Pomana porcului rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Pomana porcului rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături0 (0)

Pomana porcului rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături. Cum se prepară pomana porcului la cuptor, la ceaun sau în cratiță? Tochitură cu carne, untură, cârnați de casă, caltaboși cu orez și usturoi. Rețete tradiționale cu carne de porc.

La tăierea porcilor participă mai multe persoane care trebuie hrănite. Treburile sunt multe și istovitoare, se stă în frig și se muncește din greu. E muncă fizică grea și e nevoie de mâncare consistentă care să furnizeze energia necesară. „Combustibilul lichid” (pălinca, răchia, țuica) ar fi bine să se dea la final, după ce toate sunt în bună rânduială. Să nu ne trezim cu cârnați nesărați sau prea picanți sau cu alte „greșeli măcelărești”

Am povestit pe larg aici cum se taie porcii la Ardeal, cum se tranșează, cum se decupează jamboanele, tablele de slănină etc.

Și câte preparate minunate se fac din ei – vezi aici și aici.

La Ardeal pomana tradițională a porcului este toroșul: carne de porc friptă în untură cu varză murată – rețeta aici. Așa se face pe fâșia de vest de la Ardeal până la Oradea sau Satu Mare.



Mama e sibiancă și acolo (ca și în multe alte zone din țară) pomana porcului e un fel de tochitură de carne friptă în untură. Adesea se adaugă bucăți de cârnați proaspeți sau de caltaboș, câteodată și felii de ficat de porc. Totul este bine rumenit în untură și se servește cu mujdei de usturoi și pâine proaspătă sau mămăligă.

Murăturile nu lipsesc din peisaj la fel ca și „tăria”: țuică, pălincă.

Cantitățile de mai jos sunt orientative pentru 6-8 porții. Fiecare face pomana porcului din câtă carne dorește, în funcție de numărul de persoane.

Pomana porcului rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 1 ora 30 minute

Timp Total: 1 ora 40 minute

Ingrediente:

 

Cum se face pomana porcului rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături?

Ingrediente pentru pomana porcului cu carne, cârnați, caltaboși, untură și usturoi

Am pregătit cele necesare: vreo 4-5 felii de piept de porc (cu șoric), o bucată de ceafă (poate fi și pulpă, spată), cârnații proaspeți, caltaboșul, untura de casă și condimentele.



Pe lângă sare și piper, în familia noastră se folosesc chimenul (care este un bun digestiv), boiaua dulce (paprika) și usturoiul. Untura este musai de casă, extra aromată și gustoasă – rețeta aici.

Mod de preparare pomana porcului cu carne, cârnați ardelenești, caltaboși, untură și usturoi

Cum se taie carnea și cârnații pentru a fi fripte în untură?

Am tăiat în 2 fâșiile de piept de porc și le-am crestat partea cu șoric. Am tăiat carnea în bucăți măricele.

Am condimentat totul (pe ambele părți) cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia dulce.

Am înțepat în mai multe locuri membrana cârnaților și a caltaboșului. Rețeta cârnaților ardelenești o găsiți aici iar pe cea a caltaboșilor (cu sau fără orez) o găsiți aici.

Apoi am tăiat cârnații și caltaboșii în bucăți de cca. 5-6 cm. Ei vor intra mai târziu la prăjit deoarece au timp de gătire mai scurt decât cărnurile.



Cum se frig la cuptor cărnurile, cârnații și caltaboșii în untură? 

De ani de zile fac pomana porcului la cuptor deoarece este mult mai comod iar rezultatul este fabulos! Nu trebuie să stai lângă cratiță sau ceaun și să tot amesteci ci te poți ocupa de alte treburi legate de prepararea porcului tăiat. Așa că am ales o tavă mare pe care am uns-o bine cu untură. În ea am aranjat bucățile de carne și de piept de porc. Peste bucățile de carne mai slabă am pus câte un pic de untură. Am presărat totul cu 2 lingurițe de chimen semințe. Dacă nu vă place chimenul puteți pune cimbru uscat.

Printre ele am pus usturoiul decojit dar lăsat sub formă de căței întregi. Aceștia se vor carameliza la cuptor! Am acoperit tava cu un capac sau cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptorul preîncins la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta aproape maximă la cele pe gaz. NU am pus deloc lichid în tavă!

După 40 de minute am verificat friptura: exact cum am anticipat, carnea a lăsat zeamă! Am acoperit-o iar și am dat-o la cuptor pentru alte 20 de minute.

După prima oră de coacere am scos tava, am întors cărnurile și am pus bucățile de cârnați și de caltaboși. Le-am uns cu puțină untură. Am tras iar folia și am dat pomana porcului la cuptor pentru 20 de minute.

Apoi am scos folia și am lăsat totul la rumenit pentru 15 minute la 220 C. Cine dorește poate pune acum un păhărel de vin alb sec.

Mamă! Ce arome am în bucătărie!! Am scos tava cu pomana porcului și am admirat-o: bucăți fragede de carne și piept de porc super bine rumenite, apetisante, fragede și suculente! Nu mai zic de cârnații fripți în untură și de bucățelele de caltaboși!



Cățeii de usturoi s-au caramelizat iar saftul (sosul) din tavă este fabulos! Cine dorește poate face extra mujdei cu care să stropească pomana porcului. Nouă ne-a ajuns aroma de usturoi de la căpățâna pusă de la început.

Servire pomana porcului – rețeta tradițională cu usturoi, mămăliguță și murături

La masă! Am făcut o mămăligă pe care am răsturnat-o fierbinte pe un fund de lemn (rețeta aici). Am ales un platou mare din lemn pe care am aranjat pomana porcului. Carnea asta friptă și cârnații merg tare bine cu murături. Am scos câțiva castraveți puși în saramură (rețeta aici).

Am făcut repede o salată de varză murată – rețeta aici.

Am aranjat și câteva jumări de porc faine și rumene (rețeta aici) alături de niște ceapă roșie feliată. Musai trebuie și un ștampăl de pălincă!

Deoarece la noi nu se prea mănâncă mămăliga pe post de garnitură, am făcut și o pâine fără frământare – rețeta aici. Are miez moale și coajă crocantă, numai bună de întins în sosul pomenii porcului!



Fiecare mesean s-a servit cu ce-a dorit de pe marele platou. Carnea este fragedă de se topește în gură.

Tot ce rămâne (dacă rămâne!) este foarte gustos rece, a doua zi. Eu nu reîncălzesc niciodată fripturile pentru că-și schimbă gustul. Prefer să le mănânc reci pentru că sunt mult mai gustoase. Sosul din tavă se solidifică (pentru că e cu untură) și poate fi uns pe pâine. Cu niște felii de ceapă roșie și bucățele de carne friptă sau de cârnați iese ceva de vis!

Nu este greșit dacă faceți un asemenea platou tradițional bogat pentru masa de Crăciun sau de Revelion (Anul Nou)! Mesenii vor fi încântați de toate preparatele!

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu pomana porcului preparată la cuptor și că veți testa rețeta noastră cu carne, piept de porc, cârnați, caltaboși, untură și usturoi!

Aici găsiți mai multe rețete tradiționale de mezeluri și afumături preparate din carne de porc.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]