Paste cu dovleac si ceapa caramelizate. Dovleac caramelizat in cuptor, uns cu ulei de masline si condimentat bine cu sare, piper, pudra de chili. Inele de ceapa rumenite si ele in aceeasi tava. Se pot manca asa, ca gustare calda dar merg foarte bine si asezate peste niste paste cu sos de smantana si vin dulce si parfumat de Madeira.
Pastele folosite in aceasta reteta sunt fara gluten, de la Nutrient Solutions care ofera spre vanzare produse alimentare FARA GLUTEN, fabricate de renumita firma Dr. Schär. Reteta aceasta de penne cu sos cremos si dovleac caramelizat face parte din campania initiata de Ruxandra de la Gourmandelle Lifestyle Blog. Bloggerii culinari gatesc retete fara gluten.
Dintr-un dovleac mediu imi ies 2-3 feluri de mancare: supe, paste, bruschette. Imi plac foarte mult supele-crema din dovleac (am publicat deja doua retete: si una ). A venit randul pastelor. In cosul cu produse pentru test primit de la Dr. Schär am gasit 3 tipuri de paste uscate, fara gluten: penne, fusilli si spaghetti. Am decis sa gatesc penne cu dovleac caramelizat si inele de ceapa rumene, in sos cremos de frisca pentru gatit aromatizat cu vin de Madeira.
Am mai pregatit un fel de paste cu ciuperci si dovlecel (reteta aici).
Paste cu dovleac si ceapa caramelizate
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 35 minute
Am inceput cu felierea dovleacului in fasii semicirculare subtiri (de 0,5 cm). Am curatat si ceapa si am taiat-o rondele. Am folosit o jumatate de ceapa „mamut” de aproape 500g, foarte zemoasa si placuta la gust.
Am incins cuptorul la 220 C. Am pregatit o tava cu hartie de copt si am asezat in ea feliile de dovleac si ceapa, pe un singur strat. Le-am stropit cu ulei de masline si le-am masat bine cu mainile ca sa ma asigur ca s-au uns pe toate partile. Le-am condimentat cu sare, piper si pudra de chili si le-am dat la copt pentru 20 de minute la 220 C.
Intre timp am pus apa la fiert pentru paste impreuna cu 1 lingurita de sare. Vreau sa fie gata deodata. Cand apa a inceput sa clocoteasca am pus la fiert penne-le fara gluten si le-am lasat conform indicatiilor de pe pachet: 9-10 minute. Intre timp a piuit si cuptorul – semn ca s-au copt dovleacul si ceapa. Ce bine miros!!! Ce bune vor fi aceste paste cu dovleac caramelizat!
Si ce fain s-au rumenit!! Ard inca dar trebuie sa gust macar o feliuta! Nebunie de bune si dovleacul si ceapa! Sarate si condimentate, cu nota dulceaga de caramel – iti vine sa manaci toata tava, asa, la botul calului. Sigur le voi mai face pe post de gustare calda, de ciugulit.
Hai sa fac repede sosul pentru paste. Nimic special. Am incalzit 50 ml de vin dulce de Madeira intr-o tigaie si l-am lasat sa clocoteasca cateva secunde. Parca a inceput sa se lege un pic…fara sa se caramelizeze. Am stins totul cu 100 ml de frisca lichida pentru gatit si am condimentat cu sare si piper. Am mai lasat tigaia sa clocoteasca molcom vreo 3 minute si gata. Intre timp s-au fiert si pastele. Le-am scurs si le-am aruncat in tigaia cu sos. Au inceput sa absoarba sosul delicat de frisca cu Madeira.
Mod de servire Paste cu dovleac si ceapa caramelizate
Gata. Putem trece la masa. Fiecare a primit cate o farfurie de paste cu dovleac desupra carora am impartit frateste delicioasele felii caramelizate de dovleac si ceapa. Cine vrea isi pune si cateva nuci. Si parmezan (de care am uitat complet).
Noua ne-au placut extrem de mult aceste paste fara gluten si garnitura caramelizata de dovleac cu ceapa!
Dig in! Eu mi-am pus si nuci in farfurie.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de paste: