Pastrav la gratar marinat si umplut cu usturoi, unt si verdeturi. O reteta simpla de pastrav la gratar sau la tigaie. Pastrav umplut cu unt si usturoi. Pastrav cu legume la gratar. Pastravi prajiti la tigaie sau la gratar in aer liber. Marinada pentru peste cu usturoi, marar si lamaie. Cum se marineaza pestele? Cum prajim pestele astfel incat sa nu se usuce?
Sunt mare amatoare de peste rapitor iar acest pastrav la gratar este pur si simplu grozav! Pielea lui este rumena iar carnea ramane frageda si suculenta. Nu-mi place pestele uscat si sec si de aceea am grija sa-l gatesc corect. Pastravii sunt pesti cu carne slaba care necesita un pic de „ajutor” – ulei de masline, unt. De aceea fac pastrav umplut cu unt, usturoi si verdeturi.
Sunt clujeanca la origini si in copilarie mancam foarte des pastrav la gratar sau prajit la tigaie. Ieseam la iarba verde pe Somesul Cald si pescuiam pastravi in apele reci si repezi ale acestuia. Sa nu va duca in eroare numele raului… era rece ca gheata! Va spun din proprie exeprienta pentru ca am alunecat de multe ori in apele lui in timp ce topaiam pe pietrele din albie Era apa mica, ca la orice rau de munte, insa limpede si cristalina. Nu erau peturi si gunoaie pe vreme aceea… Vedeti un video fain cu pastravii din Somesul Cald la finalul retetep!
Ca sa reziste la transport pana acasa, pastravii erau inveliti in cetina de brad si ziare umede. Imi amintesc perfect acea aroma de padure reavana care ne inunda bucataria cand mama desfacea pachetul cu pastravi. Pestele proaspat este mult mai gustos decat cel congelat asa ca mama se apuca de treaba imediat: ii eviscera, ii curata de solzi si ne intreba cum vrem sa-i mancam: pane (in crusta de malai sau pesmet – vezi aici reteta), la cuptor, la tigaie sau la gratar. Cei la gratar ne placeau cel mai mult mai ales daca erau umpluti cu unt, verdeturi si usturoi. Ce bune sunt si legumele la gratar!!
Se gaseau pe vremuri niste gratare portabile aduse din Bulgaria sau de la rusi care se asezau pe aragaz si erau prevazute cu un capac glisant. Era misto ideea pentru ca se folosea caldura indirecta: puneai gratarul cu tavita colectoare pe un ochi neaprins al aragazului (sa zicem pe cel din stanga) si trageai capacul spre dreapta astfel incat el sa acopere celalalt ochi. Se aprindea ochiul de aragaz de sub capac iar caldura (care conform legilor fizicii se ridica) era condusa spre carnurile care asteptau sa fie prajite. Vedeti in poze cum arata un asemenea gratar. In tavita se punea apa, pe gratar se puneau carnurile.
Sa nu va povestesc ce fum si sfara se facea in bucatarie, de nu se mai vedea om cu persIna! Nu existau hote pe vremea aceea asa ca tot cartierul stia ca faci mici (reteta aici), cefe sau peste la gratar. Dar ce bune erau!
Cum facem pastrav la gratar fara ca pielea sa i se lipeasca de barele acestuia?
Problema majora la pestii prajiti la gratar este faptul ca se cam lipesc de barele acestuia si risti sa-i rupi cand incerci sa-i intorci. De aceea pielea lor trebuie sa fie bine zvantata (stearsa temeinici cu servete sau carpe curate) si unsa din belsug cu ulei. De asemenea, si gratarul trebuie sa fie bine incins ca sa coaguleze instantaneu pielea si sa inceapa imediat procesul de rumenire. Astazi gasim niste dispozitive foarte practice (gratare tip clama) special gandite pentru peste. Sunt atat in forma elipsoidala (pentru pesti mai mari) cat si rectangulare (in care incap 2-3 pesti mai mici). Costa vreo 13 lei si se gasesc in toate supermaketurile. Veti vedea mai jos cum arata cea pentru un singur peste iar aici o vedeti pe cea in care incap mai multi.
Ca sa fie si mai romata carnea de pastrav la gratar eu am ales sa o marinez cateva minute cu ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi si marar. Mararul merge grozav de bine cu pestele! Este foarte important ca timpul de marinare al pestelui sa fie scurt (cateva minute) deoarece componentele acide din marinada incep procesul de denaturare (gatire) al proteinelor. Este cunoscuta reteta de ceviche (vezi aici la Laura Laurentiu) in care pestele crud se lasa 20-25 de minute intr-o marinada cu lamaie si limeta si poate fi apoi mancat ca atare, fara a mai fi procesat termic. Asa ca nu marinam pestele cu orele sau „peste noapte”.
