Pateuri cu carne tocată, ceapă și aluat foietaj. Rețeta de pateuri din foitaj cu umplutură de carne și ceapă călită. Cum se fac pateurile de casă? La ce temperatură se coc preparatele din aluat foietaj? Rețete de patiserie sărată. Rețete cu carne tocată.
Mama e mare specialistă în pateuri cu carne tocată, ciuperci sau brânză și le face destul de des. Adevărul e că sunt extraordinar de gustoase și că se prepară relativ ușor. De data aceasta le-am făcut eu și am și documentat rețeta ca să o puteți testa în bucătăriile voastre. Cheia succesului este umplutura de carne tocată care trebuie să fie bine asezonată cu sare și piper și să nu fie prea moale. O umplutură prea zemoasă îmbibă aluatul foietaj și curge din acesta.
Ce aluat foietaj folosim la pateuri?
Primul aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și arome nici nu vă povestesc! Pentru rețeta de față aveți nevoie de cca. 1/3 de porție din acest aluat. Argumente pro: straturi fine, crocante, aromă și gust desăvârșite. Argumente contra: timp lung de preparare.
A doua opțiune ar fi aluatul foietaj cu osânză (șmer, hai sau „untură împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: osânza crudă este greu de găsit la măcelării iar gustul și aroma preparatului final nu se ridică la nivelul aluatului cu unt.
A treia opțiune ar fi aluatul foietaj din comerț. NU cel cu margarină ci cel cu UNT! Da, se găsește așa ceva la Kaufland în zona frigiderelor (nu congelat). L-am folosit de mai multe ori deoarece nu am mereu timp să-mi fac foietaj de casă. Argumente pro: este cu unt, este gata făcut și este gustos. Argumente contra: nu crește ca cele 2 variante de mai sus! Preparatele au volum mai mic dar au gust și aromă foarte plăcute grație untului din compoziție. Pentru rețeta de pateuri cu carne tocată și ceapă am folosit 2 pachete din acest aluat foietaj cu unt.
Din ingredientele de mai jos rezultă cca. 15 pateuri cu carne tocată de cca. 5×5 cm.
Pateuri cu carne tocată, ceapă și aluat foietaj
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de pateuri cu carne tocată, ceapă și aluat foietaj?
Umplutură de carne tocată cu ceapă călită pentru pateuri din aluat foietaj
Am pus la încins o tigaie largă (antiaderentă) și am așezat carnea tocată în ea. Am lucrat la foc mare și am tot amestecat carnea pentru a o rumeni parțial. În funcție de tipul cărnii și de conținutul ei de grăsime decidem dacă este sau nu nevoie de ulei. Eu am folosit carne tocată de porc iar aceasta a avut destulă grăsime care s-a topit în timpul prăjirii. Ideea este să acordăm suficient timp acestei etape (10-12 minute) pentru ca să trecem de stadiul de „carne albită” gătită în suc propriu și să permitem bucățelelor de carne să se rumenească ușor. Caramelizarea (reacția Maillard) dă savoare preparatelor!
Am asezonat carnea călită cu sare și piper din belșug, apoi am redus focul la mediu și am adăugat ceapa tocată. Am continuat gătirea pentru alte 5-7 minute și am amestecat ocazional în tigaie. Gata! Am stins focul și am tras tigaia deoparte.
Umplutura de cane tocată cu ceapă călită pentru pateuri trebuie să fie complet răcită înainte de a trece la umplerea foietajului.
Cel mai bine o pregătiți cu o zi înainte și o dați la frigider în cutie închisă de plastic. Stă foarte bine la rece și 2-3 zile și o folosiți la nevoie.
Deorece nu am vrut o umplutură de carne tocată prea fluidă (care să curgă din pateuri) am decis să pun doar pătrunjel verde tocat și 2 linguri de smântână groasă (ca pentru papanași sau sarmale). Nu este nevoie de ouă. Nu este greșit dacă puneți o mână de cașcaval ras în umplutura acestor pateuri cu carne.
