei avea surpriza sa constati ca aceasta conserva rezista peste un an.
Poti face pasta de ardei folosind fie ardei kapia, ardei grasi sau gogosari, fie toate aceste soiuri de ardei.
Daca vrei ca pasta sa fie picanta poti adauga un ardei iute sau fulgi de ardei iute.
Ardeii kapia au coaja mai subtire decat cei grasi, iar gogosarii sunt mai dulci.
Pe langa gustul bun, consumul de ardei stimuleaza digestia si previne anemia.
Alte conserve de sosuri pentru iarna, 100%naturale, gasesti mai jos:
Pe blog gasesti foarte multe retete de conserve naturale. Toate au primit aprecieri de la cei care le-am mancat sau le-au pregatit.
Ingrediente:
1.5 kg ardei kapia
15 g sare neiodata
PREPARARE:
Pentru inceput las modul de preparare in format video.
Iata si explicatiile scrise:
Pentru inceput am spalat si uscat ardeii, i-am curatat de cotoare si seminte si i-am taiat in bucati mai mici, ca sa fie mai usor de tocat.
Cu ajutorul unui robot i-am pasat pana la o consistenta fina. Puteti molosi si un mixer vertical sau masina de tocat.
Am pus ardeii la fiert intr-o oala larga si inalta.
Am adaugat sarea, am amestecat si i-am lasat sa fiarba in jur de 20 minute sau pana cand nu mai exista lichid.
Daca vreti ca pasta sa fie si mai fina puteti folosi un mixer vertical direct in oala, cu 5 minute inainte sa opriti focul.
Am turnat pasta de ardei in borcane sterilizate in prealabil si am le-am infiletat.
Din 1.5 kg ardei am obtinut 2 borcane de 400 ml si un catron foarte mic.
Pentru ca pasta de ardei sa reziste in camara am sterilizat suplimentar borcanele, punandu-le la fiert intr-o oala in jur de 30 minute.
Le-am lasat sa se raceasca peste noapte in oala, apoi le-am pus in camara.
Daca iti place mancare picanta poti pune si ardei iute.
Pasta mea de ardei este gustoasa, simpla si usor de facut cu culoare frumoasa si consistenta perfecta.
Va fi utilă la iarna, cand voi pregati gulas, ciorbe sau tocanite.
Dupa ce deschizi borcanul, daca nu folosesti toata compozitia, il vei pastra in frigider.
Poti turna putin ulei dupa ce l-ai deschis, astfel incat pasta de ardei sa nu prinda floare daca nu o folosesti in 7-10 zile.
Pasta de ardei este pur si simplu savuroasa asa ca abia astept sa o folosesc pentru a pregati gulas de porc.
Iata ce textura frumoasa are!
Iti doresc si tie spor la pus in borcane pasta de ardei / bulion de ardei!