Imi place la nebunie placinta cu branza si stafide, de obicei cumpar de la patesiere in pauza de masa insa astazi am zis sa pregatesc si una acasa. Am preparat-o cu foi de placinta (foietaj) cumparate pentru ca stiu ca si voi stati mai prost cu timp si va este greu sa preparati aluatul pentru placinta, insa o sa fac si una cu foi facute in casa.
Trucul sa iasa foarte buna este sa pui stafidele la inmuiat din timp in esenta de rom cu putin zahar si sa le lasi aproape 2 ore sa se hidrateze. Zaharul din umplutura e variabil in functie de cat de dulce vreti sa iasa placinta. E putina migala la montarea foilor insa la final va asigur ca efortul o sa merite.
Nu uitati sa ugeti foile cu apa calduta cand sunt gata sa nu crape. Daca folositi branza dulce putin mai putin zahar. Pentru cine doreste puteti sa puneti in umplutura de placinta cu branza si niste coaja de lamaie rasa.
Ingrediente placinta cu branza dulce si stafide:
Mod preparare placinta cu branza dulce si stafide:
Se pune la inmuiat stafidele in apa calda cu esenta de rom si 50 de gr de zahar pentru cel putin 2 ore. Foile se lasa la decongelat la temperatura camerei.
Intr-un bol se pregateste umplutura pentru placinta din 3 oua intregi, zahar, branza dulce, smantana si stafidele.
In tava se pune hartie de copt si se pregateste foaie de jos pentru placinta astfel incat aceasta sa fie cu margini ridicate / pereti, ca o piscina.
Se ia cate 1 foaie subtire din aluat si se pune in tava, apoi se unge cu o pensula cu ulei, se adauga inca o foaie, iarasi ulei si iarasi foaie si asa mai departe pana se creaza foaia pentru placinta. Orietati-va sa folositi 60% din foi pentru foaia de jos a placintei si restul pentru cea de sus.
Se adauga umplutura si se niveleaza uniform.
Se creaza si foaia de sus la fel cu o foaie de aluat apoi ulei, apoi foaie aluat si asa mai departe.
Se captuseste bine placinta si colturile dupa care se taie cu un cutit excesul de aluat de pe margine. Se unge foaie de deasupra cu un galbenus de ou amestcat cu putin ulei mai ales pe la imbinatura dintre cele doua foi.
Cu un varf de cutit se inteapa foaia de placinta ici colo pentru a permite aburului sa se elibereze in momentul coacerii.
Se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru 35-45 de minute. Spre final cu 5 minute inainte se scoate placinta si se unge cu pensula cu apa calduta, apoi se baga iar la cuptor.
Se procedeaza la fel cand placinta este gata pentru ca foaia de deasupra sa nu se sfarame.
Se lasa putin la racit apoi se taie. Se serveste cu zahar pudra pe deasupra.