Pasteta de ficat din lebar sau conserva reteta de pe vremuri
5 (2)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Pasteta de ficat din lebar sau conserva reteta de pe vremuri

Pasteta de ficat din lebar sau conserva reteta de pe vremuri – o rețetă simplă și rapidă pentru nostalgicii gustului autentic. Cum să transformi conservele de pateu într-o delicioasă pastă de ficat? Pateu de casă pentru aperitivele perfecte.

Vă mai amintiți de acele vremuri (anii ’70-’80) când pateul de ficat era transformat într-o pastă delicioasă fără gătire, ideală pentru a fi unsă pe pâine sau folosită la umplerea ouălor? Pateul de ficat de casă era un adevărat deliciu în acele momente și mergea perfect cu ouă fierte și castraveți murați. Gustul acru al castraveților se potrivea minunat cu pateul de ficat și îmi aduce aminte de zilele de grădiniță.

În alte momente, când se terminau mezelurile făcute în casă, obișnuiam să achiziționăm un lebar (mai moale) de la producătorii locali și, dacă nu ni se părea suficient de gustos sau bine condimentat, îl transformam rapid în pastă. Adăugam sare, piper, nucșoară, unt, ceapă și orice lipsea pentru a-l îmbunătăți. Dacă nu găseam carne proaspătă, puteam utiliza și conservele de carne în suc propriu.

Am publicat deja o rețetă clasică de pateu făcută de la zero din ficat de porc, vitel sau pui, gătită cu multă ceapă, cognac, unt și condimente, decorată cu ouă fierte, pătrunjel și acoperită cu un strat subțire de aspic pentru protecție.

Așa am ajuns să creez această rețetă, în speranța de a aduce înapoi gustul autentic al pateului. Și am reușit! Vă prezint cantitățile pentru aproximativ 10-12 porții de pateu de ficat din conservă sau lebar. Este o pastă satiosă și nu trebuie pregătită în cantități mari, mai ales când există și alte gustări pe masă. Este potrivită și pentru consumul zilnic. Dacă aveți încredere în conservele de carne de pe piață, le puteți folosi în locul lebarului tradițional.

Pasteta de ficat din lebar sau conserva reteta de pe vremuri

Timp de preparare: 5 minute



Timp de gatire: 50 minute

Timp Total: 5 minute

Ingrediente:

CUM SE FACE PASTETA DE FICAT DIN LEBAR SAU CONSERVA RETETA DE PE VREMURI?

ingrediente pentru pasteta de ficat din lebar sau conserva

Mi-am pregatit pateul scos din mat, ceapa rosie tocata fin si ouale fierte. Untul a fost unul gras (cu 82% grasime) si moale, scos din frigider cu macar o ora inainte de preparare. Se vede ca lebarul a fost macinat destul de mare si cam sec. Ouale tari le-am fiert 8 minute. Le-am lasat la racorit in apa rece si apoi le-am decojit. Puteti pune si 3-4 oua daca doriti.

CUM SE CONDIMENTEAZA SI MIXEAZA PASTETA DE FICAT?

Pe vremuri mama toca si ouale marunt (sau le dadea prin razatoarea cu ochiuri mici), freca untul moale cu mixerul de mana intr-un castron si adauga treptat pateul de ficat. In final punea si ouale rase si condimentele. In ziua de azi avem procesoare de bucatarie sau blendere de mana si putem obtine o pasteta mult mai fina.

In vasul procesorului am pus toate ingredientele: pasta de ficat, ouale fierte, ceapa, untul moale, piper macina proaspat (mozaic), putina nucsoara rasa si un strop de sare. In plus, am pus si o lingurita de Armagnac (puteti pune congnac,whiskey sau alt brandy).

Am procesat totul timp de cateva secunde si… gata! Am obtinut o pasteta de ficat extrafina, extra-aromata si super gustoasa! Am mai gustat de sare si i-am mai pus un pic.



SERVIRE SI PASTRARE PASTETA DE FICAT DIN LEBAR SAU CONSERVA

Am transferat pasteta de ficat intr-o forma ceramica potrivita si am decorat-o cu putina verdeata – micro plante.

Nu va pot povesti cat de cremoasa, fina si aromata este pasteta!

Daca doriti sa faceti oua umplute este suficient sa amestecati 2-3 de linguri din aceasta pasta de ficat cu galbenusul fiert al oualor si sa le umpleti cu ajutorul unui pos cu dui simplu sau stelat.

Pasteta de ficat a avut un succes imens la Revelion! Toata lumea a fost surprinsa de finetea, gustul si aroma ei.

Pasteta de ficat se pastreaza la frigider timp de 2-3 zile, acoperita cu folie de plastic lipita de suprafata ei si de taietura (locul de unde ati scos pateul cu lingura). Daca se inchide un pic la culoare puteti indeparta acele portiuni.

Sper ca v-a placut aceasta reteta simpla si rapida de pasteta de ficat din lebar sau conserva si ca o veti testa in curand!

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.



Votează această rețetă
[Total votanți: 2 Nota medie: 5]