Piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone
5 (2)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone5 (2)

Piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone. Șnițele de pui prăjite la tigaie, cu sos de lămâie și unt. Cum se prepară escalop de pui cu lămâie? Rețete cu piept dezosat de pui (fileuri). 

Acest piept de pui cu lămâie, unt și usturoi este o rețetă rapidă care se prepară în doar câteva minute! Scaloppine din pollo al limone se numesc în limba italiană și se traduc exact așa: șnițele din piept de pui cu lămâie. Escalope ar fi în franceză sau Schnitzel în germană. Șnițel înseamnă felie de carne, iar Wiener Schnitzel este șnițelul pane cu crustă crocantă de pesmet. Deci nu toate șnițelele trebuie să aibă pesmet! Practic putem numi acest fel și escalop de pui cu lămâie.

În cazul de față este vorba despre fileuri de piept de pui (sau de curcan) care se pudrează cu făină și se prăjesc rapid, la tigaie, în ulei amestecat cu unt. Aromele de usturoi și lămâie completează perfect acest fel rapid, iar untul caramelizat aduce acel plus de savoare care desăvârșește preparatul final. Carnea iese fragedă și suculentă dar cu margini aurite, ușor rumenite. Gustul și aromele ei aduc cu cele ale preparatelor „a la meunière” (adică în stilul morăriței).

Am adaptat rețeta clasică de „Scaloppine al limone” (care se face cu felii de carne de vițel) din Enciclopedia Italiană Gastronomică „Il Cucchiaio d’Argento”. Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții de șnițele din piept de pui cu lămâie, unt și usturoi.

Piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 9 minute

Timp Total: 24 minute



Ingrediente:

 

Cum se face acest Piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone?

Cum se marinează carnea de pui în saramură?

Despre beneficiile marinării cărnurilor am povestit aici. Saramurarea lor este o metodă eficientă de frăgezire și hidratare a cărnii slabe, cum este cea de piept de pui. Așa că am pus jumătățile de piept de pui (am folosit o parte la altceva) într-o cutie cu apă și sare. Am acoperit cutia cu capac și am dat-o la frigider pentru 8-10 ore (peste noapte). Dacă vă grăbiți puteți tăia pieptul de pui în felii și le țineți în saramură 2 ore, la temperatura camerei. Astfel ele se marinează rapid.

Ingrediente pentru șnițele de pui cu suc de lămâie, usturoi și unt 

A doua zi am scos o jumătate din carnea de mai sus, din saramură, am șters-o exemplar cu șervete de hârtie și am tăiat-o în felii (șnițele). Din jumătate de piept ies 3 șnițele nu foarte subțiri (de cca. 1 cm grosime). Eu am folosit 2 asemenea felii. Ele nu trebuie bătute cu ciocanul! Le-am asezonat cu piper negru proaspăt măcinat (de sare nu mai e nevoie) și le-am lăsat 20 de minute pe masa de lucru ca să ajungă la temperatura camerei. Niciodată nu prăjim sau coacem bucăți reci de carne deoarece acestea se contractă și devin tari!

Am pregătit și restul ingredientelor necesare rețetei de scaloppine al limone: lămâia, untul, usturoiul și uleiul de măsline.

Am ras fin coaja de pe 1/2 de lămâie și am stors sucul ei. Din cealaltă jumătate de lămâie am tăiat 2-3 rondele subțiri.

Mod de preparare șnițele din piept de pui cu lămâie în stil italienesc

Apoi am tăvălit feliile de piept de pui prin făină și le-am scuturat ușor.



Am ales o tigaie largă în care am pus la topit untul împreună cu uleiul de măsline (la foc mic). Am adăugat de la început și usturoiul feliat. Acesta se va încălzi treptat și-și va elibera aromele în grăsimea din jur. Nu-l ardem! Când grăsimile au început să sfârâie am pus în tigaie cele două șnițele de pui și am mărit focul de la mic la mediu.

După vreo 2 minute am scos cățeii de usturoi pe o farfurie, ca să nu se ardă! Ei se vor reîntoarce, mai târziu, în tigaia cu scaloppine. Am continuat rumenirea feliilor de piept de pui alte 2-3 minute.

Apoi le-am întors și le-am prăjit alte 2 minute și pe verso. Untul începe să se caramelizeze (se transformă în beurre noisette) și primește arome fantastice de alune de pădure prăjite! Spre final am pus coaja rasă de lămâie, sucul stors de lămâie și feliile. Am tot stropit șnițelele cu sosul din tigaie.

În ultimul minut am pus usturoiul auriu și am mai lăsat totul cca. 30 de secunde pe foc. Gata! Sosul a scăzut iar aromele din bucătăria mea sunt fantastice! De când am pus tigaia pe foc și până am tras-o deoparte au trecut 9 minute. Carnea trebuie să aibă margini aurii, ușor caramelizate. Reacția Maillard de caramelizare este responsabilă de savoarea preparatelor așa că, pieptul de pui care este doar „albit”, nici nu se compară cu acesta!

Servire piept de pui cu lămâie, unt și usturoi – rețeta italienească de scaloppine di pollo al limone

Aceste șnițele din piept de pui cu lămâie se servesc fierbinți, imediat ce am stins focul de sub tigaie. Eu le-am însoțit cu o garnitură de salată verde asortată. Le-am stropit bine cu sosul de unt cu lămâie din tigaie și le-am garnisit cu feliile de lămâie și cu cele de usturoi rumenit. Vai, cât de bun e sosul acesta! Plimbi o felie de pâine prin el și oftezi de plăcere Acest escalop de pui cu lămâie se poate servi și cu piure de cartofi sau cu cartofi natur.



Să vă arăt și o secțiune prin acest șnițel de pui cu lămâie: este fraged, suculent, are interior lucios și crustă aurie. Saramura face minuni așa că nu săriți peste această etapă deoarece diferența de textură a cărnii este de la cer la pământ!

Puiul merge grozav cu lămâia, așa că vă mai las 2 rețete faine! Mai demult am făcut o friptură superbă de pui întreg, în stil mediteaneean: cu lămâie, usturoi, rozmarin și alte ierburi aromatice. Rețeta ei este aici.

Recent am făcut chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan – la air fryer sau la cuptor – rețeta aici. Au avut în compoziție coajă rasă de lămâie și au fost umplute cu mozzarella sau cașcaval.

Le-am servit cu un sos cremos de lămâie cu parmezan și usturoi – rețeta aici. O combinație demențială!

Am pomenit de escalop de pui, așa că vă las și rețeta lui (vezi aici), în versiunea cu ciuperci și sos cremos de smântână.



Aici găsiți mai multe rețete cu piept de pui. 

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 2 Nota medie: 5]