Pastă de corcodușe sau zarzăre la borcan sau la congelator – rețeta de bulion sau acreală pentru ciorbe. Bulion de zarzăre sau corcodușe. Cum se face zeama de corcodușe verzi pentru acrit ciorbele? Corcodușe la borcan. Corcodușe pentru ciorbe.
Tatăl meu a fost student la Politehnica din București (în anii ’60) și are anumite nostalgii cu privire la câteva feluri de mâncare descoperite acolo, nemaiîntâlnite în Ardealul natal. Una dintre ele este ciorba acrită cu pastă de corcodușe. Această pastă pentru acrit ciorbe (sau bulion de corcodușe) se poate prepara atât din corcodușe cât și din zarzăre și se poate păstra atât la borcan cât și sub formă de cubulețe congelate (monoporții). Metoda congelării este mult mai practică: ușurează mult munca, este foarte igienică și preparatul nu își pierde calitățile.
Să știți că am preparat mai multe conserve din corcodușe (vă las rețetele la final) și vă îndemn să le încercați. Corcodușele murate (picante) sunt o garnitură foarte bună pentru fripturi sau cărnuri la grătar iar rețeta lor o găsiți aici.
Din aceste cantități rezultă 4 borcane de 200 ml cu pastă de corcodușe sau bulion de zarzăre precum și o folie de cubulețe congelate (depinde de mărimea pungilor).
Pastă de corcodușe sau zarzăre la borcan sau la congelator – rețeta de acreală pentru ciorbe
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 40 minute
Ingrediente:
Cum se face pastă de corcodușe sau zarzăre la borcan sau la congelator – rețeta de acreală pentru ciorbe?
Cum se pregătesc zarzărele sau corcodușele verzi pentru bulion?
Am cules corcodușele, le-am sortat și apoi le-am spălat bine. Nu trebuie să le îndepărtați codițele. Unii nu fac dinferența între corcodușe și zarzăre (vezi Wikipedia) dar, totuși, zarzărele seamănă mai mult cu niște caise mici (cu puf). Ambele variante se pot transforma în pastă acră.
Le-am pus la fiert într-o oală cu apă rece (atât cât să le acopere).
Mod de preparare pastă acră de corcodușe sau zarzăre – bulion pentru iarnă
Cum se fierb corcodușele verzi?
După ce au dat în clocot, am fiert corcodușele circa 5 minute, la foc mic. Ideea e ca pielița lor să pleznească. Am oprit fierberea și am început să scot cu spumieră corcodușele fierte și le trec printr-o strecurătoare sau sită.
Apa rămasă am păstrat-o pentru a mai dilua pasta de corcodușe la final, după pasare.
Cum se pasază corcodușele fierte?
Pasarea corcodușelor este destul de anevoioasă. Dacă folosiți sită, aceasta se înfundă destul de repede, dar poate aveți un pic mai mult spor. Eu am ales să le pun într-o strecurătoare.
Vedeți cum apar sâmburii și încetul cu încetul pulpa trece prin găuri.
Am obținut 650 g produs strecurat (pastă densă sau bulion de zarzăre) și am completat cu 350 g din apa în care au fiert. Am obținut astfel 1 kg de pastă de corcodușe gata de îmbuteliat sau de congelat pentru iarnă. Eu am pus și 25 g de sare care este un conservant natural.
Cum se conservă bulionul de corcodușe verzi la borcan sau în pungi pentru congelator?
Am sterilizat borcanele și capacele aferente. Borcanele se sterilizează astfel cum am explicat detaliat aici.
Am pus pasta de corcodușe în câteva borcane sterilizate dar am umplut și o pungă pentru cuburi de gheață. Aceasta va merge în congelator.
Am închis rmetic borcanele cu capacele din dotare și le-am sterilizat la Bain Marie aproximativ 20 de minute din momentul în care au început să fiarbă. Detalii despre metoda de sterilizare a conservelor găsiți aici.
Păstrare pastă de corcodușe sau zarzăre la borcan sau la congelator – rețeta de acreală pentru ciorbe sau bulion de zarzăre
După răcire, borcanele cu pastă acră de corcodușe sau zarzăre (bulion) se pot pune pe rafturile cămării. Ele rezistă bine și 2 ani. După desfacerea unui borcan acesta trebuie păstrat la frigider.
Iată și varianta congelată. Aveți la dispoziție monoporții pe care le puteți doza mai ușor.
Pasta de corcodușe se adaugă la final în ciorbe pentru a le acri, după gust.
În introducere v-am promis mai multe rețete cu corcodușe. Compot de corcodușe – rețeta aici.
Dulceață de corcodușe – vezi aici.
Marmeladă sau pastă de corcodușe – vezi aici.
Gem de corcodușe – rețeta aici.
Chisăliță de fructe îngroșată cu mălai – rețeta aici.
Sau chisăliță simplă cu corcodușe și alte fructe – rețeta aici.
Sunt sigură că veți încerca această rețetă tradițională de pastă de zarzăre sau corcodușe verzi – la borcan sau la congelator!
Aici găsiți și rețeta borșului tradițional preparat acasă de la zero – fără huște.