Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie0 (0)

Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie. Cum se face pasta din jumări de porc pentru pogăcele? La ce se folosește pasta fină de jumări? Rețete tradiționale. Rețete cu jumări și untură de porc.

Pasta de jumări simplă sau cu ceapă roșie este o specialitate din zona fostului Imperiu Austro-Ungar. Apare cu precădere în zona Ardealului, în Ungaria si zonele de graniță ale Austriei cu Ungaria, respectiv în Burgenland. În limba maghiară se numește „tepertökrém„. În Ungaria se găsește de cumpărat în variantă natur și cu ceapă roșie, la caserole de 250 g. În Austria și Bavaria această pastă din jumări se numește Grammelschmalz sau Griebenschmalz și se servește unsă pe felii de pâine. Este adesea acompaniată de ceapă tocată, castraveciori murați sau cubulețe acrișoare de măr (sursa).

Cât de delicioase sunt pogăcelele cu jumări (tepertös pogácsa, Grammelpogatschen)! Rețeta lor o găsiți aici.

Despre pasta din jumări

În fiecare an facem jumări și untură din slănină de porc – rețeta aici. Jumările sunt fain rumenite iar untura este albă, aromată și foarte gustoasă.

Pasta tarinabilă de jumări se face prin măcinarea jumărilor. Se poate prepara fie natur (doar cu jumări, sare, piper și un adaos minim de untură), fie cu ceapă roșie sau (rar) cu muștar. În general nu se pune usturoi și nici paprică (boia) sau chimen.

Se poate face pastă și din jumări de gâscă sau rață – vezi aici cum se fac acestea.

Dacă doriți să faceți o pastă pentru pogăcele atunci veți prepara varianta natur sau eventual cea cu ceapă roșie. Variantele cu ceapă sau cu usturoi sunt pentru consum imediat deoarece aceste legume cresc perisabilitatea acestei paste de jumări.



Dacă doriți să aveți în frigider o pastă de jumări care să reziste timp mai mult (până la 2-3 luni) atunci sub nicio formă nu adăugați ceapă sau usturoi pentru că acestea lasă apă, se oxidează și devin indigeste. Pasta cu ceapă sau usturoi se consumă în 1-2 zile.

Culoarea pastei de jumări este ușor portocalie de la jumările care au fost rumenite corect. Dacă jumările sunt fără culoare (albicioase) atunci și pasta va avea o culoare neapetisantă, palidă. Unii adaugă un pic de boia (paprika) pentru culoare (dar în general nu se pune).

Noi avem mereu în frigider un borcan cu pastă simplă de jumări (cu sare și piper). În copilarie tata ne făcea pâine prăjită unsă cu ea. Un deliciu! Deasupra așeza rondele subțiri de ceapă roșie.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 350 g pastă de jumări simplă sau cu ceapă.

Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire

Timp Total

5 minute

Ingrediente:



 

Cum se face pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie?

Ingrediente pentru pastă din jumări de porc cu ceapă roșie sau simplă, cu sare și piper

Am folosit jumări de casă, frumos și corect rumenite, untură și o ceapă roșie. Aceasta trebuie consumată în maxim 2 zile.

Mod de preparare pastă fină din jumări de porc

Am pus jumările într-un procesor alimentar echipat cu cuțite (chopper). Bunica folosea mașina de tocat (manuală) echipată cu sită fină. Pasta ieșea mai grunjoasă decât cea procesată electric. Dacă se trecea de 2 ori prin mașina de carne atunci pasta ieșea mai fină.

Am mărunțit bine de tot jumările, apoi am adăugat untura, sarea și piperul. Atenție la sare! Dacă jumările sunt sărate trebuie să fiți precauți. Pasta din jumări cere destul de mult piper, așa că nu m-am zgârcit. Untura se pune pentru extra cremozitate dar NU este necesară dacă alegeți varianta cu muștar.

Așa arată pasta de jumări procesată bine: are textură extrafină. După gust puteți alege și o variantă mai grunjoasă, dar nouă ne place această pastă fină de jumări.

În final am adăugat si ceapa roșie tocată. Am procesat-o câteva secunde împreună cu crema de jumări. După gust puteți adăuga la final 1-2 lingurițe de muștar dar atunci NU mai puneți untură!



Servire pastă din jumări de porc cu sau fără ceapă

În 5 minute am făcut o minunată pastă cu jumări cu ceapă roșie.

Se poate servi pe paine proaspătă albă sau neagră, pe pâine prăjită. Întotdeauna o garnisim cu cubulețe sau rondele subțiri de ceapă roșie. Cum spuneam mai sus, puteți face pastă simplă de jumări (cu sare și piper) pe care să o garnisiți cu ceapă în momentul servirii. Nu e nevoie să puneți ceapa în compoziție.

Dacă sunteți amatori de specialități tartinabile atunci vă recomand și pasta din șuncă afumată măcinată – rețeta aici. Este o specialitate austriacă din Stiria (Steiermark) și se sevește cu hrean ras și semințe de dovleac.

Cred că v-am făcut poftă cu această pastă de jumări simplă sau cu ceapă și că veți testa  rețeta noastră ardelenească de familie!

Aici găsiți mai multe rețete de aperitive și gustări.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]