Acum ceva vreme am facut o placinta cu branza cu foi cumparate (foietaj) care a avut un gust superb, insa foaia de placinta nu prea m-a incantat. Stiu de la mama o reteta de placinta cu mere cu un blat moale si pufos, asa ca m-am gandit sa folosesc acest blat la aceasta placinta cu branza si rezultatul a fost uimitor. 3-4 zile in fiecare dimineata si seara luat cate o felie de placinta cu un pahar de lapte si serveam si de mic dejun si pentru cina :).
Aluatul este ceva mai greu de facut, trebuie sa amesteci bien cu telul apoi trebuie framantat cu mana bine bine. La umplutura daca folositi branza dulce puneti doar 1-2 linguri de zahar, daca e branza dietetica merge sa adaugati si 4 linguri, insa depinde de gustul fiecaruia si de cat de bine va impacati cu dulciurile.
Trebuie sa recunosc ca atunci cand era calda, nu prea m-a incantat foarte mult, umplutura era cam moale si trebuia sa ai gria cand mancai, insa a doua zi de dimineata, umplutura din placinta s-a intarzit si a rezultat o placinta cu branza ca la restaurant (ca la cetate 🙂 ). Nu uitati sa dati cu oua batut pe deasupra si sa intepati bine foaia de deasupra. Daca aveti ocazia reteta de placinta de mai jos o s-o puteti servii si in Brasov la cetate.
Ingrediente placinta cu branza:
Mod preparare placinta cu branza:
Intr-un bol se pun stafidele cu esenta de rom si 100 ml de apa + o lingura de zahar si se amesteca bine sa se hidrateze stafidele si sa prinda aroma de rom.
Se lasa la hidratat / macerat aproximativ 1 – 1,5 ore
Intr-un castron mai mare se pun 200 de g zahar si 200 g unt si se freaca bine pana devinde spuma.
Se adauga doua oua si se amesteca bine.
Praful de copt se dizolva in lapte si se adauga peste aluat.
Treptat se adauga faiana amestecandu-se cu un tel, pana cand trebuie sa treceti sa framantati cu mana.
Impartiti aluatul in doua si lasati-l deoparte.
Intr-un bol se prepara umplutura pentru placinta cu branza adaugand branza, stafidele scurse, 3 linguri de zahar si cele doua oua si se amesteca bine.
Tava de copt se unge bine cu un strat gros de margarina sau unt.
Se intinde prima foaie de placinta si se adauga in tava, astfel incat sa fie ca o cada, prima foaie trebuie sa fie cat mai mare, sa depaseasca marginile tavii pe cat posibil.
Se adauga umplutura de placinta si se intinde bine.
Adaugati si foaia de deasupra si incercati sa presati la marginea foii cu degetul astfel incat prima foaie sa se lipeasca de foaia de sus.
Daca ramane foaret mult aluat asa cum mi-a ramas mie in susul tavii taiati-l cu un cutit si aranjati marginile bine. Ungeti foaia de sus cu un oua batut si apoi intepati bine din loc in loc cu o furculita sau un varf de cutit.
Se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru vreo 30-35 de min, verificati din cand in cand spre final. Se serveste cu zahar pudra deasupra.