Am amestecat bine și am gustat din nou de sare și piper. Să nu uităm că aceste pateuri cu carne sunt aperitiv și au nevoie de o anumită cantitate de sare pentru a nu fi fade.
Cum se umplu pateurile din foietaj cu carne tocată rumenită și ceapă călită?
Am folosit 2 foi de aluat foietaj cu unt din Kaufland (a câte 230 g fiecare) pe care le-am suprapus deoarece sunt destul de subțirele. Apoi le-am așezat pe o folie de plastic (sau pe o coală de hârtie de copt) și le-am întins ușor cu sucitorul pentru a obține o foaie de cca. 25×30 cm.
Am tăiat foietajul (cu rola pentru pizza) în dreptunghiuri de 5×10 cm. Am obținut 15 asemenea dreptunghiuri peste care am distribuit în mod egal umplutura de carne tocată cu ceapă călită și smântână.
Apoi am pliat fiecare bucată și am obținut 15 pateuri cu carne tocată. Am apăsat ușor marginea din față a fiecărui pateu. Nu trebuie presate marginile laterale deoarece umplutura nu va curge la copt.
Am transferat aceste pateuri cu carne într-o tavă așternută cu hârtie de copt și le-am dat la frigider pentru măcar 30 de minute (cel mai bine 1 oră). Aluat foietaj are nevoie de frig pentru a se solidifica untul dintre straturile fine. Puteți face porție dublă sau triplă de pateuri pe care să le congelați crude și să le coaceți la nevoie. Acestea nu necesită decongelare ci le scoateți din congelator, le ungeți cu ou și le băgați direct la cuptorul bine încins.
Coacere pateuri cu carne tocată și ceapă – câte minute și la ce temperatură?
Am pus cuptorul la încins la 220 C cu ventilație (căldură sus+jos) sau treapta maximă la cele pe gaz. Am scos tava cu pateurile cu carne de la frigider și le-am pensulat cu un mix de ou bătut cu sare și un pic de boia dulce. Le-am presărat cu semințe de chimen dar puteți folosi și susan sau mac.
Imediat am introdus tava cu pateuri cu carne în cuptorul super încins și am setat cronometrul la 5 minute (la 220 C). Apoi, fără să deschid ușa cuptorului, am redus temperatura la 200 C și am mai copt pateurile alte 15-17 minute. Trebuie urmărit gradul de rumenire de la suprafață. Nu vă pot descrie aromele grozave din bucătărie pe care le-am avut când am scos tava cu pateuri din cuptor! Sunt grozave!
Le-am verificat și pe verso și am constatat că sunt faine și rumenite. Nu-mi plac produsele de patiserie necoapte, nerumenite și palide. Sunt chiar indigeste!
Servire pateuri cu carne tocată, ceapă și aluat foietaj
Aceste minunate pateuri cu carne tocată și ceapă sunt delicioase atât calde cât și reci, la temperatura camerei. Aluatul foietaj este crocant, fin și lejer iar umplutura de carne este fantastic de gustoasă! Asta pentru că are sare și piper iar ceapa călită îi dă dulceață.
Să vă mai spun că pateurile s-au „evaporat” în 30 de minute? Tava s-a golit rapid imediat ce-am scos-o de la cuptor. De-abia am apucat să le pozez! Merg tare bine cu o bere rece și constituie o gustare perfectă pentru serile petrecute cu prietenii sau în familie.
Cu aceeași umplutură de carne tocată cu ceapă și smântână puteți face o plăcintă faină cu foi subțiri (burek cu carne) – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de pateuri atunci vă las și rețeta celor cu brânză sărată – vezi aici.
Sau rețeta pateurilor cu ciuperci, șuncă și ceapă – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste pateuri cu carne tocată, ceapă și aluat foietaj și că veți testa rețeta noastră!
Aici găsiți mai multe rețete cu aluat foietaj (dulci și sărate).