Penne all’arrabbiata rețeta autentică italiană de paste picante cu roșii și usturoi
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Penne all’arrabbiata rețeta autentică italiană de paste picante cu roșii și usturoi0 (0)

Penne all’arrabbiata rețeta autentică italiană de paste picante cu roșii și usturoi. Paste simple cu sos de roșii, usturoi și ardei iute. Paste de post. Cum se face sosul arrabbiata de casă? Paste simple și rapide.

Penne all’arrabbiata adica „penne înfuriate” sunt un preparat clasic al bucătăriei din regiunea Lazio/Roma. Italienii nu consideră că au o bucătărie italiană unitară și precizează de fiecare dată regiunea căreia îi aparține o rețetă sau alta. Pe scurt: sunt niște paste scurte cu sos de roșii, usturoi și ardei iute (chili) care le conferă o tentă mai mult sau mai puțin picantă. Câetodată se presară pătrunjel verde proaspăt deasupra și/sau pecorino ras.

Pentru rețeta originală de paste all’arrabbiata se folosesc în mod clasic penne. Italienii sunt foarte stricți cu privire la alegerea pastelor pentru fiecare sos în parte iar motivele sunt explicate logic. De exemplu ragu alla bolognese se lipește bine de tagliatelle iar ragu all’arrabbiata pătrunde în interiorul acestor paste scurte tubulare (penne). Există penne lisce (netede) și rigate (striate). Acest sos all’arrabbiata aderă mai bine la penne rigate.

Ragu all’arabbiata se găsește și la borcan, în supermarketuri. Cred că nu-l veți mai cumpăra după ce veți vedea cât de ușor se prepară. Este o rețetă ieftină și de post. Se folosesc roșii proaspete bine coapte, dulci și cărnoase (San Marzano sau Roma), ulei de mpsline, usturoi și un pic de ardei iute uscat (chili). Rețeta consacrată este consemnată de Enciclopedia Culinară Italiană „Il Cucchiaio d’Argento”. Nu sunt prezente ierburile aromatice (oregano sau busuioc) cu care cred unii că se fac toate rețetele italiene și că orice preparat cu oregano are „gust de pizza”.

Iarna puteți folosi roșii la conservă (pelati, cubetti) – vezi varianta de la Giallo Zafferano.

Din aceste cantități rezultă 2 porții de penne all’arrabbiata.

Penne all’arrabbiata rețeta autentică italiană de paste picante cu roșii și usturoi

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 10 minute



Timp Total: 20 minute

Ingrediente:

Cum se fac penne all’arrabbiata rețeta autentică italiană de paste picante cu roșii și usturoi?

Ingrediente pentru penne all’arrabbiata cu ardei iute, roșii și usturoi

Ingredientele sunt puține și simple, ca în majoritatea pastelor clasice italiene. Avem nevoie de penne, de roșii cărnoase (fără multă zeamă), cum ar fi roșiile Roma sau San Marzano, usturoi, ardei iute, ulei de măsline și opțional de pătrunjel și pecorino.

Începem cu fiertul pastelor. Până se fierb pastele este gata și sosul. Punem apă cu sare la fiert și în momentul în care fierbe apa adăugam pennele rigate. Le fierbem cu 1 minut mai puțin decât scrie pe ambalaj (dacă pe ambalaj scrie 8 minute, noi le fierbem 7).

De obicei sosurile se fac în avans față de fierberea pastelor dar, în cazul de față, ragu all’arrabbiata se prepară în maximum 5 minute așa că putem să ne apucăm de el imediat după ce-am pus pastele la fiert.

Cum se face sosul picant all’arrabbiata?

Tăiem roșiile în cubulețe. Dacă aveți roșii cu coajă groasă puteți să opăriți 10 secundă roșia în apă clocotită  își apoi să o decojiți. Într-o tigaie suficient de încăpătoare încingem uleiul de măsline. În ulei aruncăm usturoiul zdobit cu latul lamei cuțitului și ardeiul iute (eu am avut chili uscat). Le lăsăm puțin pe foc mediu ca să-și elibereze aromele, fără să se rumenească.

Am scos cățelul de usturoi care și-a făcut deja treba. Dacă nu doriți un ragu prea picant puteți extrage și ardeiul iute din tigaie. Am pus roșiile cuburi și le-am asezonat cu un pic de sare.



Am gătit acest ragu all’arrabbiata timp de 3-4 minute la foc mediu. Se gătește foarte repede.

Mod de preparare penne cu sos picant all’arrabiatta

Între timp au fiert și pastele și le-am mutat direct din oală în tigaia cu sos. Am amestecat totul cu grijă.

Tragem în tigaie pastele cu sos încă 1 minut. Dacă este nevoie se mai adaugă un pic din apa din care au fiert pastele.

Stingem focul de sub tigaie și gata! Pastele autentice italiene NU înoată în sos! Sosul este absorbit de paste, nu stă în jurul lor.

Servire penne all’arrabiata cu sos picant de roșii cu usturoi 

Penne all’arrabiata se servesc simple (de post, vegane) sau presărate cu pătrunjel verde proaspăt tocat și/sau pecorino ras fin.



Pătrunjelul conferă pastelor o tentă de prospețime.

Dacă pastele nu sunt de post vă recomand să radeți deasupra niște pecorino. Acesta le va da un plus de savoare.

Dacă vă plac pastele simple atunci vă recomand și clasicele spagetti AOP (aglio, olio e peperoncino) – vezi aici.

Sau celebrele fettuccine al Alfredo cu unt și parmezan – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu aceste penne all’arrabbiata și că le veți prepara în curând

Aici găsiți mai multe rețete de paste



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]