Plăcintă cu carne, ceapă și smântână rețeta simplă de plăcintă la cuptor
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Plăcintă cu carne, ceapă și smântână rețeta simplă de plăcintă la cuptor0 (0)

Plăcintă cu carne, ceapă și smântână rețeta simplă de plăcintă la cuptor. Cum se face plăcinta dobrogeană cu carne tocată? Burek sau börek cu carne și foi subțiri din comerț. Plăcintă de casă cu foi de ștrudel și umplutură de carne cu ceapă călită. Rețete de plăcintă la cuptor.

Tare gustoasă este acestă plăcintă cu carne, ceapă și smântână! O fac mereu după o rețetă simplă de familie preluată de la o celebră plăcintărie din Constanța. Noi locuim în Ardeal dar, în copilărie, mergeam anual la mare cu părinții (vorbesc de anii ’80). În aceste vacanțe vizitam măcar o dată simigeria și plăcintăria din Piața Ovidiu. Între timp acestea au fost demolate… din păcate. Acolo se făceau astfel de plăcinte spiralate (sau în formă de melc), umplute cu brânză sărată sau carne tocată cu multă ceapă. Erau coapte în tăvi uriașe cu diametrul de aproape 1 m! Când plăcinta era aproape gata coaptă se scoteau tăvile din cuptor și se turna peste plăcinta fierbinte un mix de ouă bătute cu smântână care sfârâia la contactul cu foile fierbinți. Apoi plăcinta era dată înapoi la cuptor pentru câteva minute.

Se serveau alături de iaurt sau lapte bătut rece, de la gheață. Chiar dacă eram copil îmi amintesc perfect de locul acela și de gustul acelor plăcinte. Mmmm… ce grozavi erau și covrigii care se vindeau alături!

Plăcinta dobrogeană cu carne are origini orientale și se trage din burek sau börek. Inițal carnea tocată era de miel, oaie sau vită dar noi o facem acasă cu carne de porc sau cu amestec de porc-vită.

Cel mai repede merge cu foi subțiri de plăcintă cumpărate din comerț (foi de ștrudel, phyllo sau yufka) dar, dacă aveți timp și pripecepere, vă las și rețeta foilor de plăcintă de casă (trase pe masă) – vezi aici.

Am folosit o tavă circulară cu diametrul de 30 cm. Puteți alege și una de 28 cm dar nu vă mai rămâne spațiul din centru pentru castronul cu brânză și smântână. Important: NU folosiți forme de tort cu pereți detașabili deoarece acestea nu sunt ermetice și pe la încheieturi va curge grăsime în cuptor! Mai bine folosiți cratițe sau chiar tăvi dreptunghiulare (de cca. 35 x 25 cm).



Plăcintă cu carne, ceapă și smântână rețeta simplă de plăcintă la cuptor

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 50 minute

Timp Total: 1 ora 20 minute

Ingrediente:

 

Cum se face o plăcintă cu carne, ceapă și smântână – rețeta simplă de plăcintă dobrogeană la cuptor?

Ingrediente pentru plăcinta dobrogeană cu carne tocată

Am folosit carne tocată de porc (destul de grasă) și multă ceapă (vreo 6-7 cepe). Ceapa dă savoare umpluturii.

Cum se face umplutura de carne cu ceapă pentru plăcinta cu foi subțiri?

Am ales o tigaie largă și destul de adâncă (antiaderentă) pe care am pus-o la încins goală, fără ulei. Am pus apoi carnea tocată la rumenit în tigaia încinsă și am tot amestecat-o cu spatula ca să nu formeze cocoloașe. După vreo 12 minute (la foc mare) carnea dă semne de rumenire și se vede că a lăsat destul de multă grăsime. Am scos vreo 3-4 linguri din această grăsime deoarece era chiar prea multă. Apoi am redus flacăra și am pus ceapa tocată mărișor + 1 linguriță de sare + 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat. Sarea și piperul sunt esențiale pentru această plăcintă cu carne și nu este nevoie de alte ierburi aromatice.

Am amestecat totul bine și am acoperit tigaia cu un capac ca să se înabușe ceapa fără să se prăjească (la foc mic/mediu) – cca. 7-8 minute. Am amestecat ocazional.



În final am stins focul de sub tigaie, am descoperit-o și am lăsat umplutura la răcorit vreo 20 de minute. Am mai gustat-o de sare și piper și am decis că mai are nevoie de piper. Chestia asta se poate mânca direct din tigaie… vă spun din experiență Ai mei ciugulesc din ea „în trecere” și trebuie să am grijă să rămân cu ceva cu ce să umplu plăcinta.

Cu această umplutură se pot face și pateuri cu carne tocată și ceapă (cu aluat foietaj) – vezi aici rețeta.

