Plăcintă simplă cu telemea (feta) sau altă brânză sărată – la cuptor. Cum se face cea mai bună plăcintă la cuptor cu brânză telemea, smântână și ouă? Cum se face aluatul dospit pentru plăcinte? Cum se face umplutura cremoasă cu telemea sau brânză de burduf? Rețete de plăcinte de casă. Rețeta cu brânză feta sau telemea.
Sunt sigură că v-am stârnit pofta cu aceste imagini Da, această plăcintă simplă cu telemea sau altă brânză sărată (de burduf, feta, caș etc) se prepară ușor și este pur și simplu delicioasă! Are un blat subțire din aluat dospit la rece și un strat generos de umplutură cremoasă de brânză cu smântână și ouă. Nu este greșit dacă adăugați mărar verde, pătrunjel sau cozi de ceapă verde! Eu am dorit să fac o versiune cât mai simplă și să mă bucur de gustul natural al brânzei. Aluatul acesta dospit la rece are textura unui aluat fraged și este deosebit de gustos.
Deoarece am preparat plăcinta cu brânză în Olanda (unde fiica mea este studentă), a trebuit să adaptez rețeta la ingredientele găsite acolo. Așa că am folosit feta (telemea grecească de oaie și capră) dar voi puteți alege și o telemea neaoșă de vacă precum și o brânză dulce de vaci amestecată cu o brânză de burduf (picantă).
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 34×24 cm cu plăcintă simplă cu telemea. Da, fiica mea are un mini cuptor iar tava acestuia este cca. jumătate față de o tavă normală (33×42 cm). Dacă vreți să faceți plăcinta cu telemea în tava mare a cuptorului atunci va trebui să dublați toate ingredientele.
Plăcintă simplă cu telemea (feta) sau altă brânză sărată – la cuptor
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se face o plăcintă simplă cu telemea (feta) sau altă brânză sărată – la cuptor?
Aluat dospit pentru plăcintă aperitiv cu brânză
În bolul robotului de bucătărie am pus drojdia la desfăcut în laptele călduț îndulcit cu o linguriță de zahăr. După 5 minute am adăugat făina cernută, sarea și gălbenușurile și am început să frământ cu cârligul special al robotului. Am picurat treptat uleiul și am frământat în continuare. În total am lucrat aluatul 7-8 minute. Aluatul este moale. L-am desprins cu racleta de pe pereții vasului și, cu mâna unsă cu ulei, i-am dat forma de bilă. Am învelit aluatul în folie de plastic și l-am dat la frigider pentru 1 oră. El se va lucra mult mai ușor dacă este rece, scos direct din frigider. La fel se procedează cu aluatul dospit pentru beigli (rețeta aici) sau Jerbo (Greta Garbo, Gerbeaud) – rețeta aici. El va dospi direct în tavă, în timpul coacerii.
Dupa acest răstimp am ales o tavă de cca. 34×24 cm. Am întins aluatul rece (cu sucitorul) direct pe o coală de hârtie de copt pe care am tras-o apoi în tavă și i-am ajustat marginile cu foarfeca. Am creat o bordură de aluat de 1-2 cm care să rețină umplutura. Am lăsat tava pe masa de lucru, acoperită cu un ștergar curat.
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Ingrediente pentru umplutura plăcintei cu brânză sărată și aluat dospit
Am pregătit cele 450 g de brânză feta (telemea) și paharul cu smântână groasă, acrișoară.
Într-un bol încăpător am ras telemeaua pe răzătoarea mare.
Am adăugat apoi smântână și cele 6 ouă.
Am amestecat totul bine cu o lingură și am gustat de sare. Deoarece compoziția este fluidă, am decis să adaug în ea 2 linguri rase de amidon. Acesta va îngroșa umplutura de brânză în timpul coacerii. Puteți pune și griș sau făină dar amidonul este mai fin.
Dacă doriți puteți adăuga acum verdețuri tocate (mărar, pătrunjel verde), cozi de ceapă verde etc.
Umplere și coacere plăcintă cu feta (telemea) sau altă brânză sărată, smântână și ouă
Am turnat apoi umplutura de brânză peste foaia de aluat din tavă. Nu mi-a rămas decât să dau plăcinta la cuptorul preîncălzit și să o coc cca. 40-50 de minute la 180 C. Ideea este ca plăcinta să se rumenească frumos la suprafață iar umplutura ei să se închege.
Gata! Tare bine miroase în bucătărie! Aromele de brânză gratinată sunt grozave! Plăcinta s-a rumenit fain, are crustă aurie și blatul bine copt. Am scos-o din cuptor și am lăsat-o la răcorit în tavă (cca. 20-30 de minute). Umplutura are nevoie de un pic de timp de răcire pentru a se „așeza”.
Servire plăcintă simplă cu telemea (feta) sau altă brânză sărată – la cuptor
Am porționat această plăcintă simplă cu telemea cât era caldă (nu chiar fierbinte). Este fenomenal de gustoasă! Blatul este copt perfect iar umplutura generoasă este cremoasă și are o crustă aurie superb rumenită.
Să știți că ne-a plăcut mai mult plăcinta după răcirea completă. Parcă se simte și mai bine gustul brânzei din ea Plăcinta se poate păstra 24 de ore la cămară sau peste 3-4 zile la frigider (bine învelită). Ea se poate reîncălzi ușor la cuptorul cu microunde.
Vara trecută, tot în Olanda, am făcut niște țigarete din foi subțiri cu umplutură simplă de feta. Este o rețetă turcească (sigara börek sau böreği) pe care o puteți citi aici.
Sunt sigură că veți testa această rețetă de plăcintă simplă cu telemea sau altă brânză sărată (feta, burduf) și că veți fi încântați de ea!
Dacă sunteți amatori de plăcinte cu brânză sărată atunci vă las aici mai multe rețete.