Paste cu dovlecei, ciuperci si lamaie – le fac destul de des, mai ales cu dovlecei zucchini (care sunt mult mai cremosi si fragezi la consistenta). In general folosesc spaghetti la aceasta reteta iar in cazul de fata acestea au fost , oferite spre testare de Nutrient Solutions care ofera spre vanzare produse alimentare fabricate de renumita firma Dr. Schär. Este una dintre retetele participante la proiectul-concurs gazduit de Ruxandra de la Gourmandelle Lifestyle Blog.
Pastele fara gluten sunt special create pentru persoanele care sufera de boala celiaca si consituie o alternativa la pastele clasice. In cosul cu produse de test am gasit 3 pachete de paste fara gluten (penne, fusilli si spaghetti) si am decis sa le testez pe toate, in 3 retete diferite.
Dovleceii clasici sau zucchini se gasesc si in extrasezon in supermarketuri. Chiar daca pretul celor de import este destul de piperat nu este nevoie de mai mult de o bucata medie (cca. 400g) pentru a prepara 3 portii de spaghetti cu zucchini si ciuperci. Am folosit ciuperci proaspete, champignon albe dar daca aveti la indemana ciuperci de padure (galbiori, hribi etc) nu ezitati sa le folositi la acesta reteta! Au un gust si o aroma deosebite.
Paste cu dovlecei, ciuperci si smantana
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 25 minute
Timp Total: 40 minute
Am pus apa cu sare la fiert pentru paste. Vreau sa fie gata deodata: sosul facut si pastele fierte.
Am inceput cu spalarea si taierea pe lung in doua a dovlecelului. Am pastrat coaja verde de la zucchini pentru ca este mult mai subtire decat cea a dovlecelului clasic. Am scobit cu o lingurita semintele din cele doua jumatati si am obtinut doua „barcute”. Cu un cutit cu lama mai lunga si ascutita am taiat pe lung fasii late de 1 cm.
Am spalat ciupercile si le-am taiat felii.
Am taiat rondele ceapa verde si am feliat cateii de usturoi. Bastoanele lungi de zucchini le-am portionat in bucati mai mici, lungi de cca. 5 cm.
Intr-o tigaie antiaderenta mai incapatoare (ca sa-mi incapa in ea la final si pastele fierte) am asezat ceapa verde si usturoiul impreuna cu o bucatica de unt si un praf de sare.
Le-am calit 3-4 minute la foc mediu pana cand ceapa s-a inmuiat usor si a devenit translucida. Am avut grija sa nu se rumeneasca. Am adaugat ciupercile taiate felii si am amestecat din nou. Ciupercile isi lasa apa in tigaie si incepe sa se formeze un sos impreuna cu untul topit.
Intre timp a inceput sa clocoteasca si apa cu sare si am pus pastele la fiert. Le-am gatit conform instructiunilor de pe pachet (10-12 minute). Am calit si ciupercile 8-10 minute, pana s-au inmuiat. Ultimele adaugate in tigaie sunt bastonasele de zucchini, care au timp de gatire scurt. Daca-i puneam mai repede s-ar fi dezintegrat.
Am lasat 5 minute dovleceii la gatit si am marit un pic flacara de sub tigaie. Am amestecat mereu cu o spatula, cu grija, intorcand bucatelele de legume din tigaie. Am testat o bucatica de zucchini si mi-a placut ca este gatit la exterior si putin crocant in mijloc. Exact cum doream! Am sarat si piperat bine amestecul si am turnat frisca pentru gatit. Ce bune sunt aceste paste cu dovlecei!
Am lasat sa dea 2-3 clocote si sa se lege un pic, nu mai mult de 3 minute. Gata! Pastele sunt fierte, legumele sunt gatite. Am ras coaja de lamaie peste tigaie, dupa ce-am stins focul sub ea. Ce aroma faina de vara! Lamaia le da o alta viata acestor paste cu dovlecei.
Am strecurat pastele fierte (am pastrat o ceasca de apa fierbinte in care au fiert) si le-am trantit in tigaia cu legume. Am turnat si ceasca de apa fierbinte ramasa de la fiert (cam 2 polonice). Ajuta la formarea sosului. Am amestecat foarte usor cu spatula ca sa nu rup pastele sau sa nu zdrobesc bastoanele de dovlecei. Am vrut ca spaghetti sa fie bine invaluite de sosul catifelat si aromat din tigaie. La masa! Parmezanul ras si-l presara fiecare direct in farfurie. Paste cu dovlecei, ciuperci si lamaie – rapide si gustoase.
A fost batalie pe pastele acestea cu zucchini, ciuperci, smantana, lamaie si parmezan.
Noua ne plac foarte mult si le facem destul de des. Va indemn sa le incercati macar o data!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete fara gluten: