Prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată – rețeta de prăjitură Durere
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată – rețeta de prăjitură Durere0 (0)

Prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată – rețeta de prăjitură Durere sau Durerea. Cum se face prăjitura cu cremă de cafea și foi din bezea cu nuci, alune de pădure? Rețete de prăjituri cu nucă. Rețete de prăjituri cu cafea. Rețete de prăjituri cu bezea (fără făină, fără gluten).

Prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată este clasică și are vechime de peste 150 de ani. La noi în familie se numea chiar așa dar, în ultimii ani, a devenit notorie sub un nume ciudat: prăjitură Durerea sau Durere. Cică de la faptul că este dureros de bună. Da, este foarte fină și gustoasă dar merita alt nume. O prietenă de-a mamei mele o avea notată în caiet (în anii ’80) sub numele Prăjitura Francisca. Așa se transmiteau rețetele de la o gospodină la alta…

La noi acasă prăjitura s-a făcut cu 3 blaturi și 3 rânduri de cremă. Deasupra era decorată cu ciocolată topită turnată în firișoare subțiri (ca un grilaj). Riscul e să se topească un pic crema de la ciocolata caldă așa că puteți folosi ciocolată rasă. Eu am modificat-o un pic și a ieșit foarte bine!

Per ansamblu Durerea este o prăjitură rafinată care nu conține făină (nici în blaturi, nici în cremă). Practic este un desert fără gluten. Blaturile delicate sunt din albușuri (bezea) cu nucă ușor prăjită iar crema de cafea aparel clasică (bătută pe abur) este cu unt. Pentru extra savoare eu pun mereu și alune de pădure în foile de bezea cu nucă. De asemenea, micile bucățele (picături) de ciocolată amăruie dintre straturile prăjiturii Durerea aduc și ele un plus de gust și de textură.

Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură Durerea cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea de 20×25 cm din care se taie 36 de felii. Dacă doriți să faceți o tavă mare de prăjitură atunci va trebui să dublați toate ingredientele.

Prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată – rețeta de prăjitură Durere

Timp de preparare: 60 minute

Timp de gatire: 45 minute

Timp Total: 1 ora 45 minute

Ingrediente:

 

Cum se face prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată – rețeta de prăjitură Durere?

Cum se fac foile de bezea cu nucă și/sau alune de pădure (fără făină)?

Am făcut 3 foi din bezea cu nucă și alune de pădure de 20×25 cm. Tehnica de preparare este din rețeta de aici în care am explicat detaliat procedeul. Cantitățile și dimensiunile foilor sunt conform rețetei de față – vezi caseta de ingrediente.

Pe scurt: am prăjit ușor nucile și alunele de pădure și le-am măcinat.

Am bătut spumă tare albușurile cu sare, am pus zahărul, vanilia și zeama de lămâie și am continuat baterea până ce am obținut o bezea netedă, densă, lucioasă.

Am încorporat nucile și alunele măcinate precum și pesmetul și am întins 1/3 din compoziție pe o coală teflonată așezată pe dosul unei tăvi de 20×25 cm. Pont: dacă aveți 2 tăvi mai mari sau o tavă mică și una mare atunci puteți pune 2/3 din mix pe dosul tăvii mari și restul de 1/3 pe a doua tavă. După coacere tăiați foaia mare în 2 cu un cuțit cu lama zimțată.

Foile de bezea cu nucă se coc pe dosul tăvii (am explicat acolo cum se procedează). Observație: deoarece este o singură foaie mică (nu 2 foi mari), timpul de coacere se reduce la 15-17 minute la 170 C! 

Am răsturnat prima foaie de bezea pe o hârtie de copt, i-am desprins coala de pe verso și am lăsat-o la răcorit câteva ore. Dacă aveți cuptor bun atunci puteți coace 2 foi deodată și pe a 3-a la final.

Am procedat similar cu celelalte 2 foi. Am obținut 3 foi de bezea de 25×20 cm.

Foile de bezea cu nucă și alune se pot face în avans cu 2-3 zile. Stau bine în mediu uscat, învelite cu hârtie de copt și musai cu hârtii de copt puse între ele!

Cum se face crema de cafea (ness) cu unt – bătută pe abur?

Am folosit 500 g de cremă aparel de cafea solubilă (ness, cafea instant) cu unt pe care am preparat-o urmând pașii din această rețetă. În cazul de față am folosit ingrediente mai puține. Pe scurt: într-un bol metalic am amestecat 3 ouă întregi cu 125 g de zahăr, sarea și vanilia (cu telul de mână). Am pus castronul pe baie de aburi (așezat peste o oală în care fierbe încet un pic de apă) și am amestecat constant până ce baza cremei a ajuns la 75 C.

Când mixul a atins 75 C (verificate cu termometrul) am oprit focul și am dat jos castronul de pe oala cu apă fiartă.

Am adăugat 9 g de ness pudră (cafea instant) și am amestecat. Baza de cremă trebuie să se răcorească, să ajungă la temperatura camerei.

Apoi am mixat untul moale 2-3 minute (cu robotul) și am adăugat treptat din baza de cremă peste el. Ambele componente (untul și baza) trebuie să fie la temperatura camerei. Punem max. 1 polonic de bază de cremă și mixăm scurt. Continuăm similar până ce încorporăm toată crema de cafea în unt. Gata! Am obținut o delicioasă și fină cremă de ness cu unt!

Daca prin absurd vi se taie crema, nu intrați în panică! ORICE cremă pe bază de unt se repară singură dacă o bateți cu mixerul (la viteză mare) chiar și 10-15 minute. Stați cu ochii pe crema și vedeti cum redevine cremoasă.

Cum se montează prăjitura Durere cu foi de bezea cu nucă, alune și cremă aparel de cafea cu unt?

Iată crema de cafea cu unt (500 g) și cele 3 foi de bezea cu nucă și alune de pădure.

Am așezat prima foaie de bezea cu nucă pe o coală curată de hârtie de copt și am pus primul strat de cremă (200 g). Lucrăm cu cântar pentru a avea straturi egale! Eu pun castronul cu cremă pe cântar, aduc la zero (fac tara) și scot cremă din el până îmi arată -200 g. Apoi aduc iar la zero și continui similar. Am nivelat primul strat de cremă și l-am presărat cu 30 g de picături de ciocolată amăruie (puteți pune ciocolată răzuită mare cu peelerul pentru legume). Apoi a urmat foaia nr. 2 pe care am uns-o cu alte 200 g de cremă de cafea și am presărat-o cu alte 30 g de ciocolată amăruie. Am încheiat cu ultima foaie întoarsă cu dosul în sus (pentru că acesta este mai neted decât fața zgrunțuroasă).

Am presat ușor Prăjitura Durere cu palmele având grijă să nu strivesc foile de bezea cu nucă! Deasupra am pus restul de 100 g de cremă de ness cu unt și am nivelat-o. Am făcut un decor simplu: model cu dungi trase cu un piaptăn de cofetărie.

Am transferat prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) pe un tocător sau o tavă (cu tot cu hârtia de copt) și am dat-l la cămara rece sau la frigider. Foile au nevoie de frăgezire măcar 24 de ore iar crema de unt trebuie să se întărească înainte de a porționa și servi Prăjitura Durerea. Cel mai bine o lăsați 2 zile la înmuiat.



Prăjitura aceasta poate fi păstrată la cămară 10 zile (sau la frigider). După ce i se întărește un pic crema ea poate fi înfășurată în hârtie de copt și folie de plastic sau aluminiu și stă foarte bine la rece.

Cum se taie (porționează) și decorează prăjitura durere cu cafea și foi de bezea cu nucă?

Am scos prăjitura de la frigider și, cu un cuțit de pâine cu lamă zimțată, i-am îndreptat marginile (care s-au mâncat imediat!). Apoi am porționat Prăjitura Durerea în 3 fâșii pe lung și am tăiat câte 11-12 felii din fiecare fâșie. 1 felie mi-a dispărut până m-am dus după aparatul foto Ciudate chestii se întâmplă în bucătăria mea! O feliuță de prăjitură are cca. 6×2 cm. Se taie perfect, fără probleme, atâta timp cât prăjitura Durerea este RECE! Sfat: ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură pentru a nu murdări straturile de cremă cu firimituri de bezea! Nu trebuie tăiată toată ci cât se consumă pe moment. Restul se dă iar la frigider sau la cămară.

Am transferat feliile de prăjitură pe un platou de servire. Pe unele le-am decorat cu granule aurii dar nu e musai.

Puteți să le ornați cu cârlionți de ciocolată amăruie sau să le lăsați simple, ca atare, cu modelul dungat al cremei.

Nu vă pot descrie finețea acestei prăjituri! Efectiv de topește în gură!

Blaturile de bezea cu nucă și alune de pădure se potrivesc perfect cu crema gustoasă și aromată de cafea iar picăturile crocante de ciocolată amăruie completează perfect acest tablou!



Dacă sunteți amatori de foi cu bezea și nucă atunci vă recomand și clasicul Tort Richard umplut cu cremă de ciocolată cu unt – rețeta aici.

Sau delicatele bezele Sarah Bernhard (cu nucă) – zise Saraberne, Tobițe sau Butoiașe – rețeta aici.

Și Prăjitura Regina Maria are o foaie de bezea cu nucă (pe lângă pandișpanul pufos) și este umplută cu cremă de ciocolată – vezi aici.

Sunt sigură că v-am tentat cu prăjitura cu foi de bezea cu nucă și cremă de cafea (ness) și ciocolată și că veți testa rețeta de prăjitură Durerea!

Aici găsiți mai multe prăjituri, torturi sau deserturi cu cafea.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]