Aceasta reteta de post de piure de cartofi este gustoasa, o garnitura minunata pentru chiftelute de post, tocanite sau ciuperci prajite.
Este atat de cremos incat nimeni nu va banui ca este un produs fara lactate.
Este perfect si pentru cei care au un stil de viata vegan sau au renuntat la produse de origine animala pentru o anumita perioada.
Mai multe retete de mancare de post gasesti daca apesi aici.
Retete de post cu cartofi gasesti daca apesi aici.
Toate retetele de post, grupate pe categorii (aperitive, mancare, supe, deserturi) gasesti daca apesi aici.
Pireul de cartofi trebuie sa fie cremos si gustos, fie ca este de post, fie ca este de dulce.
Iata cateva sfaturi pentru a obtine un piure de cartofi de post gustos, chiar daca nu are lactate:
Eu am pus putin ulei de masline pe post de decor, dar poti sa incerci si alte variante, cum ar fi ceapa prajita, salvie prajita, verdeturi uscate, boia dulce, picanta sau afumata.
Pentru a obtine un piure de cartofi de post cremos si savuros vei folosi un zdrobitor clasic sau o presa speciala.
NU SE FOLOSESTE pentru zdrobirea cartofilor un blender sau un mixer, caci pireul va avea la final o textura gumoasa si consistenta prea moale.
Nu vei dori sa mananci asa ceva!
In bucataria greceasca exista o reteta minunata de post: piure de cartofi cu usturoi.
Se numeste skordalia, iar reteta o poti citi daca apesi aici.
Cantitatea mare de ulei de masline din aceasta reteta este echilibrata de prezenta otetului.
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cel ami bun piure de cartofi, reteta de post:
Ingrediente:
(pentru 2 persoane)
600 g cartofi albi fainosi
100-140 ml lapte vegetal (de orez, soia, mei, orez cu cocos)
20 ml ulei de masline
1/2 lingurita sare
putin piper proaspat macinat
1 varf cutit nucsoara macinata
Pentru decor – optional:
ulei de masline
verdeturi
PREPARARE:
Am curatat cartofii de coaja, i-am spalat si i-am taiat in cuburi de marime medie spre mare.
Daca ii vei taia in cuburi prea mici vor retine multa apa si piureul va fi apos.
I-am pus intr-o oala, i-am acoperit cu apa, am adaugat 1/2 lingurita de sare, apoi i-am pus la fiert.
Dupa 15-20 minute de fierbere acestia vor fi gata. Vei sti ca s-au fiert daca furculita intra si iese foarte usor din ei.
Cu ajutorul unei prese i-am pasat. Poti folosi si zdrobitorul clasic pentru piure dar nu apela la un mixer!
Amidonul din cartofi va fi eliberat cu ajutorul mixerului, iar aspectul cauciucat si gustul vor lasa mult de dorit.
Am adaugat sare, apoi am turnat laptele de orez caldut. Poti adauga orice bautura vegetala doresti (soia, ovaz, mei, etc), chiar si apa in care ai fiert cartofii.
Lichidul se adauga treptat, pana se obtine o consistenta cremoasa, astfel incat sa nu fie prea gros, dar nici prea moale.
Amesteci bine dupa fiecare adaugare de lichid. Daca cartofii au retinut multa apa vei folosi mai putin lapte vegetal.
Daca intr-un piure clasic de cartofi folosesc unt gras (80% grasime), in acest caz am turnat putin ulei de masline.
Nu se adauga mult ulei, caci va influenta foarte mult gustul.
Am adaugat sare, piper, putina nucsoara proaspat rasa si am amestecat.
L-am mancat imediat cu chiftelute vegane de legume.
Tare bun si cremos a iesit piureul meu de cartofi in varianta de post!
Voi posta si reteta aceasta curand, dar pana atunci poti sa savurezi piureul de post din cartofi cu tocanita de legume sau ciuperci umplute de post.
Merita sa il incerci si tu!
Pofta buna!
Te invit sa ma urmaresti si pe