Aici vedeti cum am facut si somon la gratar sau la tigaie – reteta aici.
Va dau ingredientele pentru 2 portii de pastrav la gratar marinat si umplut cu usturoi, unt si verdeturi
Pastrav la gratar marinat si umplut cu usturoi, unt si verdeturi
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 25 minute
Ingrediente:
Ingrediente pentru pastrav la gratar marinat si umplut cu usturoi, unt si verdeturi
Va arat cam de ce avem nevoie pentru o portie iar voi puteti multiplica ingredientele in functie de necesitati.
Pastravii meu au fost eviscerati insa a trebuit sa-i mai curat de solzi. Pestii se curata dinspre coada spre cap.
Dupa curatare am clatit bine pastravii cu apa rece si i-am sters bine cu servete de hartie (interior si exterior).
Marinada cu usturoi si verdeturi pentru pastrav la gratar
Mi-am pregatit si ingredientele pentru marinada: verdeturi, usturoi, lamaie, limeta, ulei, sare si fulgi de chili.
Le-am pus pe toate in procesorul de bucatarie si le-am zdrobit pana am obtinut un dressing aromat. Se poate ajusta gradul de acreala punand mai multa lamaie, la fel si cel de sarare sau iuteala.
Preparare pastravi marinati si umpluti
Am uns foarte bine interiorul pastravilor cu marinada.
Apoi i-am umplut cu cate o feliuta de unt si cu o bucatica de usturoi verde (puneti felii de usturoi vechi daca nu aveti verde).
Ca sa nu-mi cada umplutura am decis sa fixez fiecare pastrav cu cate o frigaruie.
Am uns si exteriorul pestilor cu marinada aromata.
Observatie: pestii NU se cresteaza, NU se impaneaza! Orice taietura facuta in carnea frageda si delicata favorizeaza scurgerea sucurilor naturale si uscarea carnii!
Cum se prajesc pastravii la gratar sau la tigaie?
Puteti praji acest pastrav umplut si la tigaie tip gratar (de fonta). Ea trebuie sa fie bine incinsa si sa nu incercati sa intoarceti pestii decat dupa 5-6 minute pentru ca riscati sa-i sfaramati. Prajirea se face la foc mediu. Va orientati dupa gradul de rumenire si veti sti cand acestia se pot intoarce. Ii prajiti si pe verso si gata! Pestele se gateste rapid asa ca nu trebuie lasat sa se usuce. Depinde si de dimensiunile pestilor.
Daca alegem sa-i prajim la gratar in aer liber (electric, cu gaz sau cu jar) trebuie sa ne asiguram ca acesta este bine incins si ca barele lui au fost unse temeinic cu slanina. Eu am fost precauta si am pus pastravii in dispozitivele speciale si apoi l-am asezat pe gratarul propriu zis.
Caldura ar trebui sa fie moderata ca sa nu carbonizam pastravii din primele secunde. Intre timp am pus si niste legume la gratar – ele vor fi garnitura: vinete, ardei, dovlecei, ciuperci, rosii, sparanghel. Reteta lor o gasiti aici.
Dupa 6-7 minute am intors pestele si l-am prajit si pe verso. Miroase fantastic!!!
In prim plan vedeti niste ardei umpluti cu branza si usturoi la gratar – reteta o gasiti aici.
Servire pastrav la gratar
Toata lumea e nerabdatoare sa guste acest minunat pastrav la gratar! Am facut portiile: cate un pastrav plus legume calde, coapte si ele in acelasi timp. De vis!
Carnea este frageda si suculenta, deloc uscata. Miresmele de usturoi si marar s-au impregnat foarte bine in pastravi. Nu mai spun de savoarea pe care a dat-o untul cu care au fost umpluti pastravii! Cine doreste poate sa-si mai picure putina zeama de lamai direct in farfurie.
Daca sunteti amatori de pastrav atunci va recomand si reteta traditionala bucovineana de pastravi cu smantana la cuptor – o gasiti aici.
Sper ca v-am facut pofta cu aceasta reteta de pastrav la gratar marinat si umplut cu usturoi, unt si verdeturi si ca o veti testa in curand
Aici gasiti mai multe retete cu peste si fructe de mare