Cum se umple plăcinta cu carne tocată și foi subțiri

Am topit untul la foc mic și l-am lăsat la răcorit.

Pachetul meu de foi a avut 400 g și a conținut 15 foi subțiri. Am decis să fac 5 rulade a câte 3 foi fiecare. Treaba e simplă: am luat prima foaie și am stropit-o lejer cu unt topit (cu o pensulă), am pus deasupra a doua foaie pe care am stropit-o cu unt și apoi a treia foaie pe care nu am mai uns-o. Este important ca foile să fie unse între ele ca să nu se lipească la copt și să se transforme în ceva gen foaie de lasagna. Nu puneți mult unt deoarece și carnea este grasă!

Foaia pe care se pune umplutura NU se unge niciodată deoarece este inutil: umplutura are propria ei grăsime. Am împărțit în 5 umplutura de carne tocată călită cu ceapă și am pus 1/5 din ea peste aceste prime 3 foi stratificate. Vedeți în poză că am format o dâră de carne la marginea foilor și că apoi am rulat totul strâns.

Am ales o tavă rotundă de 30 cm diametru pe care am uns-o lejer cu unt topit. Am pus în ea prima ruladă, începând de la margine spre centru. Am continuat similar cu celelalte 4 rulade și aproape că am umplut tava cu ele. Mi-a rămas un spațiu central perfect pentru un castronaș cu iaurt, brânză sau smântână (care se vor pune reci, în momentul servirii). Dacă nu aveți asemenea tavă atunci puneți ruladele unele lângă altele într-o tavă dreptunghiulară de cca. 35 x 25 cm.



Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (căldură sus+ jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Cu restul de unt topit am uns suprafața plăcintei și am presarat-o cu un pic de chimen (opțional dar recomandat). Chimenul, pe lângă aroma lui grozavă, este un bun digestiv.

Coacere plăcintă cu carne tocată și ceapă călită

Am copt această plăcintă cu carne timp de 35-40 de minute la 180 C (prima etapă). Între timp am preparat „balta” ce urmează a fi turnată peste plăcinta fierbinte. Am amestecat cu telul smântâna cu ouăle crude și un pic de lapte rece. Am asezonat cu sare și piper.

Am scos plăcinta din cuptor după primle 40 de minute de coacere: este rumenă și miroase grozav de bine! Foile sunt crocante și aurii.

Am așezat un castron metalic (poate fi și din ceramică sau o crăticioară) în centrul liber al plăcintei și am turnat amestecul de smântână cu ouă de jur împrejur, pe toată spirala rumenă. Sfârâie, se umflă… Am dat iar plăcinta cu carne la cuptor pentru alte 6-8 minute ca să se absoarbă bine smântâna în ea. Dacă nu puneam castronul s-ar fi acumulat smântâna în centrul tăvii în loc să se disipeze uniform în rulade.

Ca arome grozave am în bucătărie!! Am stins focul și am scos din cuptor această minunată plăcintă cu carne, ceapă și smântână. Am îndepărtat castronul metalic din centru și am lăsat plăcinta la răcorit vreo 15-20 de minute.



Servire plăcintă cu carne, ceapă și smântână sau plăcintă dobrogeană în formă de spirală sau melc

Ce minunăție de plăcintă cu carne! Grea a fost așteptarea dar uite că putem, în sfârșit, să pregătim plăcinta de servire. Am pregătit o cremă simplă din brânză dulce de vaci amestecată cu smântână, sare și cepșoară verde tocată. Este perfectă pentru toppingul acestui burek cu carne! Puteți alege și un mix de telemea rasă cu smântâna sau iaurt gras. Merge și cu iaurt simplu rece, cu lapte bătut sau ayran puse în pahare.

Am așezat crema de brânză cu smântână într-un mic castron care s-a potrivit perfect în centrul plăcintei.

Iată și o felie din această plăcintă cu carne: rulade din foi crocante, aurii, umplute cu multă carne și ceapă călită. De vis!

Plăcinta este rumenită uniform atât pe laterale cât și dedesubt. Totul este apetisant și savuros.

Contrastul dintre plăcinta cu carne fierbinte și toppingul rece de cremă de brânză este grozav! Nouă ne place mult această plăcintă cu carne și a doua zi, rece. Se păstrează bine la frigider (acoperită cu folie) și poate fi reîncălzită la cuptorul cu microunde.



Vă las și rețeta clasică de burek cu brânză sărată – vezi aici.

Pe cea de plăcintă cu ciuperci, cașcaval și smântână – vezi aici.

Sau pe cea de plăcintă cu brânză, spanac și foi subțiri – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această plăcintă cu carne, ceapă și smântână și că o veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete cu foi subtiri de plăcintă (preparate sărate sau dulci).



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]